Literarna kavarna z Zvezdano Majhen: (E)sence eksistence

V Knjižnici Domžale se je v torek, 18. oktobra 2016, pričel nov cikel Literarne kavarne. Že ko si vstopil v preddverje knjižnice, je zadišalo po omamno dišeči kavi, sadnih čajih, sokovih in pecivu. Na mizi, ki je bila pripravljena za moderatorko in gostjo Literarne kavarne je bila razstavljena najnovejša knjiga ustvarjalke in lep šopek rož. Tokrat je moderatorka Mirjam Slanovec gostila nadvse zanimivo pisateljico in pesnico Zvezdano Majhen. Literarne kavarne se je udeležila tudi direktorica Knjižnice Domžale Barbara Zupanc Oberwalder.

Zvezdana Majhen je od svojega otroštvo preživela pri rejniški družini v Imovici v Breški hiši, ki ima spomeniško zaščiten kmečki dvorec. Po poklicu je vzgojiteljica in psihologinja. Živi in dela v Ljubljani kot samostojna ustvarjalka na področju kulture.

Nova knjiga Sonetov Zvezdane Majhen je Sonetna zbirka, z domišljenim naslovom (E)sence eksistence in je avtoričin drugi del domovinske lirike. Kot je dejala voditeljica pogovora Mirjam Slanovec, knjiga sonetov (E)sence eksistence sestavljajo trije cikli: v prvem avtorica govori o spominih na spočetje, rojstvo, pogovorih z naravo, zaprisega Besedi; v srednjem in zadnjem pa se sooča s polpreteklo zgodovino in sedanjo družbeno stvarnostjo – s tematiko civilizacijskih norm, človeško naravnostjo in demokratičnimi procesi. Po pesmih in pravljicah za otroke iz prejšnjih zbirk je nova zbirka sonetov namenjena odraslim bralcem. Soneti so razdeljeni na tri cikle, ki bi jih lahko imenovali tudi »Spoznavanje narave in družbe«. Če se v prvem ciklu Zvezdana Majhen posveča svojemu spočetju, rojstvu, naravi in Prisegi besedi, se v drugem in tretjem delu usmeri v polje družbenokritičnega. Z napisanimi soneti v precep vzame tako preteklo kot zdajšnje družbeno dogajanje, kaj ima v mislih, pa razkrivajo že naslovi sonetov: Indoktrinacija, Pred osamosvojitvijo, Zamolčani, Izbrisani, itd. V zadnjem, naslovljenem Epilog, zapiše: »Moj etos je navdihnil ta slovar / ljubezni do edine domovine, / ki pulimo ji žlahtne korenine.«

Med pogovorom je gostja Literarne kavarne prebrala kar nekaj sonetov iz svoje nove sonetne zbirke. Res dober literarni večer, prežet s sproščenim pogovorom in čutno prebranimi soneti. Ob koncu literarne kavarne je Marko, ki obiskuje komaj prvi razred osnovne šole, deklamiral še pesmico o Mravljici, in ker je bil, kot je povedala gostja večera, tako mlad in tako priden vso uro literarne kavarne, je v dar dobil lepo otroško knjigo s slikanicami.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi