Komorni koncert v ljudskem tonu: Duo Claripiano v cerkvi sv. Lenarta v Krtini

Letošnji 16. kulturni poletni festival Studenec 2016, je minulo soboto odprl svoja vrata, na tradicionalnem koncertu Komornega zbora v cerkvi sv. Lenarta v Krtini. Danes v soboto, 4. junija ob 21. uri bo v tej cerkvi potekal komorni koncert v ljudskem tonu z Duom Claripiano. Gre za enega najodličnejših duov. »Skozi ves recital sta oba izvajalca bleščeče nenarejena, kar kaže na njuno pristno strast do glasbe«, je zapisal Tim Payne – BBC Music Magazine.

»Igra Dušana Sodje in Tatjane Kaučič je čarobna. Velika raznovrstnost tonskih barv s strani obeh instrumentov, skupaj s pretanjeno niansiranim fraziranjem, sta posledica izjemnega sodelovanja … Gre za enega najodličnejših duov, s katerim sem se sploh kdaj srečala«, Julia Heinen – The Clarinet Magazine-USA

Pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja sta ustanovila Duo Claripiano leta 1994. Od tedaj ju ljubezen ne povezuje samo v skupnem življenju temveč tudi v glasbi. Na njuni poti so ju spremljali odlični mentorji za komorno glasbo.

Oba sta diplomirala na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Komorno glasbo sta študirala v razredu podiplomantov pri prof. Anthonyju Spiriju na Visoki šoli za glasbo v Kölnu. Koncertna pot ju je nato vodila od Los Angelesa, Stockholma, Edinburgha, Salzburga, Prage, Ljubljane do Beograda in Erevana. Prijateljevanje s slovenskimi skladatelji je vzpodbudilo nastanek številnih skladb za klarinet in klavir (Petrić, Ramovš, Matičič, Lebič, Rančigaj, J. Golob, Firšt, Šavli, Misson, Šuklar, Sojar Voglar, J. Pucihar).

Leta 2000 je izšla njuna prva plošča “Legende” s skladbami klasikov 20. stoletja, za katero sta prejela odlične kritike. Leta 2004 sta v samozaložbi izdala zgoščenko "Srečanja" z deli slovenskih skladateljev, ki so jima skladbe tudi posvetili. Januarja 2012 je v založbi Slovenske filharmonije izšla zgoščenka “Romantic Claripiano” z najlepšimi sonatami romantičnih skladateljev (Saint-Saëns, Schumann, Brahms). Ob njuni dvajsetletnici umetniškega delovanja je izšla najnovejša zgoščenka “20 Claripiano” s prerezom skladb 20. in 21. stoletja slovenskih in tujih avtorjev.

Tatjano in Dušana so slovenski skladatelji poimenovali “ambasadorja slovenske glasbe”, saj na vsakem koncertu izvajata sodobna slovenska dela. Leto 2016 posvečata skladbam slovenskih skladateljev, ki na njuno pobudo ustvarjajo koncertne skladbe za klarinet in klavir po slovenskih ljudskih napevih. Izšle bodo na peti zgoščenki ter v skupni notni zbirki. Tri izmed njih (Habe, Šavli, Pustinek Rakar) bodo krstno izvedene na Festivalu Studenec.

Foto: Arhiv KD Miran Jarc Škocjan

Tagi