Koncert Marijinih pesmi v Mengšu: “Maj časti Marijo”

Letos so se v cerkvi sv. Mihaela v Mengšu že 24. srečali na prireditvi »Maj časti Marijo«, ki jo z zbori in instrumentalisti organizira Moški komorni zbor Mengeški zvon in to vedno v mesecu maju, ki ga cerkev posveča naši materi Mariji. V glasbenem programu na tem koncertu je tako obiskovalcem kot tudi nastopajočim pesem posvečena Mariji, pridih osebnega dotika blaženosti in dobrote, ki ga izžareva namen in ime Marija – Božja mati.

V nedeljo 6. maja 2018, so obiskovalci koncerta Marijinih pesmi napolnili župnijsko cerkev sv. Mihaela v Mengšu. Koncert so obogatili z besedilom o skladatelju Francu Gačniku, ki nas je zapustil pred natanko tridesetimi leti. Zaznamoval je mladino z cerkveno pesmijo z novimi pristopi, ki so bili blizu mladi generaciji. Posebno mesto je bilo namenjeno tudi skladbam, posvečenim Mariji. Ta glasba se je ohranila, ohranjajo jo tudi na mnogih korih v cerkvah. Povezovalka programa Marta Vahter je med koncertom osvetlila življenje skladatelja Franca Gačnika, ki je bil rojen v Velikih Laščah in posvečen v duhovnika leta 1951.

V uvodu v koncert so obiskovalce pozdravili pritrkovalci, ki so včlanjeni v Kulturno društvo Mihaelov sejem in so tudi drugače redno nastopajoči na tem koncertu. Prvič so se letos na koncertu pridružili godalci, ki so svoje ime poiskali v farnem zavetniku, skupina Mihaelove Strunce, pod vodstvom prof. Hervina Jakončiča. Iz mejne fare Vodice so prišla dekleta in žene, ki so si nadele ime po roži žametnici – skupina Žametnice, vodi pa jih Marija Čuk. V nadaljevanju koncerta se je predstavila Vokalna instrumentalna sekcija sv. Mihaela, pod vodstvom Franca Kompareta. Pred natanko desetimi leti ob 20-letnici Gačnikove smrti, so bili spomini vseh, ki so sodelovali z njim še zelo živi in vemo, da je tako tudi danes. Spomin na druženja z duhovnikom Francem Gačnikom pa je posebno občutil Dominik Krt, saj je prehodil pot od ministranta do pevca in igranja na klavir in orglanja pri maši. Mnogo pesmi je Dominik priredil za instrumentalno izvedbo in tako sta postala z Gačnikom izvrsten duet. Zato so v goste povabili Cerkveni mešani pevski zbor Franc Gačnik Stranje, ki deluje pod vodstvom Dominika Krta.

Pritrkovalci so postali znamenitost Mengša, saj so pod vodstvom neumornega častnega občana Mengša Franca Blejca postali kar nekakšen simbol kulture v občini Mnegeš. V njihovih vrstah je tudi pritrkovalec, ki v letošnjem letu slavi 75 let življenja in že polnih 60 let skrbi, da zvonovi zapojo svojo pesem, tako v zvoniku kot tudi ob slovesnostih, kot je bil ta koncert, ki je bil posvečen Mariji. Pritrkovalce Stane Šimenc je od predsednika Kulturnega društva Mihaelov sejem Matjaža Repnika prejel zahvalo za svoje delo. Po podelitvi priznanja so nastopili domači pevci Moškega komornega zbora Mengeški Zvon, ki deluje v dveh zasedbah. Prvi so zapeli mladi fantje Okteta MI, zatem pa so pred oltar prišli še člani Mengeškega  Zvona, ki so zapeli skupaj z Oktetom MI.

Ko so z besedo osvetlili življenje skladatelja Franca Gačnika, so se ozrli tudi na prehojeno cerkveno glasbeno pot v župniji Mengeš. Po prvih letih, ko sta zbor vodila Franc Kompare, in Helena Šimenc, so prišla leta, ko je bilo treba začeti znova. Na pomoč je takrat v Mengeš prišel pomagat kar sam skladatelj Franc Gačnik, da je dal nov zalet mladim, takrat že pod vodstvom Jožeta Vahtarja, pozneje pa se je priključila še Marija Veider (sedaj Čuk). Tako se je pesem ohranjala do sredine devetdesetih let, ko je Mešani cerkveni pevski zbor prevzel Andrej Levec. Zato se je predstavil tudi Mešani pevski zbor Sv. Mihaela Mengeš pod vodstvom Andreja Levca.

Pred koncem koncerta je nejkaj besed in pozdrav obiskovalcem namenil tudi mengeški župnik Marko Košir, ki je med drugim dejal, da je to njegov prvi tak koncert v tej cerkvi in sicer od lani, ko prevzel vodenje Mengeške fare. Pred zaključkom so vsem nastopajočim skupinam podelili še zahvale.

Ob koncu sta zazveneli še skupni pesmi vseh zborov, ki so veličastno zapeli pesmi »Ti, ki si na svet prinesla« in »Marija skoz življenje«, ki sta v enkratno akustični cerkvi izzveneli iz grl z vsem žarom ponosnega srca.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Tagi