Maša Bere: Magične knjige

V tednu od 8. do 15. maja obeležujemo Teden rdečega Križa, s katerim sem kot prostovoljka uradno sicer povezana komaj dve leti, v praksi pa že veliko dlje – od 18. leta naprej se namreč redno udeležujem krvodajalskih akcij, sem tudi registrirana darovalka krvotvornih matičnih celic ter bolničarka, zadnje čase pa predvsem prostovoljka pri prevozu hrane pomoči potrebnim. Se sprašujete kakšno povezavo ima to s kolumno o knjigah? Zame veliko in večplastno. Sama namreč knjige jemljem kot zabavo in priložnost za rast, zato k paketom hrane občasno dodam tudi kakšno že prebrano knjigo, ki se mi zdi vredna branja. Želim si namreč, da bi to prejemnikom vsaj malo dodatno polepšalo dan. Ampak čeprav bi še lahko kaj napisala, dovolj o tem … z vami bom raje delila zadnje knjige, ki so se znašle na mojem kavču. To so:

Magija, založba Primus

Marjan Ogorevc je bioterapevt in avtor že blizu desetih knjig, a me je k branju pritegnila šele njegova zadnja Magija: most med znanostjo in religijo. Iskreno povedano imam pred branjem kar malce, recimo temu strahospoštovanja, saj z njeno pomočjo pridobivam znanje s področja magije, urokov in prekletstev, kar je vse prej kot lahkotno branje … čeprav morda kdaj za kakšno stvar tudi rečem, da jo že vem. Vsekakor pa je to knjiga, za katero že sedaj vem, da jo bom čez čas prebrala še enkrat.

Kje je Vili?, založba Učila & Kje je samorog?, založba Mladinska knjiga

Knjiga je v prvi vrsti namenjena otrokom, a jo prav z veseljem vzamemo v roke vsi člani družine in tekmujemo v hitrostnem iskanju. Glavni lik Vili namreč potuje po svetu, kjer ga na poti spremljajo raznorazne stvari in prijatelji, ki jih je treba poiskati v množici drugega dogajanja. Kar dobro in predvsem zabavno urjenje možgančkov. Podobna je tudi knjiga, v kateri pa se na različnih pustolovščinah skriva 7 samorogov. In nekateri izmed njih so prav dobro skriti.

Primeri inšpektorja Vrenka – komplet treh knjig (Olje na balkonu, Retrospektiva, Tanek led), založba Pivec

Komplet vsebuje 3 kriminalke, po katerih so bile posnete tudi epizode, ki jih je bilo možno pred kratkim spremljati na RTV SLO! Veseli me, da je Sebastian Cavazza kot detektiv Taras Birsa dobil tako dobro konkurenco, ne samo v stasu, ampak tudi liku inšpektorja Vrenka, ki ga igra Dario Varga. Prava poslastica za vse ljubitelje napetega branja.

Zločini v Budimpešti, založba Didakta

Odlična detektivska zgodba, v katero so vpleteni tudi trije skrivnostno izginuli tovornjaki Rdečega Križa, se dogaja med Dunajem in Budimpešto in je vpletena v realno dogajanje polpretekle zgodovine leta 1939.

Dora in Minotaver

Avtorica knjige je Slavenka Drakulić, ena najuspešnejših ter najbolj prevajanih hrvaških avtoric, ki je roman napisala kot fikcijski rokopis Dore Maar. Le ta je bila izjemna ustvarjalka, priznana fotografinja in ena najbolj izstopajočih figur pariške avantgarde, ki jo je turbulentno razmerje s Pablom Picassom, enim največjih genijev 20. stoletja, pripeljalo do psihičnega zloma.

Devica, kraljica, vdova, prasica

Avtorica knjige je Erica Johnson Debeljak, rojena Američanka, ki se je pred petimi leti soočila z nenadno izgubo svojega moža, pesnika in pisatelja Aleša Debeljaka. V njej se neustrašno sooči s tabuji smrti in vdovstva, piše o bolečini, občutkih nemoči, zmedenosti, jeze in drugih čustvih, v katera jo je pahnilo žalovanje.

Skrivnostne uganke, založba Hart

Zabavna knjiga, ki zaposli otroške možgane in tudi odrasle spremeni v detektive, saj ponuja 25 zanimivih, kratkih zgodbic v obliki ugank. Nekatere je treba razvozlati z logiko in druge z domišljijo, igraš pa se lahko sam ali skupaj z drugimi, kar uganke v treh težavnostnih stopnjah, naredi še bolj napete, saj želi biti vsak tisti, ki jih bo prvi rešil.

Maša

Tagi