Literarno popotovanje s Sašo Pavček: Rumi in kapitan

V okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom so se otroci in starši v Knjižnici Domžale podali na daljše literarno popotovanje z vsestransko umetnico Sašo Pavček. Literarno popotovanje se je dogajalo po razburkanih vodah poguma, srčnosti in igrivosti, ki jih v otroški pesnitvi »Rumi in kapitan« mojstrsko združuje vsestranska umetnica. Psička Rumi – junakinja današnjega časa – zmore upravljati z ladjo, rešiti življenja vojnih žrtev, očistiti zemljo in peti.

V okviru festivalskega dne Bralnice pod slamnikom, je v četrtek, 31. januarja 2019, v Knjižnici Domžale potekalo literarno popotovanje s Sašo Pavček. Prvakinji ljubljanske Drame pisanje že nekaj časa ni tuje, saj jo poznamo kot igralko, kot profesorico na AGRFT, kot hčerko pesnika Toneta Pavčka, poleg dram in esejev, kot so »Na odru zvečer«, pa smo lahko prebirali tudi pesniško zbirko »Obleci me v poljub«, pa tudi pravljico za otroke »Zakaj je polje jezero«, k temu pa je umetnica dodala še najnovejšo pesnitev za otroke »Rumi in kapitan«. Literarno popotovanje je potekalo v organizaciji Miš založbe in Knjižnice Domžale.

Literarno popotovanje z vsestransko umetnico Sašo Pavček.

Vsestransko umetnico je v uvodu predstavila Nika Susman, urednica Založbe MIŠ. V nadaljevanju je Saša Pavček povedala nekaj besed o akademski slikarki Ejti Štih, ki je ilustrirala najnovejšo pesnitev »Rumi in kapitan«, že od leta 1982 pa živi v Boliviji, kjer jo umeščajo med tamkajšnje najvidnejše umetnike. Prepoznavna je po živih barvah, med katerimi prevladujejo rdeča, modra in rumena. To se vidi tudi v pesnitvi Rumi in kapitan, saj je v njej veliko enkratnih in stilsko dodelanih slik.

Pustolovska pripoved o popotovanju psičke Rumi, kapitana Adrijana in mačke Abe je pot po morjih in oceanih sveta. Saša Pavček je obiskovalcem ob prikazovanju slik na projekcijskem platnu, prebrala pesnitev o sodobni odisejadi, kjer na glavne junake ne prežijo mitološka »bitja, tegobe in težave«, temveč popolnoma vsakdanji problemi globalnega sveta kot so onesnaževanje, bežanje pred vojno in birokracija. Tričlansko posadko, ki ji sicer poveljuje Adrijan, dejansko pa jo vodi psička Rumi, ker edina vestno izpolnjuje ukaze, razburkano morje zanese na neznane obale, kjer zagledajo tri brodolomce, deklico, dečka in mačka. Po manjših nesporazumih brodlomcem pomagajo, a na poti domov jih čaka še kar nekaj dogodivščin. Vsestranska umetnica je ob spremljavi bogatih ilustracij slikarke Ejti Štih pesnitev interpretirala na njej lasten način, saj je za vsak lik imela drugačen zven glasu, tako, da so se obiskovalci počutili, kot da gledajo sinhronizirano predstavo z več igralci. Grimase, mimika in glasovi so pridodali pesnitvi s prikazi slik pravi čar celotne zgodbe.

Otrokom se je umetnica z veseljem podpisala na kazalke in v knjige, dodala pa je tudi misel.

V pesnitvi nastopajo še pirati, katerih glavni namen je seveda ropati in moriti,  Rumi pa  jih pregovori, da plenjenje raje zamenjajo za čiščenje plastične navlake širnih morij, pa tudi okrogel policaj se pojavi v pesnitvi, ki zahteva natančne številke in veljavne potne liste in ostale listine. Potem sta tu še kit in  galeb …

Pesnitev Saše Pavček je igriva in pronicljiva pripoved, ki ne nagovarja samo otroških bralcev, ampak tudi njihove starše in stare starše. Je pesnitev, ki opominja, da je drugačnost v sodobnem svetu nekaj vsakdanjega, pa naj bo to drugačna družina – kapitan, pes, dve mački in posvojena otroka – ali pa drugačna rasa, drugačno mnenje … Nekaj, brez česar sodobni svet, pa naj bo to resnični ali pa ta v pesnitvi, ne obstaja. Skozi hudomušnost in humornost pesnitev avtorica opozarja, da je empatija ključen del naših odnosov, in da pogosto pozabljamo na to. Prav zato se zdi, da sta Rumi in kapitan primerno čtivo tudi za odrasle, ker so prav ti tisti, ki na sočutje prej pozabijo kot otroci.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi