Za knjige si je treba čas vzet

Pred kratkim sem nekje zasledila prekrasen citat, s katerim se popolnoma strinjam in gre takole: »Knjiga bo potrpežljivo čakala, ob tem pa tebe, dragi bralec, tiho opozarjala, da si moraš vzeti čas. Ne le za knjigo, tudi za druge pomembne stvari v življenju.« Ne vem sicer kako je z vami, ampak meni osebno, nobena druga stvar ne more nadomestiti občutka, ko prvič odpiram knjigo. Vonj, šelestenje listov, vznemirjenje pred prvimi prebranimi stavki … Nazadnje so me s svojimi čari osrečile tele knjige:

Nevidna nit

Že kakšen mesec, vsak dan, je večkrat dnevno na hčerkinem bralnem seznamu… in obenem tudi ena redkih knjig, ki ji pripada ta »čast«. Kri pač ni voda. He, he. In kljub temu, da jo znam že na pamet, očitno terapevtsko in pomirjujoče vpliva tudi name, saj sem vsakič znova ganjena ob njenem sporočilu, ki pojasni, da smo z nevidno nitjo ljubezni vedno povezani z vsemi, ki jih imamo radi. Žal mi je le, da je nisem odkrila že pred časom, ko bi mi zagotovo olajšala hčerkin odhod v vrtec. No in njen seveda tudi.

Mojih 18 let

To da rada planiram, organiziram, zapisujem in shranjujem ni nobena skrivnost. Zato naravnost obožujem knjige, ki mi vse to omogočajo. Takšna je na primer tudi t.i. The memo book – Mojih prvih 18 let, namenjena vsem staršem, da vanjo shranijo in zapišejo najpomembnejše dogodke v življenju njihovega otroka. Zdaj moram pa samo še počakati 13 in nekaj let, da jo bom lahko podarila hčerki za polnoletnost.

Na pomoč! Kako naj otroka naučim ravnati z denarjem?

Zavedam se, da imam gromozansko srečo, ker sem odraščala v družini, kjer se je (40+ let nazaj), o vsem, tudi tabu temah, govorilo brez cenzure in zadržkov. Tako sem se o denarju največkrat pogovarjala s pokojnim dedijem, ki je bil prav svojevrstna osebnost. Skozi igro, pogovor in praktične primere, me je naučil večino stvari o financah. In ker nimajo vsi tako super dedija, finance pa so tako pomembne, menim, da bi morale biti obvezni predmet v osnovni šoli. Do takrat pa je super, da o finančni vzgoji obstajajo vsaj knjige, kot je ta, ki jo je napisala finančna mentorica Ana Vezovišek. Ker se iz nje lahko marsičesa naučimo tudi sami. Tisti s kul dedijem in brez njega.

Avtoštoparske zgodbe

Knjiga, ki ji je avtor Miran Ipavec, avtoštoparski prvak in med drugim nekdanji župan Kanala ob Soči, poleg zabavnih popotniških pričevanj in fotografij dodal tudi globlja življenjska sporočila. Kot je na primer ta, da je pot mnogo bolj zanimiva in dragocena, kot je končni cilj.

Kaj hoče ženska?

Priznam, naslov me je sprva malo zmedel. Zdelo se mi je namreč, da je knjiga moškim namenjen priročnik. A na srečo sem se o njej začela pogovarjati s prijateljico, ki mi je povedala, da gre pravzaprav za neke vrste zbirko zanimivih življenjskih zgodb močnih žensk. Res jih je navdihujoče in z veseljem brati.

Igrajmo se

Knjiga, ki vrača v preteklost in spomni na mnoge, tudi že skoraj pozabljene igre, kot so: Katera žival sem, Zemljo krast, Biba leze, Kdo se boji črnega moža, Slepe miši in druge.

Zdravilna moč začimb za otroke

Poučna in uporabna knjiga, ki je pred kratkim izšla tudi v razširjeni različici. Vesela sem, da jo imam, saj je poleg receptov in informacij predvsem sredstvo opolnomočenja, da lahko sami naredimo pomembne spremembe in imamo velik vpliv na svoje zdravje.

Pogumnejši si, kot si misliš

Praktičen vodnik, v katerem otrok s pomočjo Pipa – prijaznega in spodbudnega lika, s katerim se lahko poistoveti – dela zabavne in simpatične vaje, ki vodijo do njegove (večje) samozavesti. Knjiga je polna tudi koristnih nasvetov in praktičnih informacij za starše.

Arhivar

Vedno se razveselim dobre kriminalke, še posebej domačih piscev, ki znajo spretno vrteti besede, kar za avtorja knjige – Vinka Vasleta, nekdanjega novinarja, zagotovo velja. Se že veselim decembra, ko bom imela več časa, da se lotim branja… če mi je seveda prej ne zaplenita mami in potem še oči.

Bralni spisek želja za dedka Mraza:

  • Rdeča kapica: psihološka kriminalka še ene slovenske avtorice je izšla pri založbi Beletrina.
  • Inovativno tržno komuniciranje, ker ne morem iz svoje kože in tega, da se je treba izobraževati.
  • Knjiga Kaj moramo starši o denarju naučiti svoje otroke, preden gredo od doma, bo zagotovo dodatno zanimivo branje na temo finančnega opismenjevanja.
  • Neukrotljiva je svetovna uspešnica, ki raziskuje radost in mir, ki ju odkrijemo, ko se nehamo truditi, da bi izpolnili pričakovanja drugih.
  • Najsrečnejši človek na svetu knjigo, mi je priporočila prijateljica, ki jo je prebrala na dih, saj gre za resnično zgodbo, ki se dogaja leta 1945.
  • Knjiga Frekvenca bralcu skozi jezik vibracij predstavi delovanje energij in vplivov okolice na vsakega posameznika. Predvsem pa predaja pomembno sporočilo – kako se uglasiti s svojo lastno frekvenco.
  • Ris je osebna izpoved bivšega pripadnika specialnih sil in zagotovo sila zanimivo branje.
  • V knjigi Doživetje akaše njen avtor – madžarski znanstvenik Ervin Lazslo, iz prve roke poroča o svojih doživetjih, povezanih s poljem akaše in predstavi pomembne dokaze o resničnosti nesnovnega stika, ki ga imajo človeška bitja med seboj in s kozmosom.

Maham do naslednjič,

Maša

 

Tagi