Koncert Marijinih pesmi »Bodi nam pozdravljena«

Katoliška cerkev je v petek, 8. decembra praznovala slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije. Božja Mati, spočeta brez madeža izvirnega greha, je za človeštvo ideal in vzor, hkrati pa tudi porok upanja in priprošnjica pri Bogu. Praznik spominja na Marijino edinstveno mesto v Cerkvi vabi, da bi se po njenem zgledu in priprošnji tudi kristjani trudili za svetost kot globinsko prijateljstvo z Bogom. Marija je bila že ob spočetju in vse življenje v stanju posvečujoče milosti, se pravi brez greha. Kristjan ta dar prejme z zakramentom krsta, ki mu izbriše izvirni greh, mu da posvečujočo milost in ga vključi v občestvo Cerkve. Cerkveni očetje in učitelji pridevajo Mariji najlepša imena, ki vsa kažejo na njeno brezmadežnost. Imenujejo jo svetejšo od vseh svetnikov, lepšo in svetejšo od angelov, čistejšo od kerubov in serafov.

Zato so tudi pevci povabljeni, da jo počastijo. Vsako leto na dan Brezmadežne pevski zbori pripravljajo koncerte v čast Devici Mariji, kjer se slišijo pesmi, posvečene Mariji. In teh pesmi je veliko v slovenskem glasbenem izročilu. Tudi Komorni pevski zbor Šutna iz Kamnika, pod vodstvom zborovodkinje Marjete Kališnik je v petek, 8. decembra 2017, priredil tradicionalni koncert Marijinih pesmi »Bodi nam pozdravljena«, ki je potekal po večerni sveti maši. Na koncertu so nastopili skupaj z gosti: Pevsko skupino Rž iz Loke pri Mengšu, z zborovodjem Andrejem Ropasom, Peškim oktetom iz Peč pri Moravčah in prvim slovenskim pevskim društvom Lira iz Kamnika, pod vodstvom zborovodje Andrejem Misonom. Župnijska cerkev Marijinega brezmadežnega spočetja v Kamniku je tako gostila odlične pevke in pevce, ki so zapeli kar nekaj dobro poznanih Marijinih pesmi ob orgelski spremljavi prof. Marije Holcer in Mateje Kos ter veznem besedilu o Mariji Brezmadežni. Ob koncu koncerta so združeni zbori pod vodstvom zborovodkinje Mateje Kališnik zapeli prelepo Marijino pesem »Bodi nam pozdravljena«. Tako so farani preživeli en čudovit večer v družbi pevskih zborov in ob Marijinih pesmi. Koncert je sofinancirala Občina Kamnik. 

Cerkveno leto je res bogato oblikovano. Že na začetku decembra praznujemo god sv. Miklavža in Brezmadežno Devico Marijo. Dva lepa praznika za mlajše in starejše na katere se vsi radi pripravljamo. Vse to pa se dogaja na čudovito podlago adventnega časa, radostnega pričakovanja Božiča. 8. decembra obhajamo slovesni nezapovedani praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije ali na kratko Brezmadežno. Vsebina praznika izhaja iz prepričanja vernikov, da je bila Marija že ob spočetju v telesu matere Ane obvarovana madeža izvirnega greha, zato je bila njena duša vsa čista, vedno nagnjena k temu, da dela dobro, in da jasno spoznava Boga in njegovo voljo v svojem življenju. Praznik spada med starejše, čeprav je versko resnico o Brezmadežnem spočetju papež razglasil šele leta 1854. Že v srednjem veku imamo poročila, da so ta praznik obhajali v samostanu cistercijanov v Kostanjevici na Krki. Leta 1476 je nek duhovni pisatelj zapisal, da ni kristjana, ki se ne bi dan pred tem praznikom postil. Brezmadežna je bila tudi praznik Marijinih družb. Tudi med nami je še nekaj žena, ki so bile v mladosti članice Marijine družbe ali kongregacije.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi