Kulturna društva se predstavijo: Kulturno društvo Mlin Radomlje

Kulturno društvo Mlin Radomlje ima za seboj več kot 20 let uspešnega delovanja. V duhu pozitivizma in z zavedanjem, da je kultura pomemben del našega življenja, se trudijo, da s svojim raznolikim delom popestrijo dogajanje vsem ljubiteljem kulture. Društvo omogoča vsem generacijam, da preživljajo svoj prosti čas v kulturnem okolju in pri tem pokažejo vse svoje talente, se družijo, ustvarjalno preživljajo svoj prosti čas, bodisi kot ustvarjalci ali gledalci.

Na decembrskem srečanju, ki nosi ime Kulturna društva se predstavijo, so v domžalski knjižnici tokrat gostili Kulturno društvo Mlin Radomlje, na srečanju so se spominjali vtisov iz zgodovine društva, obiskovalci so med drugim lahko prisluhnili izsekom iz njihovih predstav, na ogled pa so postavili tudi bogato razstavo slik, kostumov in rekvizitov. Ob koncu je sledila tudi predstavitev novo pripravljenega muzikal abonmaja za leto 2019. Srečanje je v Knjižnici Domžale potekalo v sredo, 19. decembra 2018.

V uvodu srečanja je goste in obiskovalce pozdravil glavni organizator dogodka »Kulturna društva se predstavijo« Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale ter društvu čestital za pestro in bogato ustvarjalnost v triindvajsetih letih obstoja.

V pogovoru, ki ga je vodila Tatjana Bonin, sta sodelovala  podpredsednica društva Mlin Radomlje Nina Mav Hrovat in zdajšnji predsednik Nejc Lisjak. Lena Oberwalder Zupanc je priredila krajši skeč o veverički, Gaja Sorč in Natja Levec pa sta ob klavirski spremljavi Teje Komar zapeli nekaj odlomkov pesmi z muzikalov Moje pesmi, moje sanje ter Pepelka. Bogato razstavo, ki krasi dvorano domžalske knjižnice sta postavila Nejc Lisjak in Urška Gregorič.

Radomlje so znane po številnih mlinih, ki so včasih mleli žito in če se je mlinsko kolo ustavilo, je to pomenilo, da se žito ni mlelo. Kulturno društvo Mlin Radomlje pa neprestano melje že 23 let in to zelo uspešno. V vseh teh triindvajsetih letih se kulturni zanesenjaki društva niso ustavili, kar pričajo številni kulturni dogodki, ki so jih izvedli v vseh teh letih. Pobudnik in glavni organizator ter prvi predsednik društva je bil Janez Urbanija. Po besedah Nine Mav Hrovat so kulturni dom dobili praktično v razsulu, a jim je ob pomoči Krajevne skupnosti Radomlje in Občine Domžale ter ob aktivnem delovanju takratnih kulturnih zanesenjakov prostovoljcev, uspelo dom preurediti in obnoviti in danes mu lahko rečejo, da je to res hram kulture.

Pod okriljem Kulturnega društva deluje več skupin, ki so med seboj povezane in se prepletajo. Igralska skupina vsako leto pripravi vsaj eno gledališko predstavo, otroška oz. mladinska skupina pod vodstvom Nine Mav Hrovat pripravi otroško predstavo (večina scenarijev je tudi njeno avtorsko delo), že od leta 1991 imajo tradicionalno Miklavževanje, vsako leto pa pripravijo tudi kulturni večer ob kulturnem prazniku.

V pogovoru so se  skupaj  na zanimiv in hudomušen način sprehodili skozi triindvajset let delovanja. Slišati je bilo mogoče mnoge zanimive in šaljive prigode, ko so skozi leta ustvarjali številne dramske predstave, katere so večinoma večkrat zaporedoma popolnoma napolnile Kulturni dom v Radomljah. Ob tem je potrebno poudariti, da so skoraj vse predstave plod domače avtorice in režiserke Nine Mav Hrovat, sedanje podpredsednice društva. V zadnjih letih so pripravili kar nekaj predstav za otroke, v katerih je nastopala njihova mladinska sekcija, kar pomeni, da bo tudi v prihodnosti Kulturno društvo Mlin Radomlje mlelo še naprej, saj  mladim z igranjem v muzikalih in drugih igrah tlakujejo pot ustvarjanja in dajejo ljubezen do kulture.

V društvu prirejajo tudi koncerte različnih izvajalcev, izvedli pa so tudi festival zborov, prirejajo proslave in predavanja. V zadnjih treh letih v društvu najbolj odmevajo zahtevni projekti, ki povezujejo veliko ustvarjalcev in so odlično obiskani, to so muzikali, ki jih s svojo ekipo kuje režiser in aktualni predsednik društva, Nejc Lisjak – Moje pesmi, moje sanje, Annie in Pepelka. Sodelujejo in povezujejo se tudi z drugimi društvi v bližnji in daljni okolici in širše.

Ker je zanimanje za Pepelko še vedno zelo aktualno, je predsednik društva Nejc Lisjak napovedal, da bodo uspešen muzikal ponovili takoj po novem letu in sicer  v soboto, 19. 1. 2019 ob 18. uri, v nedeljo, 20. 1. 2019, ob 17. uri  ter v petek, 1. 2. 2019, ob 19. uri in  v nedeljo, 3. 2. 2019, ob 17. uri. Že sedaj se veselijo ponovitve te uspešnice skupaj z vami.

Tudi z naše strani čestitke Kulturnemu društvu Mlin Radomlje za zelo uspešnih triindvajset let. Želimo jim, da meljejo še naprej in nas presenečajo z vedno novimi in novimi dogodki.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi