Likovna razstava ob zaključku šolskega leta Društva Lipa Domžale

V Galeriji Domžale je v četrtek, 16. maja 2019, potekalo odprtje razstave, ki jo je pripravil likovni krožek Društva Lipa Domžale, Univerze za tretje življenjsko obdobje, na njej pa so razstavljena likovne dela, ki so nastala v šolskem letu 2018/2019 pod mentorskim vodstvom dipl. slik. Marije Mojce Vilar. Triindevetdeset likovnih del krasi stene domžalske galerije, ki jih je ustvarilo enaindvajset likovnic in likovnikov. Razstava je tudi lepo razdeljena, saj so na eni strani galerije razstavljena likovna dela, ki so jih to šolsko leto prvič ustvarjali z oljnimi barvami, na drugi strani pa likovna dela narejena v akvarelih.  

V uvodu odprtja razstave je vse zbrane pozdravil predsednik Društva Lipa Domžale Marjan Ravnikar ter čestital likovnim ustvarjalcem za odlično in pregledno razstavo. V nadaljevanju pa je mentorica dipl. slik. Marija Mojca Vilar podala analizo razstavljenih del. Likovniki so se v tem šolskem letu prvič poleg akvarelov preizkusili še z akti in tihožitji, ki so jih ustvarjali z oljnimi barvami. Seveda je bilo za likovnike to nekaj novega, saj se oljna barva slabše suši, širi pa tudi neprijetne vonjave, zlasti ko za čiščenje uporabljajo terpentin. Likovniki so si najprej izbrali motiv, ga poslikali in začeli ustvarjati likovna dela.

Tako stene Galerije Domžale krasi veliko različnih akvarelov in oljnih slik, ki so vredni ogleda. Mentorica likovnikov je med drugim pohvalila vse ustvarjalce za izredno lepe slike, ki so jih ustvarili tekom šolskega leta. To leto je bilo eno najbolj plodnih let za ustvarjanje, saj so tihožitja  in akti, ki v raznih barvnih odtenkih gledajo na obiskovalce, dovolj vabljivi,  da jih obiščete. V kulturnem programu na odprtju razstave so nastopile kitaristke Društva Lipa Domžale pod vodstvom prof. Damjane Praprotnik.

Res lepa razstava likovnikov, ki niso akademiki ampak ljubiteljski ustvarjalci. Razstavo si lahko ogledate vsak dan do 25. maja 2019, od 10. do 12. ure in od 16. do 19. ure, ob sobotah pa od 10. do 12. ure.

Dvajset let je od ustanovitve Likovnega krožka Društva Lipa Domžale. Gre za neke vrste fenomen, da članice in člani likovnega krožka po dvajsetih letih še vedno z izrednim zadovoljstvom, kvaliteto in originalnostjo stopajo po poti slikarskega izobraževanja, neutrudnega raziskovanja in učenja. Samo prizadevno in redno obiskovanje likovnih delavnic skozi vse šolsko leto, spoznavanje in učenje likovne teorije, praktično občudovanje starih mojstrov in njihovih ideologij časa in prostora, analize lastnih likovnih izdelkov, obiski različnih razstav in sodelovanje na slikarskih srečanjih ali ekstemporih, raznolikih druženjih ob otvoritvah zanimivih kulturnih prireditev, lahko dajejo takšne rezultate. Na tak način lahko prepoznavajo in negujejo lepoto umetnosti na sploh. Zdrava tekmovalnost članic   likovnega krožka iz leta v leto dviguje kvaliteto njihovih izdelkov in vpliva na višjo raven poznavanja likovne govorice in umetnosti nasploh. Ta zmore tipno in vidno stvarnost zliti skozi čutno površino ter na ta način močno seže v globino človekovega duha. Gre za njeno temeljno nalogo, kar jim v Lipi tudi krasno uspeva.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi