Kulturni praznik in 50 let Mavrice

V Radomljah so 8. februarja obeležili slovenski kulturni praznik in 50 let Foto, kino in video kluba Mavrica. V uvodu so pokazali lepljenko o Prešernovem življenju in delu in ustvarjalnem razvoju radomeljskega društva. Nato je nastopil zbor Drouz, ki je z dinamičnostjo, svežino in mladostno igrivostjo zapel slovenske narodne. Zbor nastopa osem let, vodi ga Uršula Jašovec.

V filmskem programu so pokazali filme Valj, Skrivnosti pomladnega parka, 650 let Radomelj, Brez prve ni druge in Glej tička. Vmes so obudili spomine na ustanovitev društva, njegovo rast, uspehe, projekte, s katerimi so zaslužili za nakup opreme, sodelovanje z društvi, nagrade na filmskih festivalih v Sloveniji, nekdanji Jugoslaviji in Evropi. S torto za 50 let predsedovanja so počastili Janeza Kosmača, predsednika društva.

Obiskovalci so si ogledali tudi projekcijo fotografij: del je prikazal dogajanje v Mavrici, del fotografske izdelke članov, del pa nagrajene fotografije. V preddverju je bila na ogled  fotografska razstava udeležencev počitniškega fotografskega krožka z naslovom Jesen na deželi.

Flancati so bili oblikovani v število 50.

Ob koncu so Mavrici čestitali tudi nekateri predstavniki društev in organizacij. V imenu izpostav Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti sta se v duetu društvu poklonila vodja območnih izpostav – domžalske, Matej Primožič in kamniške Tone Ftičar. V imenu Krajevne skupnosti Radomlje se je prispevek k prepoznavnosti kraja in ustvarjanje družbene povezanosti zahvalila in čestitala Uršula Jašovec.

Igor Debevec, predsednik Fotografske zveze Slovenije je klubu podelil plaketo za dolgoletno dejavnost. Janez Meglič je predsedniku Kosmaču izročil plošček, darilo Studia MEG, z  jagodnim  izborom filmov,  ob čestitki pa je orisal pomen prenosa filmov v Filmski arhiv Republike Slovenije – tam so unikatni izdelki varno shranjeni, preneseni v digitalno obliko in dostopni vsakomur. Čestitkam so se pridružili tudi Kino klub Maribor, Foto klub Anton Ažbe Škofja Loka, Kulturno društvo Jože Gostič Homec in Likovno društvo Senožeti Radomlje. Toni Dragar, domžalski župan, je zaradi zadržanosti poslal iskreno čestitko.

Besedilo: Igor Lipovšek; Fotografije: Peter Rojc

Tagi