Kulturna društva se predstavijo: Ženski pevski zbor Stane Habe

Ženski pevski zbor Stane Habe je bil ustanovljen leta 1979. Gospod Stane Habe je zbor vodil 21 let, sedanja zborovodkinja Marika Haler pa zadnjih 19 let. V zboru pa prepeva od 20 do 25 upokojenk. Letos praznujejo 40-letnico obstoja, zato za ljubitelje zborovskega petja pripravljajo številne dogodke, med drugim so se predstavili tudi na srečanju »Kulturna društva se predstavijo«, ki je v Knjižnici Domžale potekalo v četrtek, 23. maja 2019. Srečanja »Kulturna društva se prestavijo« potekajo v organizaciji JSKD Domžale in Knjižnice Domžale.

V uvodu srečanja je vse zbrane pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD, območne izpostave Domžale, ki je povedal nekaj besed o Tednu ljubiteljske kulture, v okviru katerega se je odvilo tudi to srečanje, v nadaljevanju pa je nekaj besed namenil Ženskem pevskem zboru Stane Habe Društva upokojencev Domžale. Vse ostale zbore je Primožič ob tej priložnosti pozval, v kolikor se še niso prijavili za predstavitev na srečanjih »Kulturna društva se predstavijo«, naj to čimprej storijo, saj v jeseni startajo z novo sezono predstavitev društev.

Ženski pevski zbor Stane Habe, Društva upokojencev Domžale, pod vodstvom zborovodkinje Marike Haler, je bolj podrobno predstavila Vera Vojska. Zbor se udeležuje raznih revij  pevskih zborov, kjer   se domžalske pevke izredno izkažejo, saj so se med šestnajstimi sodelujočimi zbori leta 2014 uvrstile med tri najboljše zbore, med ženskimi zbori pa so se uvrstile na prvo mesto. Takrat je Ženski pevski zbor Stane Habe, Društva upokojencev Domžale, ki bo letos praznoval 40 let delovanja,  tako postal najboljši ženski upokojenski pevski zbor v Gorenjski regiji. Zato tudi sedaj pridno vadijo za prihajajoče nastope, katerih ne bo malo, 15. novembra 2019, pa bodo priredili tudi slavnostni koncert ob 40-letnici zbora.

Ženski pevski zbor Stane Habe že 19 let vodi Marika Haler.

Obiskovalci, ki so se udeležili srečanja, so bili prijetno presenečeni, koliko energije in dobre volje so izžarevale pevke, saj jim nastopi pomenijo izredno veliko, hkrati pa je to za njih še dodatna motivacija za nadaljnje delo. Zborovodkinja Marika Haler je v predstavitvi povedala, da je izredno ponosna na pevke, saj petje jemljejo resno in so mu zelo predane, kar se vidi na nastopih in tekmovanjih. Ob tem pa jim nikoli ne manjka dobre volje. Vse pa se med seboj tudi zelo dobro razumejo in se tudi veliko družijo. Trenutno se zbor pripravlja na srečanje zborov v Šentvidu pri Stični, ki bo v kratkem.

In kakšen je recept za tako dobro petje. Marika Haler je dejala, da veliko sodelujejo s prof. Tomažem Habetom, ki jim  piše note za pesmi, ki jih pojejo. In seveda peti in peti. Zato imajo sedaj pred nastopi tudi po dvakrat na teden vaje. Nekaj besed je spregovoril tudi prof. Tomaž Habe, ki je zbor pohvalil za zagnanost, ki jo kažejo in se veseli nadaljnjega sodelovanja z njimi. V prireditvenem prostoru so pevke na ogled postavile tudi zgornje dele srajc, ki so jih nosile na koncertih, fotografije, priznanja in medalje s tekmovanj, notne zapise in še marsikaj zanimivega.

Pevkam Ženskega pevskega zbora Stane Habe želimo, da bi še dolgo ohranjale zborovsko petje in da bi pesmi predstavile še velikemu delu občinstva.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi