Maša bere: Komaj čakam dopust!

O tem, da je moja potovalka poleti vedno nabita s knjigami, sem že pisala … in ker je tokratna kolumna precej dolga, bom zato uvod izpustila. Upam, da boste med spodnjimi predlogi tudi vi našli kaj primernega zase.

Doživetja akaše

Avtor Ervin Laszlo, dvakratni nominiranec za Nobelovo nagrado, je v knjigi zbral dvajset pričanj pomembnih osebnosti, ki so mu iz prve roke zaupali in opisali svoja osebna doživetja povezana s poljem akaše. Akaša je sanskrtska beseda, ki pomeni eter – vse prežemajoči prostor ali dolgotrajen in nespremenljiv spomin vesolja, ki vsebuje zapis vsega, kar se je kdaj koli zgodilo na Zemlji in v vesolju, ter ga povezuje …

Zagotovo knjiga za vse, ki radi širijo meje svoje zavesti in se zavedajo, da onkraj vidnega, obstaja tudi svet, nedostopen našim običajnim čutilom. Kar pa seveda nikakor ne pomeni, da je v celoti nedostopen.

Imam občutek, da sem vstopil v polje akaše in da tega nikakor ni mogoče zanikati. Seveda to velja le za tiste, ki verjamejo vanj. Skeptiki bodo ostali zaprti v ječi uma še toliko časa, da se bosta znanost in družba dovolj razvili, da bo dvom o obstoju akaše veljal za nekaj podobnega veri v ravno zemljo.
Knjiga je izšla pri založbi Primus.

Do cilja in naprej

Pri redko kateri knjigi se mi zgodi, da jo začnem brati in preprosto ne morem odložiti dokler me popolnoma ne premaga spanec. In avtobiografija včasih znane tekačice je bila po dolgem času spet ena takih knjig. V njej brez dlake na jeziku pripoveduje o svojem življenju (tudi v vrhunskem športu), ter poti, ki jo je prehodila, da je danes to, kar je.

Izredno zanimivo branje za vse radovednega duha kot tudi tiste, ki obožujejo resnične zgodbe in imajo odprto srce.

Ko si v hudi depresiji, imaš ponavadi dvakrat ali trikrat na dan desetminutno okno priložnosti, ko lahko misliš malo bolj pozitivno. Vsaj jaz sem lahko na ta okna nekako računala. Zato sem začela prežati na teh nekaj dnevnih intervalov, ko je bilo malo bolje. Ko mi je odleglo vsaj toliko, da sem lahko s pomočjo razuma ugotovila, da stvari vendarle niso tako črne, kot se zdijo.
Knjiga je izšla pri založbi Chiara.

Najsrečnejši človek na svetu

Izjemno zgodbo stoletnika, ki je preživel holokavst sem začela brati že pozimi, a jo že od takrat berem po delih in nikakor ne pridem do konca. Pa ne zaradi vsebine same ampak predvsem realnih okoliščin v katerih se je zadnje čase znašlo človeštvo in me preveč asociirajo na grozote tistega časa.
Vsekakor knjiga vredna branja in tega, da si avtorjeve nasvete zapišemo za uho.

Ko sem se izvlekel iz najtemnejšega obdobja svojega življenja, sem obljubil, da bom do konca življenja srečen in nasmejan, saj se svet, ko se smehljaš, smehlja s tabo. Življenje ni vedno sreča. Včasih imamo mnogo težkih dni. Vendar si morate zapomniti, da ste srečni, da ste živi – v tem pogledu smo vsi srečni. Vsak dih je darilo. Življenje je lepo, če dopustite, da je lepo. Sreča je v vaših rokah.
Knjiga je izšla pri založbi Planet.

Jaz sem taka, ti si tak

Knjiga je sicer v prvi vrsti namenjena otrokom oziroma mladostnikom, a jo lahko beremo tudi odrasli. V njej se avtorji na različne načine in (tudi tabu) teme, sprašujejo kaj pomeni biti normalen, je to dobro ali slabo in navsezadnje kdo sploh določa, kaj je normalno, kaj pa ni.
Luštna knjiga, ki opogumlja, da smo zvesti sami sebi, saj je to nekaj čisto normalnega.

Do drugih se obnašaj, kakor želiš, da se oni do tebe. Pravzaprav je to povsem enostavno. In da maraš sebe, zelo pomaga!
Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Srečo, prosim

Aljoša je res mojster besed, kar se v tej knjigi, sicer že njegovi drugi uspešnici, še toliko bolj pozna, saj je polna navdihujočih zgodb in citatov s katerimi se lahko v hipu poistovetiš. Spet drugi, pa ti dajo globoko misliti.

Oklepanje oklepov preprečuje odklepanje skrivnosti življenja. Vse, kar obtiči, nas ne ščiti, ampak tišči.
Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Pustolovec zmote

Še en fajn in nadvse zanimiv tip, pardon avtor, ki ga je enako zabavno poslušati preko radijskih valov, kot brati. Na trenutke brutalno iskren in popolnoma brez cenzure, je idealno branje za moške (in njihove ženske) pred 50. letom.

Če že podstrešja nimam zrihtanega, si bom pa vsaj še eno klet nakopal.
Knjiga je izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Spisek želja

Knjige, ki so se znašle na mojem spisku želja in o katerih – upam – bom že prihodnjič lahko kaj več napisala:

Beli volk je druga kriminalka slovenske avtorice, ki me je navdušila že s prvo Rdeča kapica. Moram sploh napisati, da komaj čakam dopust?

Če bi lahko potovala v preteklost, bi bila Alma Karlin zagotovo ena izmed oseb, ki bi si jo želela spoznati. Do takrat mi preostane branje njenih knjig. 🙂 Zadnja, ki je izšla pri založbi Sanje je Malik.

Knjige Vinka Möderndorferja je vedno užitek brati, knjige pa mi največkrat še preden jih odprem zaplenita starša. Tako bo najbrž tudi z najnovejšo Pes je lajal vso noč. Saj še njegove prejšnje nisem uspela prebrati, tako da nič hudega.

Knjiga 4 vrste po 12 konzerv je menda zanimivo in napeto čtivo, ki me še toliko bolj zanima, ker ga je napisal od mene 9 let mlajši avtor. In še Slovenec povrh! Že zaradi tega sem navdušena. Sicer res ne vem, kaj naj bi imela leta z vsem tem, ampak če ne drugega, se dobro sliši.

Tajkun je nova kriminalka Avgusta Demšarja, kjer je tudi tokrat v razreševanje primera vključen Martin Vrenko, čeprav je sveže upokojen.

V življenjske zgodbe vedno »noter padem« in so, poleg kriminalk, moj najljubši žanr branja. Trenutno je to knjiga Feliks Štokelj: zgodba o mojem očetu. Več pa prihodnjič.

Takoj za kriminalkami in biografijami, pa se znajdejo fantazijske knjige. Znanstvena fantastika. Kakor hočete. In če se zaradi tega, na tem spisku ne bi znašla tudi knjiga Zadnja želja, ki je prva knjiga iz serije Veščec, bi bil res greh. Čeprav je serija knjig že doživela ekranizacijo, raje berem kot gledam tv, zato se jih že nadvse veselim.

Lepo se imejte in veliko se smejte. Ob branju ali kar tako.

Se beremo spet prihodnjič, Maša

 

Tagi