Kulturna društva se predstavijo: Foto kino in video klub MAVRICA

V organizaciji JSKD OI Domžale ter Knjižnice Domžale se je začela novost, ki so jo naslovili z »Kulturna društva se predstavijo«. Ledino so zaorali zagnani člani Foto kino in video klub MAVRICA, ki se je kot prvo društvo predstavilo v sredo, 18. 10. 2017. Po besedah Vodje OI JSKD Domžale Mateja Primožiča, se bo vsak mesec prestavilo eno od društev, ki deluje na območju občin Domžale, Trzina, Mengša, Lukovice in Moravč. Tako lahko pričakujemo pevski zbor, likovnike in še kakšna društva, ki se bodo na predstavitvi v Knjižnica Domžale predstavljala vse do meseca aprila prihodnjega leta.

Kulturno društvo Foto kino in video klub Mavrica deluje v kulturnem domu Radomlje. Poleg fotografiranja in snemanja dogodkov, ki se dogajajo v Domžalah in okolici, se ukvarjajo tudi s samostojno produkcijo filmov ter presnemavanjem arhivskih posnetkov na novejše nosilce. Organizirali so tudi že nekaj filmskih festivalov. In to svojo dejavnost, ki je bogata z arhivskimi posnetki, so predstavili v foto razstavi, ki krasi stene knjižnice Domžale, v nadaljevanju pa so obiskovalcem predstavili osem kratkih filmov. 

V Foto kino in video klubu Mavrica imajo pestro dejavnost, ki vključuje ljubiteljsko foto dejavnost, fotografiranje in prirejanje razstav ter filmsko in video snemanje, prirejanje festivalov in filmskih večerov s prikazovanjem filmov lastne produkcije, strokovno usposabljanje in izobraževanje članov in naraščaja na klubskih večerih in tečajih. V klubu oz. društvu samostojno delujejo tri sekcije: Foto in video sekcija ter sekcija, ki se ukvarja z organizacijo kluba, prireditvami, ter arhivi. Foto kino in video klub MAVRICA Radomlje je bil ustanovljen 29. januarja 1969. Sedež ima v Radomljah, v Kulturnem domu. Vsa leta združuje od 50 do 70 ljubiteljev fotografije, filma in videa iz številnih krajev domžalske, kamniške in mengeške občine. 

FOTO SEKCIJA
Člani prirejajo redne in občasne klubske razstave fotografij, predvsem pa razstave planirane v letnem planu Foto sekcije. Člani sodelujejo tudi na klubskih in medklubskih fotografskih razstavah, ki jih prirejajo foto klubi in društva v Sloveniji ter na državnih razstavah, ki jih razpiše Fotografska Zveza Slovenije ter na mednarodnih razstavah v Sloveniji in v tujini. So člani Fotografske Zveze Slovenije, s katero tvorno sodelujejo.

VIDEO SEKCIJA
Video sekcija nadaljuje tradicijo filmske sekcije predvsem na področju dokumentarnega snemanja. Snemanje raznih prireditev po naročilu in proti plačilu. Zaslužena sredstva video sekcija vlaga v vzdrževanje in posodabljanje video snemalne tehnike. Video montažni studio so si člani uredili in opremili s prostovoljnim delom v Mengšu na Slovenski cesti št. 28. Občasno člani posnamejo tudi dokumentarni film in ga prikažejo na samostojnem filmskem večeru v Mengšu.

Poleg Foto sekcije v Radomljah deluje tudi še »podaljšek » nekdanje FILMSKE SEKCIJE. V tej sekciji se ukvarjajo z dokončanjem nedokončanih filmov nekdanje filmske sekcije in z arhiviranjem velikega števila filmov in njihovo zaščito. V prizadevanju za zaščito in ohranitev precejšnje količine posnetega in slabo zaščitenega filmskega materiala so navezali stik in podpisali pogodbo za arhiviranje njihovih filmov v Državnem arhivu Slovenije. V letošnjem letu so doslej oddali na čuvanje v Slovenski filmski arhiv 55 njihovih dokumentarnih in igranih filmov.

Poleg navedenih dejavnosti, je njihova skrb in prizadevanje v »radomeljski« Mavrici prikazati krajanom in občanom čim več njihovih filmov in prirediti čim več »filmskih« večerov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi