Kulturna društva se predstavijo: Folklorna skupina Kulturnega društva Svoboda Mengeš

Folklorna skupina v okviru Kulturnega društva Svoboda Mengeš deluje že 47 let. Z zavzetim delom drži visoko raven posredovanja slovenskega ljudskega plesnega izročila. Program zajema vsa območja slovenskega narodnostnega ozemlja z osmimi različnimi koreografijami. Plesalci se udeležujejo različnih prireditev, območnih in regijskih srečanj folklornih skupin ter mednarodnih festivalov. Skupino vodi predsednik Zoran Jagodič, strokovni vodja pa je Edo Reven.

V uvodu nove sezone dogodkov »Kulturna društva se predstavijo«, so v sredo, 16. oktobra 2019, v domžalski knjižnici gostili Folklorno skupino Kulturnega društva Svoboda Mengeš. Na dogodku, ki je potekal v organizaciji JSKD, območne izpostave Domžale in Knjižnice Domžale, se je zbralo lepo število ljubiteljev tovrstne dejavnosti, predsednik Zoran Jagodič ter strokovni vodja Edo Reven pa sta obiskovalce popeljala skozi 47 let delovanja te folklorne skupine.

Zbrane je v uvodu pozdravil Matej Primožič, vodja JSKD, območne izpostave Domžale, ki je obiskovalce seznanil z novo sezono dogodkov »Kulturna društva se predstavijo«, na katerem se bodo predstavila razna kulturna društva, ki spadajo pod okrilje JSKD, območne izpostave Domžale. V nadaljevanju sta se Zoran Jagodič in Edo Reven z obiskovalci sprehodila skozi 47 let dolgo pot delovanja Folklorne skupine Kulturnega društva Svoboda Mengeš, v živo pa so predstavili tudi noše številnih slovenskih pokrajin, v katerih plešejo sekcije folklornikov iz Mengša.

Leta 1972 je Štefka Mlakar, učiteljica na mengeški osnovni šoli s folklornim krožkom zaorala ledino prvim mengeškim folklornikom, ki so se v želji, da bi plesno pot nadaljevali  tudi po končanem šolanju, priključili  Kulturnemu društvu Svoboda Mengeš. Poleg začetnih gorenjskih plesov je skupina kasneje v svoje delovanje vključila tudi plese ostalih slovenskih pokrajin. Tako plešejo belokranjske, primorske, prekmurske, štajerske, gorenjske, koroške, mengeške in poljanske plese in je s tem ena redkih skupin v Sloveniji, ki s plesi pokriva celotno slovesnko plesno območje. Mengeški folkorniki so pred nekaj leti obogatili svojo oblačilno dediščino z novimi nošami, ki so prava paša za oči gledalcev. Nekaj noš so   v živo predstavili tudi na predstavitvi v Knjižnici Domžale.

Folklorna skupina Svoboda Mengeš pod vodstvom svojih vaditeljev Štefke Mlakar, Brede Kurzweil, Franca Jeriča, Jožeta Pečjaka, Nadje Zapušek, Mira Pivarja, v zadnjem času pa Boštjan Svete z otroško in mladinsko folklorno skupino ter Zoran Jagodič in Edo Reven z odraslo skupino, s svojimi nastopi že 47 let od nastanka skrbi za visoko raven posredovanja slovenskega ljudskega plesnega izročila. Iz njihovih vrst je prišlo kar nekaj uspešnih plesalcev, ki so svojo pot nadaljevali  AFS Marolt, plesalci FS KD Svoboda Mengeš pa s svojimi nastopi razveseljujejo občinstvo doma, po Sloveniji ter tudi v sosednjih državah. Skupina se zlasti v zadnjih letih izredno uspešno udeležuje mednarodnih folklornih festivalov in tako predstavlja slovensko ljudsko pesem in plesno izročilo tudi navzven.

Vsem plesalcem želimo, da bi še dolgo negovali plesno izročilo ter ga vedno znova ponesli med občinstvo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi