Matej Primožič, predsednik Godbe Domžale: »Skoraj 130 let delovanja Godbe Domžale pove vse«

Skoraj ni prireditve v našem kraju, da njenega programa ne bi popestrila Godba Domžale, ki je vseh teh letih delovanja postala uspešna in prepoznavna blagovna znamka. Poleg nastopanja na različnih prireditvah, jih boste velikokrat videli na tradicionalnih promenadah in seveda tudi na samostojnih koncertih. Domžalsko godbo sestavljajo glasbeniki različnih generacij. A kljub raznolikim starostim, stažem in izkušnjam godba diha zelo enotno in razumevajoče med članicami in člani. Poleg vaj in nastopov, skrbijo tudi za druženje ob drugih prilikah in s tem skrbijo za ohranjanje prijateljskih vezi med seboj.

Prihodnje leto bo Godba Domžale praznovala častitljivih 130 let. O tem in še marsičem smo se pogovarjali s predsednikom Godbe Domžale Matejem Primožičem, ki je član godbe od leta 1989, kamor je prišel z dvanajstimi leti. Najprej je igral klarinet, kmalu pa je presedlal na saksofon, ki ga igra še danes, predsednik godbe pa je postal leta 2011. In kot pravi, se je precej časa te odgovorne naloge otepal, a kot pravijo izkušenejši godbeniki, je bil skrajni čas, da mlajše generacije prevzamejo iniciativo. Po poklicu je sociolog, zaposlen v oglaševalski agenciji, njegov glavni hobi je seveda glasba, saj poleg igranja na inštrument tudi veliko poje, sicer pa se najbolj sprosti s športom (tek, planinarjenje, badminton …) in hčerko Julijo.

Matej Primožič se je Godbi Domžale pridružil z dvanajstimi leti (foto: Godba Domžale).

Za vami je kar uspešno preteklo leto, ki ste ga zaključili s koncertom v Hali Komunalnega centra Domžale. Kako gledate na preteklo sezono? Ste izpolnili zadane cilje?
Leto 2012 bo za Godbo Domžale v spominu kot manj stresno od 2011, ko smo se udeležili kar nekaj tekmovanj, vse skupaj pa kronali z zgodovinskim uspehom na tekmovanju v 1. težavnostni stopnji, kjer je Godba dosegla 95,19 točk, zlato plaketo s pohvalo, s tem pa uvrstitev v najvišjo, umetniško kategorijo pihalnih orkestrov po kriteriju Zveze slovenskih godb.

V lanskem letu smo izvedli precejšnje število samostojnih koncertov (Pomladni koncert, koncert za domžalske osnovne šole, izvedba izvirne maše z 80-članskim zborom, Praznični koncert ob koncu leta …) in klasičnih godbenih nastopov (prvomajska budnica, komemoracija, državni prazniki, občinski praznik, kamniške narodne noše, srečanje godb …), vse skupaj torej okrog 40 nastopov. Velik zalogaj za naše društva je bila še prenova notranjih prostorov našega godbenega doma, ki je gotovo nekaj posebnega. Sicer smo bili precej pridni na vajah in drugih akcijah društva (čistilna akcija, akcija prenove doma …), tako da smo bili v celoti gledano v letu 2012 uspešni.

Praznični koncert ob koncu leta 2012 v Hali komunalnega centra Domžale.

Koliko članic in članov sestavlja Godbo Domžale?
Aktivnih članov je okrog sedemdeset, od tega je kar dvajset godbenic, kar nas še posebej veseli, saj tako visokega odstotka punc v zgodovini godbe še ni bilo. Del društva so še upokojeni, častni in pasivni člani, pa seveda pripravniki.

Kako se lahko nekdo priključi h godbi?
Predpogoj je seveda znanje inštrumenta, ki sodi v pihalni orkester. Vsak, ki želi biti godbenik mora imeti veliko volje za vaje in nastope ter seveda ljubezen do glasbe. Najbolj smo veseli, ko se godbi pridružijo bolj iskani inštrumenti kot so tuba, rog, pozavna … Vsi, ki bi si torej želeli postati del bogate tradicije domžalske godbe naj se oglasijo na naših vajah ali nas kontaktirajo na info@godba-domzale.si oz. 031 669 287.

V Godbi Domžale Damjan Tomažin že sedmo leto uspešno vihti dirigentsko palico.

Kako pogosto imate vaje?
Redne vaje so dvakrat na teden, ob zahtevnejši projektih (tekmovanja, koncerti, snemanja …) pa so vaje bolj pogosto, tudi ob vikendih. V zadnjem obdobju smo poleg rednih vaj v vadbeni sobi godbenega doma uvedli tudi vaje korakanja, ki jih marsikatera godba zanemarja. Dejstvo pa je, da imamo skoraj 80% nastopov ''na cesti'', kar pomeni, da je korakanje, usklajenost godbe v gibanju zelo pomembna. V tem okviru se razvija tudi t.i. show program z atraktivnimi vložki različnih figur, ki jih godba seveda ob igranju koračnic izvaja.

Letos boste odšli tudi v tujino? Kam vse vas bo popeljala pot?
V začetku aprila bomo v Franciji na festivalu godb in mažoretnih skupin spremljali mažoretno skupino iz hrvaškega Vukovarja. Konec junija pa odpotujemo na Ohrid, kjer bomo na mednarodnem festivalu sodelovali na paradi godb in odigrali promenadni koncert. Projektov se seveda se veselimo, poleg tega smo za obe gostovanji dobili povabilo mednarodnih selektorjev takšnih festivalov, kar je za nas posebna potrditev.

Maja letos boste imeli koncert z Vladom Kreslinom. Kako je prišlo do sodelovanja? Kaj si poslušalci lahko obetajo od koncerta?
Res je, 17. maja bomo imeli čast nastopiti z legendo slovenske glasbe. Za pomladni koncert smo želeli imeti posebnega gosta, in to nam je z Vladom Kreslinom, ki je zelo hitro potrdil sodelovanje, gotovo uspelo. Koncert bo v domžalski hali, Vlado bo zapel nekaj pesmi skupaj z nami, nekaj pa bo gotovo interpretiral sam s svojo legendarno črno kitaro.

 
 

Na svoje koncerte domžalski godbeniki vedno povabijo tudi kakšne posebne goste.

Prihodnje leto boste obeležili 130-letnico godbe. Kako potekajo predpriprave na ta jubilejni dogodek?
Na leto 2014 dejansko mislimo že danes, in to v okviru razmišljanj o aktivnostih za obeležitev visokega jubileja. V tem okviru tečejo priprave za snemanje nove zgoščenke pri kateri si želimo sodelovati z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki (o imenih podrobneje še ne bi). V jubilejnem letu načrtujemo slavnostni koncert, ki bo vezan na predstavitev zgoščenke (verjetno bo to kar v Poletnem gledališču Studenec), na srečanje oz. parado želimo povabiti prijateljske godbe, seveda bodo tu še spremljevalne prireditve, ki bodo poskrbele, da bo celo leto 2014 v znamenju najstarejšega domžalskega kulturnega društva. Želimo si tudi obnoviti del godbenih uniform, kar pa je seveda v največji meri odvisno od finančnih zmožnosti, zato bomo skušali biti zelo aktivni tudi pri nabiranju sponzorjev in donatorjev.

Tu ne smem še mimo godbenega doma, ki nosi letnico 1929, kar pomeni, da bo v letu 2014 praznoval 85-letnico. Ob otvoritvi je namreč predstavljal edini godbeni dom na ozemlju takratne Jugoslavije. Takega doma z dušo in bogato tradicijo življenja dejansko ni daleč naokrog.

Domžalski godbeniki veliko pozornosti posvečajo tudi korakanju.

Vaše želje za naprej?
Skoraj 130 let delovanja Godbe Domžale pove vse. V tem duhu delujemo še naprej, s sodelovanjem in simbiozo starejših, izkušenih godbenikov in mlajših generacij. To je pogoj, da godba kot unikatna institucija deluje nemoteno naprej, seveda ob pomoči lokalnega okolja in oblasti, brez katerih si takšne sredine, ki deluje na osnovi prostovoljstva ne moremo zamisliti. A godbena prioriteta je že 129 let enaka – Glasba. In tako bo ostalo tudi v prihodnje.

Mateju se zahvaljujemo za pogovor. Ob tej priliki Godbi Domžale čestitamo za vse njihove uspehe in jim želimo tudi v prihodnje še veliko nadaljnih uspešnih nastopov. Bomo pa njihov korak in zvok spremljali še naprej tudi mi.

Avtor: Miha Ulčar: Foto: Arhiv Domžalca
Komentarji uporabnikov