Literarna kavarna: Irena Cerar

V Knjižnici Domžale je v četrtek, 23. januarja 2014, potekala Literarna kavarna, kjer je bila tokrat gostja pravljičarka, avtorica družinskih izletniških vodnikov Pravljične poti Slovenije in Pravljične poti v zgodovino ter urednica National Geographic Junior, Irena Cerar. Pogovor z gostjo je vodila Mirjam Štih.

Diplomirana literarna komparativistka Irena Cerar je dolgoletna odgovorna urednica otroške revije National Geographic Junior in avtorica dveh priljubljenih družinskih izletniških vodnikov, ki sta izšla pri založbi Sidarta: Pravljične poti Slovenije (2004) in Pravljične poti v zgodovino (2009). Vodnika sta izvirna v svoji zasnovi: družine z otroki skozi prijetno pohajanje spoznavajo naravno in kulturno dediščino, ki je predstavljena skozi starodavno izročilo – ljudske pravljice in povedke. Vodnika sta postala nepogrešljiv sopotnik malih in velikih ljubiteljev potepanj in pravljic, izjemen sprejem pa sta doživela tudi med strokovnimi recenzenti ter v medijih.

Je tudi avtorica številnih člankov, reportaž, objavljenih v revijah in časopisih Gea, Ciciban – Priloga za starše, Nedelo, Prostočasnik, Planinski vestnik, Adria Inflight Magazine … Poleg tega pa z besedili opremlja ali ureja različne vrste izdaj, namenjene predstavitvi slovenske naravne in kulturne dediščine (monografije fotografa Bogdana Kladnika, brošure Festivala gorniškega filma …).

Avtoričino delo zadnjih let je spontano nadaljevanje poti, zastavljene z vodniki: vedno bolj se posveča pripovedovanju ljudskih pravljic, s čimer nadaljuje tudi družinsko tradicijo – izreden pripovedovalec je bil že njen stari oče. Hodi tudi na tečaje pripovedovanja pravljic. Letos je bila z družino na Škotskem, kjer so baje izredni pripovedovalci pravljic. Sodeluje na različnih pripovedovalskih dogodkih, kot so Primorski pravljični festival v Izoli, pripovedovalski festival Pravljice danes, Pohorska pravljica v Rušah, Križnikov pravljični festival v Motniku, Pravljične poti na Jezerskem in po drugih slovenskih krajih …

Redno pripravlja pripovedovalske dogodke in ustvarjalne delavnice v otroški knjigarni Kres pod gradom v Ljubljani in v Budnarjevi muzejski hiši v Zgornjih Palovčah. Ker jo posebej zanimajo »pravljice na potepu« – to je pripovedovanje na prostem, v naravi – za Matično knjižnico Kamnik vodi zelo dobro obiskane Kamniške pravljične poti – družinske izlete s pripovedovanjem pravljic in igro v naravi. Zato bo pred projektom, ki bo luč sveta ugledal čez nekaj let, najprej napisala manjšo knjigo pravljic s Kamniškega konca, zatem pa se bo lotila pisanja pravljic čez mejo (Benečija, Rezija, Avstrijsko Koroško, Porabje …) Vsako leto sodeluje tudi pri otroški prireditvi U konc' sveta so pravljice doma (Zlatorogova pravljična dežela, Pravljični gozd po Bohinjsko).

Na srečanju nam je gostja Irena Cerar zelo doživeto povedala tudi nekaj pravljic. Resnično doživeto, saj smo se poslušalci, ki smo se udeležili Literarne kavarne, počutili kot, da smo v sami pravljici.

Irena Cerar je tudi planinska vodnica Planinske zveze Slovenije in stalna sodelavka Mednarodnega festivala gorniškega filma Domžale. Je pobudnica in (so)izvajalka otroškega programa na festivalu, kjer lahko otroci in mladi med drugim prisluhnejo tudi bogatemu izročilu slovenskih gorskih pravljic in povedk.

Preden se je avtorica posvetila pisanju in pripovedovanju pravljic na potepih, je bila urednica za slovenščino, literarna kritičarka in pisec marketinških besedil.

Ireni Cerar želimo čim večjo vnemo pri pisanju naslednjih pravljic čez mejo. Avtorica se že veseli novega projekta, saj ta projekt pomeni mnoga potovanja med ljudi in v vasi, kjer so pravljice doma.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi