Marija Mojca Vilar: V Domžalah sem doma in se imam lepo!

V Galeriji Domžale svoje slike, platna, motive iz Domžal, ki jih je slikala več kot desetletje, razstavlja domžalska slikarka Marija Mojca Vilar. Z razstavo pa je avtorica prikazala kako je bilo nekoč in kako se imamo danes v Domžalah. Ko si boste ogledali razstavo njenih slik, boste po vsej verjetnosti na Domžale gledali drugače.

Likovna umetnost Marije Mojce Vilar je zaznamovana s stalnimi iskanji in raziskovanji, idejno zanimivimi in odmevnimi projekti. Letos je bila še posebej aktivna, saj je poleg aktivistične vloge pri številnih širše zastavljenih projektih, kar nekaj časa snovala in pripravljala samostojno razstavo, ki je sedaj na ogled v Galeriji Domžale. Z razstavo nas popelje po sedanjih in preteklih Domžalah, njenem rojstnem kraju, ki jo je še kako zaznamoval. Pri ustvarjanju slik, ki so nastajala več kot desetletje, je izhajala iz tega, kako je duhovno povezana z Domžalami, zato se je kot slikarka podala v občutenje prostora skozi njeno neposredno izkušnjo.  Ob slikanju domžalskih motivov je mnogo pozabljenega v njej ponovno oživelo.

Na petdesetih platnih (akril in olje na platnu), ki jih je postavila na ogled in tudi na prodaj, je mesto Domžale, romantično, že pozabljeno, zabavno, na novo odkrito, majhno in veliko. Kar nekaj njenih slik prikazuje prepoznavne dele Domžal iz različnih kotov, ki jih v vsakdanjem hitrem tempu večinoma spregledamo. Domžale so na njenih slikah prepoznavne, ljube ter barvite, saj Mojca ljubi barve. Podoba Domžale se skozi leta spreminja, saj se hiše rušijo in na novo gradijo, po njenih besedah pa premalo premišljeno. Mnoge zgodbe so se pozabile, nekatere so zašle v zapise, druge v muzeje, sama pa je skicirala, fotografirala, risala in slikala, tako da so na papirju in platnih zdaj nekatere dragocenosti in spomini na stare čase. Njena platna pa razkrivajo tudi nekatere zanimive poglede našega mesta, kot so motivi z različnih prireditev, znani obrazi, spomini z odprtja razstav, zabav, sejmov in tudi s pogrebov.

Marija Mojca Vilar je pripravila tudi kolaž domžalskih likovnih razglednic, saj pravi, da razglednic ali pozdravov iz Domžal skorajda ni dobiti. Če obiščemo večino evropskih mest, jih najdemo še veliko in prav prisrčno je, če vam nekdo pošlje razglednico in pozdrav iz kraja, ki ga je obiskal. Z oblikovalko Katarino Goltez sta zbrali 12 sličic (pomanjšanih platen z razstave) Domžal, opremili v mapici, kar je več kot dobrodošel prispevek k promociji Domžal in lep spomin za vse, ki imamo mesto radi.

Razstava Marije Mojce Vilar bo v Galeriji Domžale na ogled do 29. septembra 2018, v dopoldanskem in popoldanskem času. Vabljeni na ogled našega mesta, ki je ujet v njenih slikah. Prepričani smo, da vas bodo slike prebudile in da boste na Domžale gledali drugače.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro Pivar

Tagi