Koncert Simfoničnega orkestra Domžale-Kamnik: Glasba v srcu, srce v glasbi – Tomaž Habe

Simfonični orkester Domžale-Kamnik je v soboto, 13. maja 2017, v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah priredil veličasten koncert. Ker je prof. Tomaž Habe januarja letos praznoval svoj 70. rojstni dan, je simfonični orkester sklenil, da mu ob tem častitljivem jubileju, ki se v njegovi vsakodnevni energiji, delovni vnemi in lucidnih mislih prav gotovo ne pozna, posveti celovečerni spomladanski letni koncert z naslovom Glasba v srcu, srce v glasbi – Tomaž Habe.

Program tokratnega koncerta so sestavljala Habetova koncertantna dela, v katerih so se kot solisti predstavili aktualni in nekdanji člani Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik. Na sporedu so bile tako živahne skladbe plesnega značaja, kot sta Quasi Habanera za saksofon in orkester ter Ples komarjev za ksilofon in orkester, bolj intimne, notranje izpovedne kompozicije, kot so Listi iz spominske knjige za oboo solo in Strune strasti za violino in orkester, pa tudi programsko naravnana glasba, kot na primer Veronikina usoda za violončelo in orkester. Koncert je uvedla slavnostna Uvertura, podnaslovljena Časi so se spremenili in mi z njimi, slišali pa smo tudi krstno izvedbo dela z naslovom Jutranja za evfonij in orkester.

S Simfoničnim orkestrom Domžale-Kamnik, ki ga vodi dirigent Slaven Kulenović, so zaigrali solisti; Ana Stoschitzky na oboi, Andrej Omejc na saksofonu, Katarina Kozjek na violončelu, Aleksander Simionov na ksilofonu, Janez Podlesek na violini in Luka Einfalt na evfoniji.

Skladatelj in profesor Tomaž Habe je leta 1971 z združitvijo salonskega orkestra Zavoda za glasbeno izobraževanje Domžale in kamniškega komornega orkestra položil trdne temelje kulturnega društva Simfonični orkester Domžale – Kamnik ter ga v naslednjih desetletjih razvil v čisto pravo simfonično zasedbo, ki v njegovem zgledu še danes črpa navdih in moči za delovanje in (po)ustvarjanje. Njegova glasbena dela so raznovrstna, sugestivna in zanimiva. V njih posega po različnih vplivih in žanrih, neredko pa vključi tudi primesi ljudske pesmi in jazzovske prvine. Tako njegov bogat opus sestavljajo otroške pesmi, priredbe ljudskih pesmi, izvirna dela na ljudske motive, jazzovsko navdahnjene skladbe, kompozicije, v katerih ni zunajglasbenih vplivov, pa še bi lahko naštevali.

Ob koncu koncerta je obiskovalce nagovoril še prof. Tomaž Habe ter se obenem zahvali izvajalcem za čudovito odigran koncert.

Več fotoutrinkov s koncerta si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi