Kristjani praznujemo cvetno nedeljo

Katoličani in evangeličani danes praznujemo cvetno nedeljo, s katero teden dni pred veliko nočjo začenjamo neposredno pripravo na ta največji krščanski praznik. Po cerkvah bodo brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, po stari krščanski navadi pa verniki na cvetno nedeljo k blagoslovu prinesemo zelenje, ki ga marsikje povežejo v butare.

Vejice oljk ali drugega zelenja so znamenje cvetne nedelje, ko se verniki spominjamo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Te so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave. V naših krajih je z današnjim praznikom povezan tudi običaj izdelovanja butar.

V katoliških cerkvah so bile danes pred mašami procesije z butarami oziroma drugim zelenjem, ki smo jih verniki prinesli k blagoslovu. Kot pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci, obredi cvetne nedelje izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so bile poznane in opisane že v 4. stoletju.

Tudi v Domžalah je danes potekalo blagoslavljanje raznoraznih butaric pred Marijino kapelico na Goričici. Sneg, ki ga je nasulo ponoči, je samo še polepšal ta veseli dan. Pevski cerkveni zbor nam je zapel pesmi, g. župnik Janez Šimenc nam je po evangeliju še blagoslovil butarice, zatem pa smo se v procesiji pomaknili v cerkev Marije Vnebovzete, kjer se je nadaljevala sveta maša.

Lepo je bilo gledati veselje na obrazih faranov, posebno pa še otrok, ki so v večini primerov butarice izdelali doma, bodisi sami, bodisi z pomočjo odraslih, a s tem veselja ni bilo nič manj. In veselje tudi ob takem prazniku, kot je danes.


 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi