Kulturna društva se predstavijo: Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan

V marcu smo se v sklopu dogodka Kulturna društva se predstavijo, skozi pogovor s člani in članicami ter dolgoletnimi spremljevalci Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan, spomnili gledališke zgodovine Studenca, dotaknili smo se gledaliških predstav iz začetkov pod kozolcem in končali s predstavitvijo letošnjih festivalskih dogodkov. Vse prisotne je na začetku pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD OI Domžale ter pozval društva, da se odzovejo na dogodke Kulturna društva se predstavijo, ki jih bodo začeli spet v jeseni, da se jih umesti v koledar.

Pogovor je potekal v organizaciji JSKD OI Domžale ter Knjižnice Domžale v sredo, 21. marca 2018. Na pogovoru so gostili tri igralke treh generacij: Ivanko Ogorevc, eno prvih igralk gledališke zgodovine Studenca, sopranistko Pia Brodnik, ki s svojim glasom navdušuje v gledaliških igrah že od leta 2000  ter Ano Plahutnik, ki je lani zaigrala glavno vlogo Majde v Divjem lovcu, stara komaj sedemnajst let in debi ji je odlično uspel. Pogovor je vodila Ajda Sokler, članica Poletnega gledališča Studenec. Druženje in pogovor, ki se ga je udeležilo kar nekaj igralcev ter obiskovalcev, je pospremila sočasna fotografska razstava, nekakšen izlušček iz obširne zgodovine delovanja društva.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan pri Domžalah je širši slovenski javnosti poznano po festivalskem dogajanju v poletnem času na Studencu pri Krtini. Predhodnica društva je bila leta 1949 ustanovljena kulturna sekcija, za uradni začetek pa velja leto 1962, ko se skupina preimenuje v Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan. Društvo danes pomembno prispeva h kulturno-umetniški dejavnosti v občini Domžale z odmevnim Kulturnim poletnim festivalom Studenec, v sklopu katerega člani društva vsako leto pripravijo domačo gledališko predstavo, temu osrednjemu dogodku pa se pridružijo številna gostovanja; vse od ljubljanske opere, številnih glasbenikov do gledaliških predstav. Društvo je aktivno tudi v zimskem času, že več desetletij namreč pripravlja miklavževanje, ki se vse od leta 1991 odvija v Šporni dvorani Domžale. Svoje poslanstvo vidijo v vključevanju lokalne in širše skupnosti v kulturno udejstvovanje. V društvu najdejo mesto mladi, ki se prvič srečajo z gledališčem, rastejo z njim in gledališče z njimi, pa tudi izkušeni igralci in pevci, ki se predano in vedno znova radi vračajo v družbo ljubiteljev odrskih desk.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan vsako leto ponuja pester kulturni program: koncerti, gledališke predstave in likovne razstave. Društvo, ki mu predseduje Alojz Stražar, je dejavno predvsem v poletnem času, ko v okviru Kulturno poletnega festivala Studenec pripravi domačo gledališko predstavo, ki si jo vsako leto ogleda več tisoč gledalcev iz vseh koncev Slovenije. Domače prireditve so od samega začetka organizirali bratje Stražar – Tone Stražar, Stane Stražar, France Stražar in Alojz Stražar.

Prva domača gledališka predstava je bila uprizorjena leta 1949 z naslovom »V Ljubljano jo dajmo« Josipa Vogrina pod Šinkovčevem kozolcu na Studencu. Režiral jo je dvajsetletni Stane Stražar, pobudnik in soustanovitelj dramske skupine. Društvo je najprej delovalo pod okriljem Prostovoljnega gasilskega društva Studenec, na predlog Franceta Stražarja pa so se leta 1962 osamosvojili in preimenovali v »Prosvetno društvo Miran Jarc Škocjan«. Prvi predsednik je postal takrat osemnajstletni Alojz Stražar, ki društvu predseduje še danes. Leta 1988 je društvo prvič predstavilo Glasbo treh dežel: glasbo osrednje Slovenije, avstrijske Koroške in italijanske Benečije. Pobudnik zbliževanja zamejskih Slovencev z matično domovino je bilo Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan. Prireditev je bila ukinjena leta 2003. Leta 2000 se je začel Kulturni poletni festival na Studencu, ki se že tradicionalno začenja v Cerkvi sv. Lenarta na Krtini. Obiskane so predvsem domače gledališke predstave, v sklopu festivala pa se prirejajo tudi glasbeni koncerti in uprizarjajo gostujoče predstave.

Skozi pogovor s člani in članicami ter dolgoletnimi spremljevalci delovanja Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan so se spomnili studenške gledališke zgodovine, dotaknili so se začetkov pod kozolcem. Slišali smo kar nekaj anekdot o gledališki skupini iz začetka delovanja in igranja. Vsi so izredno pohvalili delovanje in sodelovanje z Alojzem in Francetom Stražarjem, kjer so se vsi vedno čutili sprejete in kar je najpomembnejše, počutili so se kot ljudje, ki jih imajo radi takšne kakršni so. Pogovor so zaključili s predstavitvijo letošnjih festivalskih dogodkov, na katerih se bo bogata kulturna dediščina ponovno predstavila obiskovalcem, ki že vrsto let spremljajo in obiskujejo prireditve, ki jih   prireja Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan.

Tudi letošnji program bo zelo bogato kulturno obarvan, zato bo tako kot vedno, prav vsak obiskovalec, pa naj bo še tako zahteven, prišel na svoj račun.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi