Razveselite svoje bližnje z izbrano knjigo

Na tradicionalnem Slovenskem knjižnem sejmu boste zagotovo našli nekaj zase in za bližnje

V torek, 22. novembra 2022, so se odprla vrata 38. Slovenskega knjižnega sejma, ki letos poteka vse tja do 27. novembra na Gospodarskem razstavišču. Knjižni sejem je že tradicionalno pomembno stičišče za vse ljubitelje kulture branja, ki med številnimi stojnicami in knjižnimi policami iščejo primerno knjigo zase ali za bližnje. Tudi ekipa Domžalca se je odpravila na knjižni sejem in si pobliže ogledala dogajanje na stojnici založbe Miš iz Domžal. 

Prvi sejemski dan je bil pester, poln dogajanja, veselih in znanih obrazov knjigoljubcev, ki so že nestrpno pričakovali številne predstavitve in srečanja z avtorji. Založba Miš je v torek, 22. novembra v dvorani Kupola ob 17. uri v izbranem kotičku poimenovanem Pogovorna postaja organizirala zanimivo srečanje v počastitev izida knjige z naslovom Kitajski miti in legende.

O nastanku knjige, izboru mitov, ilustracijah, pomenu ter kulturi kitajskih mitov, so se pogovarjali dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, profesorica na oddelku za azijske študije, ki je tudi strokovno pregledala knjigo Kitajski miti in legende ter jo pospremila s spremno besedo, dr. Tina Ilgo, sinologinja, ena od štirih zapisovalk Kitajskim mitov in legend, ki so mite poiskale, raziskale in na novo upovedale, Huqin Wang, umetnica kitajskih korenin, ki deluje na področju slikarstva, kaligrafije in ilustracije ter Jaka Vukotič, ilustrator in stripar. Pogovor je povezovala Tina Bilban, urednica pri založbi Miš.

Od leve proti desni: Jaka Vukotič, dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, dr. Tina Ilgo, Huiqin Wang in dr. Tina Bilban. (Foto: Petra Petravič)

Ljudske zgodbe, miti in legende predstavljajo neusahljivo zakladnico motivov in tem, junakov in naukov. Odstirajo nam zgodovino in pomagajo razumeti sedanjost. V eno od takih zakladnic smo se odpravili na Kitajsko. Knjiga Kitajski miti in legende je izšla s podporo Konfucijevega inštituta v Ljubljani in podjetja Krka d.d.

Pomembno je, kaj beremo 

Obiskali smo tudi stojnici založbe Miš, ki otrokom, mladostnikom ter staršem že več kot desetletje v branje in raziskovanje ponuja širok nabor izbrane kakovostne literature, katera nudi iztočnice za razmislek in priložnost za lažji vstop v svet današnjih mladih.

Poslanstvo založbe Miš je slediti potrebam slovenskih bralcev različnih bralnih sposobnosti z izdajanjem kakovostnih knjižnih del, tako izvirno slovenskih kot prevedenih, pri tem pa se osredotočajo na kakovost besedil, ilustracij ter izvedbe knjig.

Letno izdajo od trideset do štirideset novih naslovov, pri čemer tri četrtine programa predstavljajo mladinska dela odličnih tujih in domačih avtorjev. Založba je doslej prejela že vse nacionalne nagrade za mladinsko literaturo, nekatere tudi po večkrat, in tudi nekaj mednarodnih priznanj.

V sklopu 38. Slovenskega knjižnega sejma je v torek 22.novembra 2022 na Prazniku zlatih hrušk potekala tudi podelitev priznanja zlata hruška 2022 za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo, ki jo je prejela pesniška zbirka Romeo in Julija iz sosednje ulice, Vinko Möderndorfer, (založba Miš)

Podelitev priznanja zlata hruška 2022,za najboljšo slovensko mladinsko leposlovno knjigo prejme pesniška zbirka Romeo in Julija iz sosednje ulice, Vinko Möderndorfer, založba Miš. (Foto;:Žiga Valetič Grafični atelje Zenit)

Romeo in Julija iz sosednje ulice je odlična zbirka ljubezenska poezije za najstnike z imenitnimi ilustracijami. Darilo za mlade, s katerim ne boste zgrešili.

Knjižne novosti in sejemski popusti 

Večja stojnica Miš založbe z razporeditvijo knjižnih regalov ter izbrano dekoracijo pričara ambient topline, domačnosti in udobja. V posebnem kotičku vas bo pričakala nežna osvetlitev in udoben enosed, kamor se lahko umaknete in si v miru privoščite prebiranje izbrane knjige in to ne glede na okoliški vrvež.

Pričakujejo vas s celo goro knjižnih novosti in sejemskih popustov, ki jih lahko izkoristite na obeh stojnicah. Na večji stojnici, ki se nahaja v dvorani Kupola, vas pričakujejo s 15 % popustom, ki velja na vse knjige.

Poleg izjemno bogate ponudbe raznovrstnih knjig za mlade in malce mlajše, so za lažje spoznavanje s knjigami najmlajšim obiskovalcem pripravili tudi poseben kotiček, kjer jih pričakujejo barvice in listi za ustvarjanje.

Nedaleč stran od večje stojnice, v sosednji Stekleni dvorani se nahaja manjša stojnica, kjer vas pričakujejo  izbrani naslovi knjig po ugodni ceni 3 knjige za 15 eurov.

Izbrane tematike, ki jih slovenski in tuji avtorji obravnavajo v knjigah, ki izidejo pod okriljem Miš založbe pripomorejo k lažjemu razumevanju sveta, ki ga živijo mladi danes, sočasno pa staršem nudijo iztočnico za lažji pogovor z mladostniki. Knjiga je prekrasno darilo, zato je pomembno kaj izberemo.

Ognjeni trije in Coprnica pod gradom

V sklopu knjižnega sejma bo Miš založba v soboto, 26. novembra ob 14.00 uri na glavnem odru organizirala predstavitev dveh knjig in sicer Ognjeni trije: Izgon ter Zgodbe vojvodine Kranjske: Coprnica pod gradomGosta predstavitve bosta Sebastijan Pregelj in Igor Karlovšek. Pogovor bo povezoval Ambrož Kvartič.

 

Lepo vabljeni na Gospodarsko razstavišče vse tja do nedelje, 27. novembra 2022, vsak dan med 9.00 in 20.00 uro, ter v nedeljo 27. novembra med 9.00 in 18.00 uro. Založba Miš vas poleg bogate ponudbe knjig pričakuje s sejemskimi ugodnostmi.

*V času trajanja Slovenskega knjižnega sejma 2022, vas bodo knjige založbe Miš pričakale s posebnim sejemskim popustom, ki bo veljal tudi na spletu in sicer v sklopu e-knjižnega sejma, ki bo trajal še teden dlje, do 4. decembra 2022.

Avtor: Petra Petravič; Foto: Petra Petravič/založba Miš/Žiga Valetič-Grafični atelje Zenit

Tagi