Kulturna društva se predstavijo: Kulturno društvo Janko Kersnik Lukovica

V Kulturnem društvu Janko Kersnik Lukovica trenutno delujeta dve pevski zasedbi: Moški pevski zbor, ki je bil ustanovljen leta 1962, in ženska vokalna skupina Mladost. Oba zbora imata vaje v zaodrju kulturnega doma. Pevci so zelo aktivni, udeležujejo se mednarodnih in regijskih tekmovanj, nastopajo doma in v tujini ter si prizadevajo nadaljevati tradicijo ljudskega in umetnega petja.

V organizaciji JSKD OI Domžale ter Knjižnice Domžale je v ponedeljek, 29. januarja 2018, potekal dogodek »Kulturna društva se predstavijo«. Tokrat so gostili Kulturno društvo Janko Kersnik iz Lukovice, katerega članice in člani so v dvorano knjižnice prinesli pesem. MoPZ pod vodstvom dirigenta Igorja Velepiča in ženska vokalna skupina Mladost pod vodstvom Simone Burkeljca, sta obiskovalcem zapela nekaj pesmi posamezno, nekaj pa oba zbora skupaj.

Najprej je zbrane pozdravil vodja JSKD OI Domžale Matej Primožič, zatem pa sta zbora zapela skupno pesem. Kulturno društvo Janko Kersnik Lukovica je predstavil Niko Capuder, predsednik društva, ki je med drugim dejal: »Ob ustanovitvi Kulturno umetniškega društva (KUD) Janko Kersnik v Lukovici leta 1950, ki je združeval telovadno, gledališko in šahovsko sekcijo, so ustanovili tudi pevski zbor, ki ga je vodil Pavle Jerman. Pevci so imeli vaje le pred nastopi, tako da ni bilo stalnega pevskega zbora, čeprav so bile potrebe velike.«

V društvu je bila mnogo let zelo dejavna gledališka skupina, ki je predstavljala večinoma igre domačih avtorjev ali ljudske igre. Sodelovala je tudi na vseh Rokovnjaških taborih in v rokovnjaškem napadu, kjer so rokovnjači skrivaj rešili svojega tovariša iz rok francoskih vojakov s sramotilnega stebra. Prireditev je bila včasih znana vsej Sloveniji. Znana je tudi Rokovnjaška himna, ki je bila vedno izvedena s pevci moškega zbora. Gledališka skupina je prenehala delovati, aktivna pa sta še danes omenjena zbora.

O zboru je nekaj besed spregovoril njihov predsednik Franci Capuder: «Na pobudo Franca Capudra so leta 1962 ustanovili v društvu moški pevski zbor. Organizacijo je prevzel Franc Capuder, vodstvo zbora pa zborovodja prof. Peregrin Capuder iz Ljubljane, sicer domačin. Zbor je nastopal na številnih praznovanjih, proslavah ob državnih praznikih, komemoracijah, na samostojnih koncertih, pevskih revijah in še ob drugih priložnostih.«

V začetni fazi pod vodstvom prof. Peregrina Capudra se je zbor usmerjal predvsem k nastopom v domačem kraju in okolici. Prepevali so za tisti čas obvezne partizanske pesmi in narodne ter umetne pesmi, ker pa so živeli v Jugoslaviji, se je slišala navadno tudi kaka hrvaška ali makedonska pesem. Zadnjih osemnajst let vodi zbor zborovodja Igor Velepič, sicer organist v Domžalah in učitelj na Waldorfski gimnaziji v Ljubljani.

Irena Strmšek pa je predstavila Žensko vokalno skupino Mladost: »Ženski in moški zbor vsak s svojo energijo tvorita harmonično celoto. Skladno s to življenjsko resnico tvorimo KD Janka Kersnika Lukovica tudi ženske predstavnice. Vokalna skupina Mladost iz Lukovice je s svojim delovanjem pričela že leta 2000 pod vodstvom Petre Capuder, vendar smo dekleta odraščala in čas je pokazal, da skupina potrebuje pavzo. Po nekaj letih je bila ljubezen do petja tako močna, da smo se dekleta septembra 2012 ponovno zbrala. Skupina je dobila nove članice, umetniško vodenje pa je prevzela Simona Burkeljca. »

V letošnji pevski sezoni se je zasedba znova močno okrepila in tako je zavel v skupini popolnoma svež veter, poln energije, veselja, dobre volje in seveda mladosti. Vokalno skupino sestavlja 27 pevk. Pri izbiri pevskega programa je vodilo Vokalne skupine Mladost raznolikost in kvaliteta. Njihov spored skladb obsega dela od stare glasbe do sodobnih zvočnih iskanj, temelji pa na slovenski glasbi, čeprav posegajo tudi po skladbah tujih avtorjev. Pevke se poleg glasbenega znanja, kot so oblikovanje pevskega glasu, vodenje pevske linije, fraziranje, artikulacija ter sožitje med besedno in glasbeno umetnostjo, v zboru srečujejo tudi z odgovornostjo, sprejemanjem različnosti, prilagajanjem in predanostjo skupnemu cilju, kar so temeljne človeške vrednote, ki omogočajo kakovostno delovanje skupine. Namen skupine je udejanjanje umetniških hotenj posameznic ter spoznavanje stilno in žanrsko raznovrstne literature od renesanse do današnjih dni.

Nekaj besed je o pevskem repertoarju zbora povedala tudi Ksenija Capuder: «Posebno pozornost Vokalna skupina Mladost namenja izvedbam skladb slovenskih skladateljev, v svoj repertoar pa umešča skladbe najmlajše skladateljske generacije. In tudi nocoj nismo izpustile slovenskih avtorjev. Poznate Zlata leta slovenske popevke? Zemlja pleše izpod rok Mojmirja Sepeta in Vozi me vlak, sta le dva bisera iz bogate zakladnice uspešnih slovenskih popevk, ki si jih radi zapojemo še danes.«

Pevsko in pogovorno obarvan večer je minil prehitro, obiskovalci pa so bili s programom zelo zadovoljni, saj so pevke in pevce po vsaki pesmi nagradili z dolgim aplavzom.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi