Kulturni večer “Na Pšat’ pr’ Slovenc”

Tudi letos, tokrat drugo leto zapored je Krajevna skupnost Dragomelj – Pšata pripravila kulturni večer. Prireditev ob prazniku naše države je potekala v petek, 21. junija 2019, v prijetnem ambientu dvorišča Pizzerije pr’ Slovenc na Pšati.

Program prireditve je prepletala poezija, s katero je avtor Janez Medvešek, domačin iz Dragomlja izkazoval ljubezen do naše  lepe slovenske domovine. Slovensko kulturno dediščino so predstavili folkorniki, člani FD Groblje pod vodstvom Nevenke Unk Hribovšek, ki so v ritmu glasbe in petja tokrat predstavili gorenjske in dolenjske plese. Oblačilno dediščino naših prednikov, katere identiteto danes predstavljajo folklorniki  je predstavil dr. Franc Hribovšek.

Ljudski godec Tone Malenšek in pevka Majda Novak sta na svoj, edinstveni zapela nekaj starih slovenskih ljudskih pesmi. Instrumentalno – vokalna skupina Rožančevi fantjiči izhaja iz sredine Folklornega društva Tine Rožanc. S preprosto in doživeto glasbo so nas popeljali nekaj stoletij nazaj, v daljne in že malce pozabljene čase slovenskih pesmi in napevov.

Trbojske ljudske pevke prihajajo iz Trboj. Zbor enajstih pevk, katere vodi Nevenka Vidmar je prepeval narodne in ponarodele pesmi, s katerimi obujajo, kot pravijo pevke, spomin na svoje mame in babice.

Obiskovalci so doživeto in navdušeno sprejeli še en lep Pšaški večer, ki so ga nastopajoči obogatili s slovensko pesmijo, glasbo in plesom, obogatenim s slovensko kulturno dediščino.

KS Dragomelj – Pšata

Video; Jože CERAR; Foto in video montaža; Vili KAKER

Tagi