Obvezna oprema

Obvezni (če ne celo največji, zagotovo pa najtežji) del poleg moje počitniško poletne prtljage, so tudi knjige: največkrat napete, pa tudi pustolovske in zaljubljene, zadnja leta pa predvsem otroške. Ker bo letos moj dopust v celoti slovenski (o razlogih za to ne bom razpredala in puščam, da si vsak misli svoje), predvidevam, da bom imela zaradi vnaprej planiranih aktivnosti čas za branje šele zvečer – namesto gledanja televizije, ki me tako in tako samo spravlja v slabo voljo. Ker vedno berem več knjig naenkrat, tudi tokrat glede tega ne bo nič drugače. Za branje namreč potrebujem neke vrste navdih, knjigo moram začutiti in če se to zgodi, jo takrat vzamem v roke, drugače pa ne. Velikokrat se tudi zgodi, da nekaj začnem brati, pa mi preprosto ne potegne … takrat nimam (več) slabe vesti te knjige odložiti v katero od hišic Knjigobežnic – tudi v Domžalah jih je kar nekaj. Enkrat, ko jih preberem, pa se bodo v Knjigobežnicah morda znašle tudi te knjige:

Striptiz v dvoje

Vedno življenjske nasvete terapevta Izidorja Gašperlina sem v raznih medijih rada brala že prej, zato sem bila nad novico, da jih je zbral, razširil in dopolnil s primeri iz svoje terapevtske prakse še v obliki knjige, naravnost navdušena. Knjiga je sicer nadaljevanje njegove uspešnice Solo v dvoje namenjene vsem, ki si želijo kvalitetno partnerstvo. Je pa za ta cilj, po njegovih besedah, najprej potrebno opraviti z miti in zmotami o ljubezni in partnerskih odnosih. In k temu dodatno pripomore ta »drugi del«.

Kraljestvo

Knjiga je še zavita v zaščitno folijo, tako da o njeni vsebini ne morem nič kaj pametnega napisati, lahko pa priznam, da mi je odpiranje takšnih knjig prav svojevrsten užitek – z vsem globokim zavedanjem, da s tem kljub reciklaži onesnažujem okolje. Ampak pustimo zdaj to, brez kriminalnih zgodb, poleti še toliko bolj, pri meni pač ne gre. Sploh, če je avtor pred tem že izdal kar nekaj uspešnic, to pa je njegov težko pričakovani samostojni roman.

Sirene

Avtor Josepha Knox že za svoj prvenec žanje izvrstne kritike in so ga kritiki celo razglasili za eno najobetavnejših imen britanskega kriminalnega romana. Njegov glavni protagonist je Aidan Watts – policist, ki ima težave z alkoholom in se ga zato vodilni želijo sofisticirano znebiti tako, da mu dodelijo delo pod krinko v propadajočem, industrijskem mestu Manchester, kjer cveti trg z mamili.

Uživaj pravo hrano

Ker se zadnje mesece borim z neko novo nastalo alergijo, ki se kaže v obliki srbečih in nabreklih vek, se je s tem krepko spremenil tudi moj jedilnik. Ampak to ni knjiga receptov, da ne bo pomote. Gre za priročnik za pravo in zdravo prehrano, za katerega nekateri celo pravijo, da bi moral biti obvezno branje v šolah. Ta se ne bo znašla v Knjigobežnicah, ker si v njej podčrtavam posamezne sklope. Ker njen avtor ni pisatelj, jo je včasih malce težko brati, koga pa bi znalo odvrniti tudi njenih 250 strani. Kljub temu jo je vredno vzeti v roke, če želite izvedeti o čem je tematika, v pomoč pa vam bo tudi kot podpora za pripravo tedenskih jedilnikov.

Čarobni jaz

Odkar sem mama, me vse bolj zanimajo duhovne teme. Zakaj je tako, pravzaprav ne znam povedati, utemeljiti ali kako drugače ukalupiti. Nekako se mi zdi, da moram nekatere stvari pravzaprav še sama dobro dojeti, da jih bom potem sploh lahko razložila hčerki – kljub temu, da mi je sicer že marsikaj jasno. Pri založbi Primus velikokrat najdem kakšne knjige, na to temo in tudi Čarobni jaz je ena izmed njih. Priročnik vsebuje 30 kratkih poglavij o pomembnih življenjskih temah, kot so ljubezen do sebe, prijaznost, zakon privlačnosti, meditacija … berem jo naglas s hčerko v naročju. In upam, da tudi moj v.d. mož kaj vleče na ušesa.

Naravne rešitve za težave z virusi

V dandanašnjih časih še kako aktualna knjiga, saj sem mnenja, da je najboljša zaščita zdrav imunski sistem. In če povem, da je avtorica knjige priznana Sanja Lončar, ki to kar piše, tudi živi, potem najbrž sploh ni dvoma, zakaj se je knjiga znašla na moji knjižni polici (med knjigami za prvo pomoč). Začetek je dober, mi pa še veliko manjka, preden se bom lahko pohvalila, da sem ponotranjila vse nasvete.

Zdravilni dih

Prva in zadnja stvar v našem življenju – (v)dih, je močna sila, ki pa jo imamo vse prevečkrat za samoumevno. Knjiga opisuje 50 vaj in tehnik za ozaveščanje dihanja, s čimer lahko dokazano ne samo uravnavamo stres in ublažimo bolečino, ampak tudi vplivamo na delovanje naših možganov, sprejemanje odločitev in telesno zmogljivost … kot še marsikaj drugega.

Ljubezen za bodečo žico

V knjigi je opisana resnična zgodba, ki je še toliko bolj zanimiva, saj je njena glavna junakinja Slovenka. Ta pogumna mlada ženska je bila Jožefa Lobnik, skrivna članica odporniškega gibanja, ki se je med nacistično okupacijo Evrope zaljubila v Bruce-a Murray-a, vojnega ujetnika iz Nove Zelandije. Avtor je v tujini prodal več kot 100.000 kopij romana in je, kot zanimivost – zet omenjenega para.

Maham do naslednjič, Maša

 

Tagi