Kulturna društva se predstavijo: Mažoretno društvo Moravške Lilije

Iskrica v preteklosti zelo dejavnih moravških mažoretk je pred dobrim letom dni ponovno zažarela. Društvo si je ime izbralo po moravški legendi o pravi ljubezni na gradu Lilienberg (Limbarska gora). Mažoretke združujejo vnema, pripadnost in sprejemanje. Premorejo neusahljiv vir idej in energije za projekte, ki se rojevajo in puščajo prijetne spomine. Spoprijemajo se z izzivi, uspešno sledijo zastavljenim ciljem društva ter se veselijo poti.

V organizaciji Območne izpostave JSKD Domžale in Knjižnice Domžale se je začela druga sezona srečanj »Kulturna društva se predstavijo«. V sredo, 24. oktobra 2018, se je v Knjižnici Domžale predstavilo Mažoretno društvo Moravške Lilije, kjer so člani obiskovalcem predstavili delovanje društva, s plesom pa so se predstavile tudi mlade mažoretke.

Iskrica v preteklosti zelo dejavnih moravških mažoretk je ponovno zažarela, ko je vaditeljica Barbara Novina v moravški osnovni šoli kot krožek ponudila mažoretno vadbo. Spomladi 2017 se je v Laškem porodila želja, da bi mažoretke vadile še več. Poletje je idejo ogrelo do te mere, da se je 11. septembra 2017, ustanovilo Mažoretno društvo Moravške Lilije, ki si je ime izbralo po moravški legendi o pravi ljubezni na gradu Lilenberg (Limbarska gora). Predstavitve društva, ki jo je povezovala Bernarda Mal, so se odzvali predsednica društva Sabina Barlič, mažoretka prvega sestava mažoretk v Moravčah leta 1980, Barbara Peterka, predsednik Pihlne godbe Moravče Vojko Zajc, velika oboževalka mažoretk in njihova podpornica Mici Kavka ter mladi mažoretki zdajšnje generacije Janja Peterca in Eva Razoršek. Zbrane pa je pozdravil tudi Matej Primožič, vodja Območne izpostave JSKD Domžale.

Na srečanju smo iz prve roke izvedeli vse o zgodovini prvih mažoretk prejšnjega časa, o prvih nastopih z pihalno godbo Moravče, ko so cel dopoldan preplesale po njihovih taktih. Prve mažoretke so takrat bile stare od petnajst do devetnajst let in zato »prava paša za oči«. Po besedah predsednika Pihalne godbe Moravče, se takrat ni nihče preveč sekiral, če je kako noto »mimo udaril«, itak so ljudje bolj gledali dekleta, kako korakajo in vrtijo palice, kot pa poslušali njih.

Na začetku je bilo veliko vaj, nastopov pa bolj malo, vendar se je z leti to spremenilo, saj je bilo nastopov čedalje več. Potem je prvi plamen počasi ugašal, vendar je iskrica, ki je ostala za njimi počasi začela plamteti in dokončno se je spet pokazal plamen želja in upanja. Sedaj, po dobrih dveh letih delovanja mladih mažoretk, po neštetih vajah, poškodbah, naporov … so nas gostje iz Moravške doline prepričali, da je vredno gojiti biser, ki ga nosijo v sebi, saj gradijo talente ter z njimi v prvi vrsti osrečujejo sebe, nato pa še druge.

Po besedah gostov mažoretke z veseljem sodelujejo na občinskih in drugih prireditvah ter s ponosom in zelo uspešno zastopajo moravško občino na tekmovanjih. Hvaležni so, ker so jim v veliko podporo na Občine Moravče, OŠ Jurija Vege Moravče in Mažoretni zvezi Slovenije. Združuje jih vnema, pripadnost in sprejemanje, premorejo pa neusahljiv vir idej in energije za projekte, ki se rojevajo in puščajo prijetne spomine. Navdušeni so tudi nad sodelovanjem in podpore Pihalne godbe Moravče.

Spoprijemajo se z izzivi socvetja lilij in uspešno sledijo zastavljenim ciljem društva ter se veselijo poti. Njihova želja je, da deklicam lilijam omogočijo kvalitetno in varno vadbo, ki jo prepletajo z dogodki in izobraževanji v luči sodelovanja, povezovanja in  sprejemanja, da bi dosegli pripadnost in občutek varnosti, ker verjamejo, da je v socvetju moč. Verjamejo in si želijo, da bo moč socvetja lilij imela dolgoročni pozitivni vpliv na vsako posamezno deklico in s tem na vse okoli njih! O njihovem delovanju so v domžalski knjižnici pripravili tudi lepo razstavo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi