Marija Mojca Vilar: Moja potepanja po svetu

Slikarko Marijo Mojco Vilar poznamo kot svojevrstno ustvarjalko, ki že desetletja odločno, z dobro mero čutnosti, intuitivnosti in človeške topline stopa po bogati likovni poti slikarskih idej. Likovna snovanja Marije Mojce Vilar so raziskovalna, eksperimentalna in idejno zanimiva. Njena dela so neskončna igra simbolov, ki se jim posveča že od začetka slikarskih potovanj. Izražajo svežino, so barvno bogata, tehnično korektna s poglobljenim raziskovanjem določenih likovnih problemov in se največkrat nagibajo k sodobnejšim likovnim zasnovam.

Domžalčanka Marija Mojca Vilar, diplomirana slikarka, se tokrat v Knjižnici Domžale predstavlja z dvainštiridesetimi akvareli, ki so nastajali ob njenih potepanjih po svetu. Razstavljenih pa je tudi kar nekaj spominkov, ki jih je prinesla s potepanj. Odprtje razstave je domžalski knjižnici potekalo v ponedeljek, 10. decembra 2018.

Marija Mojca Vilar je diplomirala na Visoki strokovni šoli za slikanje v Ljubljani pri prof. Darku Slavcu. Predstavlja se z mnogimi samostojnimi razstavami doma in v tujini. Sodelovala je tudi na mnogih skupinskih razstavah, ex-temporih, likovnih delavnicah … Poleg slikanja, se ukvarja tudi z ilustracijo in pedagoškim delom. Ponos, samospoštovanje, občudovanje lepote, umetnosti in kulturne dediščine gradi tudi vsem članom likovnega krožka v Lipi, kjer je mentorica. Marija Mojca Vilar tako gradi  lepo in trajno samopodobo ter s tem daje  vzgled ter potrebno samozavest in izkušnje visoke vrednosti, da kvalitetno in s hvaležnostjo polnijo sebe, svoje bližnje in ta čudoviti svet.

Na odprtju razstave je nekaj besed spregovoril tudi njen življenjski sopotnik Anton Komat, ki je z obiskovalci razstave delil svoja razmišljanja. Anton Komat je drugače samostojni raziskovalec, pisatelj, publicist in naravovarstvenik. Objavil je na stotine člankov, je scenarist in voditelj TV filmov in radijskih oddaj, predavatelj in varuh narave. Z Marijo Mojco sta združeno hodila na »potepanja« v tujino, po njenih besedah pa so zamisli za razstavljene akvarele z lepoto in raznimi detajli, ki jih opazi samo izkušeno oko slikarja, kar vrele na plano. In tako so nastali odlični akvareli, na katerih je upodobljeno ravno to, drobni detajli in zgodovinske vrednote.

Razstava bo v domžalski knjižnici na ogled do 5. januarja 2019. Vabljeni k ogledu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi