Koncert Deškega zbora Schellenburg v domžalski cerkvi

V cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah smo v nedeljo, 4. junija 2017, doživeli veličasten letni koncert Deškega zbora Schellenburg, ki že četrto sezono združuje fante, stare od 8 do 15 let, iz Ljubljane in širše okolice. Celo iz Domžal svoje deške glasove zboru prispeva 5 mladih dečkov. Na koncertu smo prisluhnili skladbam različnih obdobij cerkvenega leta od gregorijanskega korala in renesanse do sodobnih slovenskih in tujih skladateljev. Zbor vodi Tereza Podlogar, na orglah pa jih je spremljal Gregor Klančič.

Znamo ceniti dunajske dečke, ki jih je, mimogrede, ustanovil Slovenec, Jurij Sladkonja. V nedeljo zvečer pa je slovenska različica tega zbora pripravila koncert svojih pesmi v naši župniji v cerkvi Marije Vnebovzete v Domžalah. Glas se hitro širi ob pridigi, napovedanih dogodkih za teden dni naprej, v župnijskem listu in seveda od ust do ust in slovenske dunajske dečke je prišla poslušat množica faranov, ki je z dolgimi aplavzi nagradila fantastične deške glasove, ki so odmevali v akustični cerkvi.

Deški zbor je zbor, običajno sestavljen iz fantov, ki še niso mutirali in zato pojejo visoke sopranske in altovske glasove, pogosto pa so jim pridruženi tudi odrasli moški glasovi. Zato ne preseneča, da je marsikateri poslušalec spraševal, kje je to dekle, ki poje tak sopran, saj je ni našel med fanti. Ta tradicija se je razvila v srednjem veku, ko so je bilo ženskam sodelovanje pri bogoslužju prepovedano. Nekatere krščanske Cerkve s to tradicijo nadaljujejo še danes, čeprav je moško-ženska zasedba že nekaj časa dovoljena. V to tradicijo so vstopili tudi z Deškim zborom Schellenburg, saj je tovrstno petje v Sloveniji manj poznano. Mlade fante od 6. do 18. leta želijo spodbuditi k zborovskemu petju, jim nuditi vokalno-tehnično oporo in splošno glasbeno-pevsko izobrazbo. Srečujejo se z latinskim jezikom, ki je bil dolga stoletja edini uradni jezik Cerkve, spoznavajo cerkveno glasbeno literaturo gregorijanskega korala, klasične polifonije in drugih obdobij. S svojim petjem bogatijo liturgijo ter sodelujejo na koncertih.

V današnjem času imamo redko priložnost, da prisluhnemo zvoku deških glasov, ki se s svojo značilno barvo razlikuje od otroškega zbora, v katerem običajno prevladujejo dekliški glasovi. Kot nam je v napovedi povedala sestra Diana, Uršulinka Rimske Unije, tradicija deških zborov izvira iz srednjega veka, ko ženskam ni bilo dovoljeno peti pri bogoslužju, zato so dečki prevzeli petje ženskih glasov. Deški zbori so imeli poleg oblikovanja petja pri liturgiji pomembno vlogo tudi pri glasbeni in pevski vzgoji dečkov. Skoraj vsi pomembni glasbeniki in skladatelji v zgodovini so tu dobili dobro osnovo za nadaljnje glasbeno izobraževanje.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Tagi