Magija za realiste

Srečanja z ustvarjalci: Irena Štaudohar

V zbirki esejev, ki nosi sporočilo, piše, da ima človek v svojem duhu in telesu vse predispozicije, da je dober človek. Novinarka in pronicljiva kolumnistka Sobotne priloge Dela Irena Štaudohar, s svojimi eseji, zbranimi tudi v knjigi Magija za realiste, ki jo je predstavila na Srečanju z ustvarjalci v ponedeljek, 22. Januarja 2018, v Knjižnici Domžale, govori o človeških stanjih in čustvovanjih, naravi in svetu okoli nas. Opozarja nas na številne izjemne knjige, ki jih ob pisanju esejev prebere in nam ob njih odkriva spoznanja in odkritja skozi zelo samosvojo in pogumno perspektivo. Z gostjo se je pogovarjala Cveta Zalokar.

V pogovoru je Irena Štaudohar razkrila, da v knjigi esejev razumljivo in poljudno obravnava različne teme in človeškega stanja, ki že od nekdaj zanimajo razmišljujočega in k pozitivnemu naravnanega, ozaveščenega posameznika. »S pomočjo aktualne, sodobne literature najraje komentiram in razlagam najnovejša znanstvena dognanja in izsledke ter nakažem poti v bolj kvalitetno, nezapleteno dojemanje stvarnosti in vsakdanjosti,« je povedala gostja pogovora Irena Štaudohar.

Magija za realiste je knjiga esejev, ki govorijo o različnih človeških stanjih, čustvovanjih in o tem, česa vse so zmožni možgani in čutila. Eseji, ki so zasnovani kot zgodbe, temeljijo na najsodobnejših nevroloških odkritjih in moralni psihologiji. Magija za realiste je filozofska in terapevtska knjiga, saj govori o človeški volji in njeni moči. O volji do življenja. Ker prebere ogromno knjig, ki jih prijatelji prinesejo tudi iz tujine, Irenino magično, čarobno in navdihujoče pisanje črpa prav iz teh knjig. V družbi, kjer se ljudi ne ocenjuje več le po dejanjih, temveč predvsem po tem, kako nastopajo pred drugimi, je Magija za realiste kot  darilo. Kot je dejala gostja pogovora, knjiga ni le za realiste, temveč tudi za večne romantike, ki verjamemo, da romantična ljubezen še obstaja.

Kot predana knjigoljubka in strastna ljubiteljica lepih besed misli, da je treba dobro pisanje varovati, ker je vedno bolj ogroženo, saj počasi izginja: »V času družabnih omrežij lahko izbiramo med številnimi vsebinami, skačemo od teksta do teksta, ali si vmes izberemo najljubšega pisca, kasneje pa nanj kar  pozabimo, kajti ponudba je res velika. Celo prevelika. A vseeno je v veliki ponudbi povprečnih besedil mogoče tudi odkriti in s tem ceniti besedila, ki očarajo, prodirajo globlje in pustijo sledi. In delujejo magično.«

Irena Štaudohar najrajši bere knjige, ki širijo obzorja, ji odpirajo srce in predvsem vlivajo moč. Vesela in ponosna je, ker nam lahko priporoča magično zbirko svojih esejev. Zato knjigo toplo priporoča študentom novinarstva. Knjiga zelo pomaga tistim, ki želijo pisati in ne povzemati ali prepisovati. Irena s knjigo Magija za realiste dokazuje, da dobro pisanje še ni izumrlo. Dobri pisci se od povprečnih ločijo po tem, če misliš biti dober, moraš brati, pisati in raziskovati. Pisec mora biti v tekstu nenehno prisoten, izražati mora svoje mnenje, zato se bralcu ni potrebno spraševati, kaj je želel avtor povedati.

Avtor: Miro Pivar: Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi