Kulturna društva se predstavijo: Kulturno društvo Groblje

Ženski pevski zbor Moj spev in Moška vokalna skupina Adam Ravbar delujeta pod okriljem Kulturnega društva Groblje. Moško skupino sestavlja devet pevcev, njihov repertoar obsega tako slovensko kot tujo glasbo, od renesančnih do sodobnih pesmi. Ženski zbor se lahko pohvali z nastopi na različnih prireditvah, vsakoletnih območnih revijah, regijskih tekmovanjih, kjer s slovensko ljudsko, umetno pa tudi črnsko duhovno in popularno glasbo navdušujejo poslušalce.

Srečanje z naslovom “Kulturna društva se predstavijo”, je v Knjižnici Domžale potekalo v sredo, 21. novembra 2018, na njej pa so tokrat gostili Kulturno društvo Groblje, ki ga vodi predsednik Anton Košenina. V ta namen pa so postavili tudi pregledno razstavo o delovanju društva, ki v letošnjem letu obeležuje 25-letnico delovanja.

V uvodu srečanja, ki se ga je udeležil tudi župan Toni Dragar, je vse zbrane pozdravil Matej Primožič, vodja območne izpostave JSKD Domžale, ki je povedal nekaj besed o Kulturnem društvu Groblje, ki je pred dobrim mesecem dni z veličastno akademijo obeležilo četrt stoletnico delovanja. Sledila je predstavitev Ženskega pevskega zbora Moj spev in Vokalne skupine Adam Ravbar, ki delujeta v okviru tega društva.

Začetki Ženskega pevskega zbora Moj spev segajo v januar 2006, od takrat pa se lahko pohvalijo z nastopi na različnih lokalnih prireditvah, poročnih slovesnostih, vsakoletnih območnih revijah, regijskih tekmovanjih ter s številnimi delnimi in samostojnimi koncerti. Njihov repertoar obsega tako slovensko in tujo ljudsko ter umetno glasbo kot tudi črnsko duhovno in popularno glasbo. Na regijskih tematskih koncertih 2012 in 2014 je zbor prejel eno izmed dveh dodatnih nagrad po izboru strokovne žirije – 200 € za nakup notne literature, strokovne literature ali zborovskih zgoščenk, zborovodja Peter Pogačar pa je prejel priznanje za zanimivo sestavo in obrazložitev programa. Na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2013 je prejel zlato priznanje (86 točk) in priznanje za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe, napisane od leta 1980 do danes – skladbo Ambroža Čopija: Deček in deklica. Zborovodja pa je prejel priznanje za obetavnega zborovodjo. Na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2015 je zbor prejel zlato priznanje (85,7 točke) in priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi pri ženskih zborih za izvedbo skladbe Radovana Gobca: Vöra bije (ljudska iz Črenšovcev). Zbor se je leta 2013 preobrazil iz dekliškega v ženski pevski zbor Moj spev, od vsega začetka pa ga uspešno vodi Peter Pogačar. Z veseljem se odzovejo vabilu in zapojejo na različnih nastopih, s petjem vam lahko polepšajo poročno slovesnost.

Vokalna skupina Adam Ravbar, ki ga vodi Peter Pogačar, prav tako deluje v okviru Kulturnega društva Groblje. Začetki skupine segajo v oktober 2016, ko se  je pet fantov zbralo z željo po petju in druženju. Od takrat so nastopali na različnih lokalnih prireditvah, območni reviji, predvsem pa so razveseljevali dekleta s podoknicami. Njihov repertoar obsega tako slovensko in tujo ljudsko in umetno glasbo kot tudi črnsko duhovno in popularno glasbo. Skupino vodi Peter Pogačar. Z veseljem se odzovejo vabilu in zapojejo na različnih nastopih.

Ob koncu srečanje se je vsem sodelujočim in obiskovalcem zahvalil še predsednik  Kulturnega društva Groblje Anton Košenina, in povabil na dobrodelni koncert, ki bo v Kulturnem društvu Groblje potekal v petek, 23. novembra 2018, ob 19. 30. Na koncertu bodo nastopili MePZ Klas Groblje, Vokalna skupina Adam Ravbar, ŽePZ Moj spev ter Otroški pevski zbor Osnovne šole Rodica. Izkupiček koncerta bodo namenil v dobrodelne namene in sicer za njihovega dolgoletnega člana Vilija Kakerja.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar

Tagi