Kulturna društva se predstavijo: Kulturno društvo Tine Kos Moravče

Kulturno društvo Tine Kos Moravče je najstarejše kulturno društvo v občini Moravče. Ima bogato zgodovino gledališke in pevske dejavnosti. Ime nosi po moravškemu rojaku, kiparju Tinetu Kosu. V okviru društva delujeta dve pevski zasedbi: Moški pevski zbor in ženska vokalna skupina Oda. Na predstavitvi smo spoznali veliko zanimivosti o društvu in prisluhnili glasbenemu izvajanju obeh pevskih sestavov.

V organizaciji  JSKD Domžale in Knjižnice Domžale je v sredo, 20. marca 2019, potekalo srečanje, ki nosi naslov »Kulturna društva se predstavijo«, na njem pa vsak mesec gostijo in predstavijo posamezno kulturno društvo. Tokrat so na srečanju gostili Kulturno društvo Tine Kos Moravče.

V uvodu srečanja je vse zbrane nagovoril Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale, ki je pozdravil vse obiskovalce ter prisotne članice in člane obeh pevskih zborov ter umetniškega vodjo pevskih zborov Milana Kokalja. Na predstavitvi društva je najprej zapel Moški pevski zbor, ki je z ubranimi glasovi navdušil prisotne.

Kulturno društvo ima bogato dolgoletno tradicijo, saj njegovi začetki segajo daleč v konec devetnajstega stoletja, ko so se imenovali Prosvetno kulturno društvo Moravče. Leta 1949 so se preimenovali v Kulturno društvo Tine Kos Moravče po Moravškem rojaku kiparju Tinetu Kosu. Od začetka je zbor vodil organist in zborovodja Aleš Capuder, za njim je dirigentsko palico prevzel Miro Capuder, ki je dolga leta vodil tudi Moravško godbo. Z ustanovitvijo dekliškega pevskega zbora pa se je pridružil Milan Kokalj, ki še danes vodi žensko Vokalno skupino ODA in tudi Moški pevski zbor. Nastopajo na raznih prireditvah v občini in tudi širše po Sloveniji, udeležujejo se območnih srečanj pevskih zborov …

Prav lepo pa so zapele tudi članice Vokalne skupine Oda, ki je bila ustanovljena pred 40 leti, kot dekliški pevski zbor Kulturnega društva Tine Kos iz Moravč. V letih obstoja skupine se jih je v njej zvrstilo že prek sto pevk, trenutno pa v skupini prepeva 12 članic, ki prepeva najrazličnejše glasbene zvrsti, od klasičnih zborovskih pesmi, do zabavne, ritmično-duhovne, do narodno-zabavne glasbe. Ne nastopajo pa zgolj v domači Moravški dolini, ampak tudi širom Slovenije. V glavnem prepevajo iz veselja do glasbe in medsebojnega druženja, to pa so izrazile tudi na dveh kasetah in treh zgoščenkah, glasbeni program njihovih nastopov in koncertov, pa sestavljajo priredbe, ki jih piše njihov odlični mentor ter vodja in ustanovitelj skupine Milan Kokalj.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi