Mati in otrok – razstava klekljanih čipk v Knjižnici Domžale

V soboto, 13. junija 2020, so klekljarice “Slamice” iz U3žo LIPA Domžale v Knjižnici Domžale postavile na ogled svoje čipkaste izdelke.

Tokrat že petič razstavljajo na posebno temo: najprej so bile “Čipke na slamniku”,  “Čipke na kamnu”,  “Čipkasti gavtri”,  “Čipkasti kapniki” in letos čipkasti motiv “Mati in otrok”.

Mentorica klekljarske delavnice, Marija Rupert, vsako šolsko leto predlaga in v dogovoru s članicami – klekljaricami osvojijo primerno temo, motiv za čipkaste izdelke.

Letošnjo razstavo je pospremila z mislimi:

“Lipine Slamice že nekaj let pripravljamo zaključno razstavo študijskega leta na izbrano temo. Letos smo izbrale motiv “Mati in otrok”. Med materjo in otrokom je posebna vez: ljubezen, ki ni primerljiva z nobeno drugo. Večina od nas jo je  občutila s svojimi otroci, a takrat o tem nismo imele časa razmišljati. Ko zdaj uživamo z vnuki, se nam ti občutki vračajo in jih je bilo potrebno na “naš način” izliti. Ker same nismo risarske umetnice, smo osnovne motive poiskale na spletnih straneh (večinoma Pinterest) in jih prilagodile našim potrebam za papirc (vzorec za klekljanje). Seveda pa otroka ne bi bilo brez ljubezni med dvema, zato smo med svoje motive vključile tudi zaljubljen par in celo družino: mati, oče in otrok.

Čeprav se zaradi korone nismo smele družiti, nam je uspelo pripraviti razstavo, ki pa jo imamo namen v bodoče še malo razširiti.”

Razstava bo v Knjižnici Domžale na oddelku za otroke in mladino na ogled do 29. junija 2020. V mesecu juliju bo razstava na ogled v Krajevni knjižnici Tineta Orla v Trzinu, v avgustu v Krajevni knjižnici Janeza Trdine v Mengšu, v mesecu septembru pa v Krajevni knjižnici Ihan.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Prispevek pripravila: Mirjana Kavčič; Foto: Knjižnica Domžale

Tagi