Letos za Florjana v Trzinu še posebej slovesno

Pri naših prednikih je bil zavetnik gasilcev sveti Florjan zelo čislan, saj je rdeči petelin pogosto pustošil po takratnih naseljih lesenih, s slamo kritih stavb. Zdaj takih požarov ni več, so pa gasilci še vedno med najbolj zaposlenimi reševalci, saj nesreča ne počiva. Požari so zdaj pogosto še nevarnejši in težji, vse več pa je tudi naravnih in prometnih nesreč v katerih gasilci hitijo na pomoč. Ni čudno, da so gasilska društva še vedno med najbolj cenjenimi in najbolj številnimi društvi pri nas.

Ob prazniku svetega Florjana je bil že pred drugo svetovno vojno običaj, da so k gasilski maši v cerkve, ki so posvečene temu svetniku, prihajali gasilci iz bližnje in tudi daljne okolice. Ker je zavetnik trzinske župnije sveti Florjan, so tudi v njihovo cerkev vsako prvo majsko nedeljo prihajali gasilci od vsepovsod, po maši pa so šli v povorki, ki jo je vedno spremljala Mengeška godba v gostilno Pr´Narobet, kjer so imeli še veselico. Po drugi svetovni vojni so običaj gasilskih maš opustili, vendar ljudje nanj niso pozabili. V Trzinu so bili med prvimi v Sloveniji, ki so ga, še preden se je Slovenija osamosvojila, obudili. Zdaj gasilske maše pripravljajo tudi po drugih krajih, vendar je maša v Trzinu še vedno med gasilci med najbolj priljubljenimi in obiskanimi.

Letos pa je bilo v Trzinu še posebej slavnostno, saj trzinska župnija praznuje tudi 40 let delovanja in osrednji dogodek ob tem jubileju je bilo ravno praznovanje godu trzinskega in gasilskega zavetnika. Na gasilsko mašo je v Trzin tokrat prišlo kar 140 gasilk in gasilcev, kot vsa leta do zdaj pa so jih spremljali tudi godbeniki iz Mengša in narodne noše. Gasilcem zbranim pred trzinskim gasilskim domom so se pridružili še cerkveni dostojanstveniki na čelu s proštom Jožetom Lapom in trzinskim župnikom Boštjanom Gučkom.

V dolgi slovesni procesiji, v kateri so po običaju nosili tudi sliko zavetnika pred ognjem, so udeleženci slovesnosti krenili v trzinsko cerkev, kjer je bila slavnostna maša, nato pa so strumno odkorakali še na prizorišče družabnega dela prireditve, k šotoru na šolskem igrišču. Po krajši slovesnosti in nagovorih, so na odru nastopili tudi glasbeniki, zaplesali pa so tudi folklorniki trzinske folklorne skupine Trzinka. Gostitelji so poskrbeli tudi za hrano in pijačo, in Trzinci so se tako spet izkazali kot dobri gostitelji. K prazničnemu vzdušju je pridalo svoje še lepo sončno vreme, tako da je bila prireditev tudi prijetno povabilo na Florjanov sejem, ki ga v Trzinu pripravljajo 10. in 11. tega meseca.

Avtor: Miro Štebe; Foto: Miro Štebe
Tagi