Idealen čas za branje

Tokratno kolumno sem sicer želela poimenovati drugače, vendar je bil naslov precej dvoumen in bi bil lahko tudi narobe razumljen. Kakorkoli že, letošnje poletje (in sploh ga še ni konec) sem dodobra izkoristila za branje knjig, saj je bilo dopusta zaradi menjave službe bolj malo, pa še vremenske okoliščine so dovoljevale zadrževanje doma brez slabe vesti.

Za odrasle

Spletke a la carte, založba Litera

Zgodba, sicer slovenske avtorice, se dogaja na Dunaju in sledi direktorju prestižnega hotela, ki se zaplete v ljubezensko razmerje s sodelavko. Kmalu po njenem umoru, se razrije, da je že cel čas vodil dvojno življenje. Knjiga slovenske avtorice bo zagotovo navdušila vse ljubitelje kriminalk, pa tudi tiste, ki so bolj za ljubezenske zgodbe.

Ogenj, ki že dolgo tli + Slepa pega, založba Didakta

Knjigi sta tretja in četrta kriminalka pisateljice Paule Hawkins, ki je navdušila že z Dekle na vlaku… te knjige sicer nisem prebrala, sem pa gledala istoimenski film z odlično Emily Blunt v glavni vlogi. Ker sta trenutno na bralni polički mojih staršev, kaj več o vsebini težko komentiram, razen, da je menda napeta do zadnje strani. Sicer pa tudi ne bi rada komu pokvarila branja, če bi že vnaprej preveč izvedel.

Henryjeva skrivnost, založba Mladinska knjiga

Že tretja knjiga avtorice Kristine Ohlsson iz serije o odvetniku Martinu Bennerju – pred njo sta v slovenskem prevodu že izšli kriminalki Zakopane laži in Izrečene laži, ki se navezujeta ena na drugo, s tretjo pa – razen seveda glavnega junaka – nimata skupnega. Martin Benner je postaven, ambiciozen in spada med najbolj iskane odvetnike. Ko njegov prijatelj Henry umre, dobi mamljivo ponudbo – da prevzame delno lastništvo njegove starinarne. A stvari niso tako enostavne, kot se zdi, saj kmalu ugotovi, da Henry ni umrl naravne smrti.

Smrdljivka, založba Mladinska knjiga

Knjiga je dobila ime po redki rastlini, ki med cvetenjem oddaja vonj po razkrajajočem truplu in je najljubša roža glavne preiskovanke v zgodbi. Le ta je, po obtožbi umora, izginila neznano kam. Vse dokler se nekega lepega dne, nepričakovano ne javi Heloise Kaldan, novinarki, ki se zaradi članka v katerem je navedla nepreverjene informacije, bori za obstoj svoje službe. Ji bo nenavadno poznanstvo pri tem pomagalo?

Otroci zla, založba Mladinska knjiga

Še ena v vrsti kriminalk, tako pač je. Avtor pa srbski pravnik in pisatelj, zaradi česar se bere, kot bi bila zgodba resnična. Pa ni. Nikola Bobić, nekdanji tožilec, je zdaj odvetnik, ki ga državna tožilka nekega dne prosi, da bi zastopal osumljenca za umor znanega politika. Ter pri tem zaradi njunega prijateljstva in bližajočih se volitev, pričakuje, da bo zadeva hitro zaključena. Kmalu pa Nikola sam postane tisti, ki ga preganjajo in iščejo.

Za otroke

Barve življenja, založba Hiša knjig

Knjiga govori o fantiču Marcelu, ki z mamo in zajčkom brezskrbno živi v veliki hiši na robu mesta. Dokler se nekega dne barve njegovega dneva ne spremenijo, saj ga brez posebnega vzroka začne skrbeti, da bo mama nekega dne umrla. Odlična knjiga za pogovor z otrokom o minljivosti letnih časov in da je smrt sestavni del neskončnega cikla življenja.

Ostrižek Mižek, založba Mladinska knjiga

Ostrižek Mižek je ribji šolar, ki vsako jutro zamuja v šolo ter si v izgovor izmišljuje raznorazne avanturistične zgodbice… dokler se mu nekega jutra ne pripeti največja dogodivščina izmed vseh. Knjigo sta ustvarila avtorja, ki sta skupaj izdala že več kot 25 knjig, najbolj znani Zverjasec pa je bil preveden v več kot 100 jezikov. Knjiga otrokom pomaga razumeti pomen resnice, iskrenosti in tega, kako važno je, da prevzamemo odgovornost za svoja dejanja.

Na spisku:

  • Tu kdo streže?
  • Modrost Boginje
  • Učenje pri don Juanu
  • Nedeljske sladice
  • Senca in kost
  • Mitologija
  • Veščec: Vilinska kri
  • Hiša sozvočja

Maham,

Maša

 

Tagi