Likovna razstava mladih umetnikov v vrtnem ateljeju Vere Terstenjak

Maj in junij sta meseca, ko se zaključuje plodno šolsko leto in ko “mladi” umetniki pokažejo, kaj vse so se naučili in poustvarili od septembra do maja. Eni so uspešni v glasbi, drugi v športu, tretji pa v čisto drugačnih vodah, saj preživijo mnogo časa v naravi ali pa v ateljejih, kjer pod njihovimi čopiči nastajajo dih jemajoče stvaritve.

Zaključek šolskega leta in s tem poustvarjanja je prišel tudi za mlade umetnike, ki so čopiče in svinčnike vrteli pod budnim očesom akademske slikarke Vere Terstenjak. Štirinajst mladih se je kalilo in svoje sanje ter videnja prelivalo na risalne papirje, svilo, steklo, keramične ploščice … V petek, 31. maja 2019, pa je prišel njihov čas, da svoje umetnije postavijo na ogled v vrtnem ateljeju Kulturnega društva Vera Terstenjak v Domžalah. Zaključne razstave so se udeležili mladi umetniki s starši in prijatelji, ki so dodobra napolnili vrtni atelje domžalske slikarke.

Vera Terstenjak je likovna umetnica, ki ima svoj atelje, v katerem slika, riše, barva in seveda poučuje mlade slikarske talente. Zelo je vesela, da svoj izjemen slikarski talent deli naprej na mlade rodove, saj je nagrada že to, da marsikateri učenec njene likovne šole postane v življenju slikar ali pa uspešen umetniški človek. V svojem ateljeju ima stole, vse pripomočke in posebne opornice, table, na katere lahko položiš svoj list. Seveda ima tudi stojala na katerih stojijo platna, ko slikaš z oljnimi barvami. Ne manjkajo niti okvirji, svila in barve za svilo, da lahko delaš svoje umetnine in domišljijo prelivaš na svilo. “Včasih svojim učencem in učenkam pripovedujem zgodbe in pravljice, zavrtim glasbo, zatem pa učenci v svoji domišljiji slišanega  prelijejo na papir,” pove Vera.  Med tem, ko njeni učenci slikajo, ona hodi med njimi ter jim daje predloge in nasvete, kako bi bila slika lahko še boljša.

Vera Terstenjak prijave za slikarsko šolo zbira jeseni, takoj pa začnejo z deli za natečaj na temo Plakat miru, ki ga skupaj z Lions klubom pripravljajo po celem svetu. Verini mladi umetniki so kar nekajkrat prišli v ožji izbor in bili nagrajeni za svoje umetnine na tem natečaju, vsako leto pa domžalski knjižnici pripravijo tudi razstavo. Likovna šola se konča ob zaključku šolskega leta, ko pripravijo tudi razstavo vseh umetnin, ki so jih naredili Verini učenci in učenke. Po besedah domžalske slikarke letos mineva že 32 let, odkar je davnega leta 1987 začela svojo ljubezen do slikarstva deliti tudi z drugimi. Tako se je v teh dvaintridesetih letih pri njej zvrstilo lepo število nadobudnežev, ki so s svojim slikanjem prišli tudi do akademskih naslovov, večina pa je ostala slikarstvu zvesta do danes in slikajo “za svojo dušo”, kot pravijo.

Lepe umetnine mladih umetnikov, ki živijo v svojem svetu in tega prelivajo v mnogoterih barvah na papir, svilo ali drug material, so na ogled postavi v dveh sobah ateljeja. Vera je do vseh zelo prijazna in spoštljiva: “Ne menim se za izgled človeka, ki je prišel na moj tečaj, temveč na to, kakšen smisel za umetnost ima.” Pri njej radi slikajo in rišejo vsi, ki imajo talent za umetnost.

Vera Terstenjak je osnovno šolo končala v Domžalah, gimnazijo v New Yorku, kjer je na tekmovanju gimnazijcev v slikanju osvojila prvo mesto. Študij je nadaljevala na American Art School v New Yorku. Leta 1967 se je vrnila v Slovenijo in na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani diplomirala iz slikarstva. Po diplomi se je posvetila slikarstvu in filmski scenografiji. Do sedaj je večinoma samostojno razstavljala v Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Slovenj Gradcu, Kranju, Domžalah, Stuttgartu, Mannheirnu, Frankfurtu, Hanauu, Gaggenauu, New Yorku, Havajih, Indiani, Parizu, Clermont-Ferrandu, Dunaju in Celovcu. Sedaj vodi tudi likovne delavnice za otroke. To pove vse o Veri Terstenjak.

Naj živi umetnost še dolgo z njo in naj skrivnosti slikanja deli še z mnogimi mladimi nadebudnimi umetniki.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi