Kulturna dediščina na fotografijah

V Knjižnici Domžale bo do konca junija na ogled razstava Bogastvo naše kulturne dediščine skozi fotografski objektiv. Na ogled je 64 barvnih in črno-belih fotografij, ki so jih člani Foto, kino in videokluba Mavrica iz Radomelj posneli v zadnjih petdesetih letih. Večinoma gre za staro orodje, stavbno dediščino in običaje.

Razstavo so odprli 11. junija s programom, v katerem so pokazali štiri filme, ki prikazujejo kmečka opravila in tri stare obrti: izdelovanje sodov, izdelovanje narodnih noš in pekarstvo. Osrednja gostja je bila profesorica Dušica Kunaver.

V uvodu je opisala pomen kulturne dediščine za narodovo identiteto, ponos in zavest. Po vsakem prikazanem filmu se je navezala na vsebino in jo nadgradila s pregovori, vražami, običaji, navadami, miti  in drugim ljudskim izročilom. Ko je med navzočimi uzrla Matjaža Brojana, ga je, kot poznavalca in zbiratelja, takoj povabila v pogovor. Živahna razprava pa se je med udeleženci razvila tudi o vlogi, pomenu in pogosto tudi zlorabi oblačila, ki ga imenujemo narodna noša. O dilemah ob sodobnem predstavljanju narodnih noš sta svoje misli povedala tudi Veronika Pogačar in Janez Meglič.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek

Tagi