Kontrabant in razkrite pesmi

Skupina Kontrabant, ki deluje pod tem imenom že od leta 1994, je izvedla koncert z uglasbeno poezijo štirih pesnikov iz Prekmurja. Predstavili so pesmi Ferija Lainščka, čigar pesmi so otožne kot narava jeseni; najboljšega vinarja med pesniki Lajosa Benceta, čigar pesmi so jasne kot zimske krajine; poezijo premalo znanega Karla Turnerja, ki je norčav, kot poletne nevihte ter Bélo Szomi Kralja, ki je nepredvidljiv kot aprilski dež. Koncertu je sledil pogovor s pesniki, ki ga je vodila Cveta Zalokar, in druženje – z odličnim vinom pesnika Lajosa Benceta so nazdravili tudi novi pesniški zbirki Babjeverni pisani pes, avtorja Béle Szomi Kralja, ki je v začetku novembra ugledala luč sveta.

V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale je v četrtek, 14. novembra 2019, potekal enkraten dogodek s pravim pridihom Prekmurja. Skupina Kontrabant je izvedla koncert z uglasbeno poezijo štirih pesnikov iz Prekmurja. Predstavili so pesmi Ferija Lainščka, Lajosa Benceta, Karla Turnerja ter Bélo Szomi Kralja. Izvedli so dvajset pesmi zgoraj naštetih pesnikov, ki jih je uglasbil Béla Szomi Kralja.

Kontrabant – nežen in vihrav, mlad in izkušen, zgovoren in zasanjan, barvit in prostran – je del slovenske glasbene kulture že  25 let. Skupina se umešča v slovenski in mednarodni prostor z nastopi v živo in s svojimi albumi, od katerih se je nabralo že kar 12, zadnji celo v posebni LP izdaji za japonski trg. Večino pesmi so predstavili marca letos na enkratnem koncertu ob 25-letnici delovanja Kontrabanta, s pridihom različnih kultur in v različnih jezikih – od romskega, madžarskega, pa do rockersko angleškega in še kaj vmes, ter v raznovrstnih slovenskih narečjih. Koncert Kontrabanta je ponudil poslušalcu širino glasbene izkušnje, ki je nadgrajena v zaokroženo celoto, dinamično izvedbo in prefinjeno pripoved. Slednja je obiskovalce presenetila tudi v obliki uglasbene poezije, ki Kontrabantovce med glasbenimi tokovi popelje še v literarne.

Kontrabant sestavljajo ustanovitelj Béla Szomi Kralj (harmonika, klasična kitara, buzuki, vokal), dolgoletni član Dušan Železnikar (kitara, buzuki, kljunasta flavta, vokal), Pál Szomi (bobni, cajon, kitara, vokal), Gašper Povše (violina, mandolina, vokal) in Matijas Severhen (čelo-bas, bas kitara, bobni, vokal). občasna Kontrabantovka pa je tudi mlada Kika Szomi Kralj (vokal, klarinet, kljunasta flavta), ki pa je na koncertu odpela vse pesmi.

Koncertu je sledil pogovor s pesniki, ki ga je vodila Cveta Zalokar. Feri Lainšček je vsestranski umetnik, v prvi vrsti pa pisatelj in pesnik, ki pravi, da ustvarjanje zanj ni poklic, temveč način življenja. Je avtor številnih literarnih del, po njegovih romanih pa je bilo posnetih že več filmov. Feri (Franc) Lainšček se je rodil v Dolencih na Goričkem, hribovitem delu Prekmurja blizu madžarske meje. Do osnovne šole je govoril in poslušal samo narečje. Na prekmurščino njegovega otroštva ga nostalgično spominja današnja porabščina, ki jo govorijo slovenski zamejci na Madžarskem. Od mladostnih izkušenj, ki so določile njegov odnos do sveta, moramo omeniti tudi srečevanja z Romi. Ti so – tako kot on – živeli na obrobju (v dobesednem in prenesenem pomenu) njegove rojstne vasi.

V pogovoru je Feri Lainšček dejal, da je založba Mladinska knjiga natisnila njegovo novo pesniško knjigo z naslovom Ljubi me, kot sonce sije. Gre za uredniški izbor že objavljenih antoloških ljubezenskih pesmi in nove pesmi po avtorjevem izboru. Knjigo je bogato ilustriral akademski slikar Danijel Demšar. V nadaljevanju pogovora je prebral isto pesem v prekmurskem in prevedeno v slovenski jezik, da so obiskovalci videli, da se da tudi pesem lepo rimati v obeh »jezikih«.

Karel Turner je pesnik, rojen  v Murski Soboti. Začetki njegovega pesniškega ustvarjanja segajo v najstniška leta, in že takrat so bile njegove pesmi odmevne. Leta 1984 jih je prebiral v znani mladinski oddaji Letniki 60. Njegov večji uspeh je bila uvrstitev v finale 23. srečanja mladih pesnikov in pisateljev Slovenije v Kopru leta 1996. Prvo pesniško zbirko z naslovom Porcelanasto nebo je izdal leta 1998. Tega leta je začel sodelovati tudi s skupino Kontrabant.S pesmijo Tostran okna je leta 2006 postal finalist pesniškega turnirja vitez/vitezinja v Mariboru. Nekaj njegovih pesmi je leta 2006 v madžarščino prevedla Judit Csuka Zagorac, najdemo ga tudi v Antologiji prekmurskih novejših književnikov. Letos  maja pa je bila predstavljena njegova nova pesniška zbirka z naslovom »Zacumprani cimper«. Gre za zbirko pesmi v prekmurskem narečju z dodatkom izbranih pesmi v knjižnem jeziku.

Dr. Lajos Bence je Lendavčan, ki je diplomiral iz madžarskega jezika in primerjalne književnosti ter leta 1994 na Univerzi Loránda Eötvösa tudi doktoriral. Njegova disertacija obravnava prekmurske Madžare, njihovo literarno, družbeno-politično in kulturno dejavnost ter prizadevanje za ohranitev narodne skupnosti in izoblikovanje narodne identitete. Doktorsko delo je še istega leta izšlo v knjižni obliki z naslovom Írott szóval a megmaradásért (S pisano besedo za obstoj) in velja kot enciklopedija prekmurske madžarske  književnosti. Bil je tudi urednik oddaje Hidak–Mostovi, novinar, direktor Zavoda za informativno dejavnost madžarske narodnosti in hkrati odgovorni urednik tednika Népújság. Njegova publicistika je izjemno bogata, v prvi vrsti se navezuje na madžarsko  narodno skupnost v Sloveniji, večinoma na področje narodnostne politike, kulture in kulturne politike.  Dr. Lajos Bence pa je tudi  prejemniku literarne nagrade József Attila, ki ga podeljujejo na Mdžarskem, je pa primerljiva s Prešernovo nagrado v Sloveniji.

Béla  Szomi Kralj je ime, ki se velikokrat sliši v določenih krogih, sploh umetniških, v nekaterih krogih pa zelo redko ali skorajda nikoli. Je učitelj na OŠ Domžale, rojen na Hrvaškem, večino svojih mladostniških let pa je preživel v Prekmurju. Poleg učiteljevanja je tudi pevec v glasbeni skupini Kontrabant, zeliščar in gobar, vodi tudi astronomske tabore v Šalovcih, organizator Etno rock festivala v Domžalah, prevajalec, po novem tudi pesnik in še marsikaj. Béla Szomi Kralj pa je v začetku novembra letos izdal tudi pesniški prvenec z naslovom »Babjeverni pisani pes«. Pesniška zbirka je opremljena s fotografijami vizualne umetnice Arven Šakti Kralj Szomi, sicer Béline življenjske spotnice. Tako v pogovoru izvemo, da je že od leta 2013 prevajalec, ki je slovenski jezik prevedel v številna dela pomembnih prekmurskih in madžarskih literatov, ki so izšla v šestih knjigah. Béla se s pisanjem ukvarja že od osnovnošolskih let, bolj zavzeto pa od leta 1994, saj je potreboval dobra besedila za svoje skladbe.  Dr. Lajos Bence, prijatelj Béle Szomi Kralja, je napisal spremno besedo v pesniško zbirko, kjer je pohvalil avtorja, ki je vizionar, ki stoji z nogami na trdnih tleh, če tu in tam se oddalji od tal in takrat se mu rojevajo čudne misli, ki jih je mogoče napisati le v pesmih oz. poemah. Če je le možno, si nabavite novo pesniško zbirko, ne dvomim pa, da bo marsikatera pesem uglasbena in izvajana na koncertih Kontrabanta.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi