Ličkanje koruze pri Antonuc v Češeniku

Živimo v času, ko že skorajda ni trenutka, da bi se ljudje dobili skupaj in družili. Televizija, internet in socialna omrežja so nas potisnila daleč v prazgodovino, kar se tiče druženja. Da pa temu ni tako, kot smo zapisali, vsako leto poskrbi Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik.

Že mnogo let v Češeniku in Turnšah organizirajo ličkanje koruze, ko se zbere mlado in staro, ki po starih običajih obdelajo koruzo, tako kot so to počeli naši predniki. Tudi mi smo jih obiskali. Že sedmič zapored ličkanje koruze poteka na kmetiji Antonuc, katere lastnika sta Janez in Rozalija Gaberšek. Ko smo jih obiskali je bilo pod toplarjem polno ljudi, ki so ličkali koruzo, na dva perja. Po dve koruzi so nato zvezali in naložili na voz. Poličkano koruzo pa so nato odpeljali in obesili, da se bo posušila. Seveda domače kokoške že komaj čakajo, da jo bodo pohrustale … Si predstavljate, kako rumena bodo jajca …

Gospodinja Rozalija je v času našega prihoda ravno nalagala v peč špehovko in krvavice, Franci Novak je iz preše stiskal sveži mošt iz jabolk, Feliks Lampret je poskrbel za kostanj, ki ga je pekel po svojem receptu, ki nam ga je tudi izdal. Lahko povemo samo, da kostanj ni bil obrezan …. Aleš Marinček pa je poskrbel za pečenice in zelje. Saj brez dobre malice pa res ne gre, tudi pri ličkanju ne.

Turistično rekreativno društvo Turnše – Češenik katerega predsednik je Jani Jeraj, zna poskrbeti za dogajanje in za to, da se ljudje znajo ob starih običajih družiti. Samo še tako naprej!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi