Romeo in Julija iz sosednje ulice – zlata hruška 2022 za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo

Zlata hruška je znak kakovosti mladinskih knjig. Uredniški odbor vsako leto pripravlja Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig, kamor umestijo knjige, ki po vsebini in izvedbi izstopajo. Med knjigami, ki so izšle v letu 2021 je priznanje zlata hruška prejela pesniška zbirka Romeo in Julija iz sosednje ulice (založba Miš).

Vsako leto odličnim mladinskim knjigam gredo priznanja v štirih kategorijah. Za izvirno slovensko mladinsko leposlovno knjigo, izvirno slovensko mladinsko poučno knjigo, prevedeno mladinsko leposlovno knjigo in prevedeno mladinsko poučno knjigo.

Priznanje zlata hruška 2022 za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo je prejela pesniška zbirka Romeo in Julija iz sosednje ulice, Vinko Möderndorfer, (založba Miš), ki je vključena v bralni seznam za Cankarjevo tekmovanje 2022/2023 za 8. in 9. razred.

Kdo so sodobni Romei in Julije?

 

Fantje in punce iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Prostori v pesmih so šola, ulica ali dom, narava pesmi pa sega od izjemno duhovitih preko toplih in prisrčnih do tudi bolj resnih. Pesnik ob tem pokaže veliko posluha za mlade in njihove drobne srčne tegobe ter srečanja, ob katerih se iskri. Möderndorfer nam je torej po pesniški knjigi Babici za lahko noč, v kateri nagovarja mlajše bralce, postregel še z ljubezensko poezijo za najstnike.

Knjiga je primerna tako za samotna branja, ob katerih bodo nemara bralci prepoznali kakšen lasten “simptom” oziroma čustva, s katerimi – morda – ne vejo najbolje, kaj bi, prav tako pa tudi za branja v dvoje, ob katerih bo gotovo tudi veliko hihitanja. Nekaj odgovornosti za to vsekakor nosijo tudi ilustracije Jureta Engelsbergerja, ki so inteligentno humorne; kot pravi, je moral tudi sam pesniti, seveda likovno.

Knjiga Romeo in Julija iz sosednje ulice je kot nalašč za darilo, zato lepo vabljeni na knjižni sejem, kjer bo založba Miš na stojnici v Stekleni dvorani in pa v dvorani Kupola predstavila bogato knjižno ponudbo kakovostnih knjig za mlade bralce. Knjige vas bodo pričakale s posebnim 15 % sejemskim popustom.

V sklopu 38. Slovenskega knjižnega sejma je v torek 22.novembra 2022 na Prazniku zlatih hrušk potekala tudi podelitev priznanja zlata hruška 2022 za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo, ki jo je prejela pesniška zbirka Romeo in Julija iz sosednje ulice, (založba Miš).

Podelitev priznanja zlata hruška 2022,za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo prejme pesniška zbirka Romeo in Julija iz sosednje ulice, Vinko Möderndorfer, založba Miš; (foto;:Žiga Valetič Grafični atelje Zenit)

*V času trajanja Slovenskega knjižnega sejma 2022, vas bodo knjige založbe Miš pričakale s posebnim sejemskim popustom, ki bo veljal tudi na spletu in sicer v sklopu e-knjižnega sejma, ki bo trajal še teden dlje, do 4. decembra 2022.

Lepo vabljeni.

Petra Petravič, Foto: založba Miš/canva.com/Žiga Valetič-Grafični atelje Zenit

 

Tagi