Koledar prireditev v Knjižnici Domžale: februar 2020

Februarja v Knjižnici Domžale pripravljajo številne prireditve in dogodke, s katerimi bodo popestrili zimske dneve in na katerih bodo na svoj račun prišli prav vsi. Poleg rednih prireditev in dogodkov, ki so so postala že stalnica, seveda vsak mesec z novimi gosti in novimi vsebinami, bo februarski mesec v znamenju zimskih počitnic, saj pripravljajo nekaj vsebin, s katerimi bodo otroci lahko svoj počitniški čas preživeli prijetno in koristno.

Koledar prireditev si lahko ogledate v nadaljevanju po dnevih ali pa v biltenu na povezavi spodaj. Poleg prireditev in dogodkov v Knjižnici Domžale, si lahko ogledate še seznam razstav, ki jih bodo gostili v tem mesecu ter seznam izobraževanj.

Povezava na koledar prireditev Knjižnice Domžale – februar 2020

***************************************************************************************************

3. februar, ponedeljek
Knjižnica Domžale
18.00 | MIHA KOVAČ: KNJIGA IN BRALCI VI
S soavtorjem raziskave o bralni kulturi in nakupovanju knjig v Sloveniji Mihom Kovačem se bo pogovarjala Cveta Zalokar. Vstop prost! Organizacija: Cveta Zalokar, Knjižnica Domžale.

4., 11., 18. in 25. februar, torek
Knjižnica Domžale
9.30 | IGRALNE URICE
igrarije v knjižnici
Predšolske otroke od 2. leta dalje in starše/skrbnike ter dedke/babice vseh starosti vabimo na IGRALNE URICE, ki so vsak torek ob 9.30 v pravljični sobi Knjižnice Domžale. Obvezna predhodna prijava! Organizacija: Knjižnica Domžale.

4. februar, torek
Knjižnica Domžale
18.00 | SPREMINJANJE NAVAD: MAJHNE SPREMEMBE – VELIKI REZULTATI
V okviru festivala Bralnice pod slamnikom
Kako spreminjati svoje navade in zakaj začeti pri malih spremembah, ki lahko prinesejo velike rezultate? O tem se bomo ob izidu knjige Atomske navade pogovarjali z Boštjanom Gorencem – Pižamo in nevrologinjo doc. dr. Tino Bregant. Vstop prost! Pogovor bo vodila: Cveta Zalokar. Organizacija: MIŠ založba, Knjižnica Domžale.

5. februar, sreda
Knjižnica Domžale
18.00 | ZIMSKA SLIKA, SLIKANICA
ustvarjalna delavnica
Vaši otroci radi ustvarjajo? Mlajši otroci bodo ustvarili zimsko sliko in poskušali priklicati sneg. Za malo starejše ustvarjalce pa bomo pripravili osnovo za slikanico, ki jo bodo opremili po lastni izbiri z veliko mere domišljije. Delavnica je namenjena otrokom od 3. leta dalje. Obvezna je predhodna prijava na oddelku za otroke in mladino. Organizacija: Gordana Bajuk, Knjižnica Domžale.

6. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
10.00 | TINA BILBAN in IVAN MITREVSKI: KAJ SPLOH JE TO?
Festivalski dan, v okviru festivala Bralnice pod slamnikom
Spoznavanje sveta, postavljanje zagonetnih vprašanj in iskanje čim bolj, a ne preveč preprostih odgovorov so strasti Tine Bilban, avtorice poučnih knjig Kaj sploh je to? in 50 abstraktnih izumov, in ilustratorja Ivana Mitrevskega. Ob druženju s poučnimi knjigami bomo raziskovali pomene bolj ali manj zapletenih izrazov in spoznavali, kako poteka njuno skupno ustvarjanje. Vstop prost! Pogovoru z avtorjema bodo prisluhnili učenci OŠ Rodica. Pogovor bo vodila: Nives Podmiljšak Organizacija: MIŠ založba, Knjižnica Domžale.

6., 13., 20. in 27. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
17.00 – 17.50 | S PRAVLJICO PO SVETU
Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično pripravlja in uvaja v pravljični svet, na vzgojo s knjigo. Pravljične urice potekajo v naši knjižnici ob četrtkih. Pričenjajo se ob 17. uri in trajajo 50 minut. Namenjene so otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje. Obvezna predhodna prijava!

  • 6.2. 2020: NA HITREM HRIBU
  • 13.2. 2020: MEDTEM KO SPIŠ
  • 20.2. 2020: NAROBE TEDEN
  • 27.2. 2020: SPALČEK

Organizacija: Knjižnica Domžale.

7. februar, petek
Knjižnica Domžale
17.00 | BRIHTOLOGI IN RADIOAMATERJI
Brihtologi & Brihtarije … poučna delavnica za vso družino
Raziskovali bomo radijsko komunikacijo, radijsko tehniko ter spoznali delo radioamaterjev iz Radiokluba Domžale. Izvajalca: Goran Andrič in Barbara Ahačič Osterman. Obvezna je predhodna spletna prijava! Organizacija: Barbara Ahačič Osterman, Knjižnica Domžale.

11. februar torek
Knjižnica Domžale
19.00 | IRENA CERAR: PRAVLJICE ZA UTRUJENE STARŠE
pripovedovalski večer za odrasle
Ste kdaj brali otrokom pravljice? Potem veste, kako so se jim svetile oči, iskrile misli in kako prijetna bližina se ob tem lahko ustvari. Kdaj pa je vam nazadnje kdo povedal pravljico ali dobro zgodbo? Takšno, ki bi odgovorila na kakšno drobno vprašanje, morda vlila poguma in razbremenila zaskrbljene misli?

V drugem avtorskem večeru iz letošnjega cikla je Irena Cerar, pripovedovalka in avtorica serije priljubljenih vodnikov Pravljične poti Slovenije, poiskala ljudske pravljice, ki govorijo o odnosih med starši in otroki.
Tokrat se ji bo pridružila Katarina Juvančič, ki že vrsto let skozi raziskovanje in prenašanje znanja o uspavankah združuje svoji vlogi kantavtorice ter etnologinje. Pravi, da uspavank ne potrebujejo zgolj otroci, ampak tudi njihovi starši oziroma odrasli. Organizacija: Irena Cerar, Knjižnica Domžale.

12. februar, sreda
Knjižnica Domžale
10.00 | DR. VERONIKA ŠAREC: GLASBENI DOJENČKI
Biba leze … srečanje za starše z dojenčki
Dr. Veronika Šarec je glasbena pedagoginja, ki že dvajset let poučuje na Glasbeni šoli Domžale, poleg tega pa je vodja Inštituta za zgodnjo glasbeno vzgojo in vodi številne skupine glasbenih malčkov. Intenzivno se posveča raziskavam vplivov zgodnje glasbene vzgoje. Kakšen je vpliv primerne glasbe na razvoj govora, motorike, glasbenega posluha? Kvalitetna zgodnja glasbena vzgoja zagotavlja temelje za skladen osebnostni razvoj otroka. Organizacija: Simona Glavan, Knjižnica Domžale.

12. februar, sreda
Knjižnica Domžale
17.00 | MUCA COPATARICA
predstava za otroke
Muca copatarica je priljubljena pravljica, v kateri muca odnese copatke, ki jih otroci ne pospravijo za seboj. Otroci, ki pozabljajo na red, dobijo zakrpane ali pa na novo sešite copatke. Tokrat bomo predstavo videli v izvedbi dramskega krožka Srednje medijske in grafične šole Ljubljana. Igrajo: dijaki dramskega krožka SMGŠ Ljubljana. Scena: člani likovnega krožka SMGŠ Ljubljana. Mentorici: Barbara Iskra Šarec, Urška Hrovat. Pravočasno si zagotovite brezplačne vstopnice. Za otroke od 3. leta dalje. Organizacija: Srednja medijska in grafična šola Ljubljana, Knjižnica Domžale.

13. in 27. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
10.00 – 11.30 | DRUŽENJE OB DRUŽABNIH IGRAH
Družabne igre za odrasle so lahko zelo zabavne. Preizkusite se v različnih namiznih družabnih igrah, ki nudijo obilo smeha in nepozabnih trenutkov druženja. V čudoviti svet iger vas bo vpeljala Mateja Učakar. Druženje bo potekalo v dvorani Knjižnice Domžale. Vabljeni! Organizacija: Mateja Učakar, Knjižnica Domžale.

13. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
17.00 | ANA PETRIČ: DOM JE ŽIVA STVAR
pogovori o demenci
V sodelovanju z Domom upokojencev Domžale potekajo pogovori o demenci, ki nosijo ime Alzheimer caffe. Pogovori so namenjeni vsem, ki se na kakršenkoli način srečujejo z boleznijo demence. O delu s starejšimi, problemih in težavah, a tudi veselju, ki ga prinaša skrb za sočloveka, se bo z gostjo Ano Petrič, direktorico Centra starejših Notranje Gorice, pogovarjala Cveta Zalokar. Vstop prost! Organizacija: Dom upokojencev Domžale, Knjižnica Domžale, Društvo Spominčica – podružnica Domžale, Cveta Zalokar.

13. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
19.00 | ZVONE ŽIGON: KILIMANJARO IN TANZANIJA
potopisno predavanje
Popotniku se je uresničila ena največjih življenjskih želja – z ženo in nekaj prijatelji se je povzpel na vrh Afrike – Kilimanjaro. Majhen korak za prekaljene gornike, a velik za navadne smrtnike. Po vzponu so se podali še po znamenitih parkih Serengeti, Ngorongoro in drugih čudovitih živalskih kraljestvih ter obiskali rajski Zanzibar. Organizacija: Zvone Žigon, Knjižnica Domžale.

17. februar, ponedeljek
Knjižnica Domžale
10.00 | BRIHTARIJE: LOGIČNE IGRE
Brihtologi & Brihtarije … poučna delavnica za vso družino
Igrali se bomo družabne igre, pri katerih je potrebno dobro logično mišljenje. Presenečeni boste, da starost igralca za zmago sploh ni najpomembnejši dejavnik! Izvajalka: Petra Strajnar. Obvezna je spletna prijava! Organizacija: Petra Strajnar, Knjižnica Domžale.

17. februar, ponedeljek
Knjižnica Domžale
19.00 | JOŽE GOSTIČ – TENOR
odprtje razstave
Otvoritvena slovesnost letošnji 21. Gostičevih dni, ki bodo tokrat potekali v počastitev 120. obletnice Gostičevega rojstva, bo slovesno odprtje razstave z naslovom Jože Gostič – tenor, ki jo je pripravilo Kulturno društvo Jože Gostič Homec v sodelovanju s Kulturno prosvetnim društvom Slovenski dom iz Zagreba. Avtorica razstave o življenju in delu umetnika je Marija Barbieri. Razstava je na ogled od 17. februarja do 7. marca 2020. Organizacija: KD Jože Gostič Homec, Knjižnica Domžale.

18. februar, torek
Knjižnica Domžale
16.00 | USTVARJALNE ROKE: LJUBEZENSKI ŠAL
ustvarjalna delavnica
Obujanje pozabljenih spretnosti ročnih del, izmenjevanje dragocenih izkušenj in ustvarjalna zabava ob nastajanju izdelkov, lepota in toplina del izpod pridnih, čutečih rok razveseljujejo in bogatijo staro in mlado! Vljudno vabljeni vsi, ki bi si želeli nakvačkati ljubezenski šal. Udeleženci naj s seboj prinesejo kvačko št. 3,5 in 10 dag primernega materiala za to debelino. Zaželene predhodne prijave na: 01/724 12 04. Delavnico bodo vodile: Branka Bizjan in članice Rokodelskega centra Moravče. Organizacija: Cveta Hribernik, Knjižnica Domžale.

19. februar, sreda
Knjižnica Domžale
10.00 – 12.00 | ODKLOPI SE!
družabne igre
Knjižnica Domžale vabi osnovnošolske otroke na druženje ob družabnih igrah, ki potekajo pod naslovom ODKLOPI SE! Z druženjem ob družabnih igrah v uricah Odklopi se! si lahko popestrite počitniške dni. Vabljeni na počitniški odklop, ki je namenjen otrokom od 6 do 15 let. Vstop prost! Organizacija: Knjižnica Domžale.

19. februar, sreda
Knjižnica Domžale
19.00 | MoPZ UPOKOJENCEV JANEZ CERAR DOMŽALE
Kulturna društva se predstavijo
Moški pevski zbor upokojencev Janez Cerar deluje že od leta 1960. Do leta 2013 so peli narodne in umetne pesmi prirejene za moške zbore. Zaradi starosti pevcev in pomanjkanja posameznih glasov so se odločili za ohranjanje slovenske ljudske pesmi. Ljudsko pesem predstavljajo v domovih starejših občanov, vrtcih, sodelujejo na območni reviji ljudskih pevcev in godcev ter ob raznih drugih priložnostih. V zadnjih dveh letih so uspešno izvedli prireditev »Večer ljudskih pesmi in napevov« z gosti. Zbor vodi dobra poznavalka slovenske ljudske pesmi Marika Haler. Vstop prost! Organizacija: JSKD Domžale, Knjižnica Domžale.

20. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
10.00 – 12.00 | ODKLOPI SE!
družabne igre
Knjižnica Domžale vabi osnovnošolske otroke na druženje ob družabnih igrah, ki potekajo pod naslovom ODKLOPI SE! Z druženjem ob družabnih igrah v uricah Odklopi se! si lahko popestrite počitniške dni. Vabljeni na počitniški odklop, ki je namenjen otrokom od 6 do 15 let. Vstop prost! Organizacija: Knjižnica Domžale.

20. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
19.00 | MITJA ČANDER: SLEPEC
Pri založbi Litera je izšel roman Slepec Mitje Čandra, ki na kritičen, a humoren način izriše portret človeka, ki ga želja po moči zasvoji do te mere, da se prelevi v egoista in vase zagledanega povzpetnika. Čander tako utira pot polnokrvnemu političnemu romanu, ki je redkost v sodobni slovenski literaturi, preko protagonistove slabovidnosti pa pretanjeno tematizira tudi položaj ranljivih skupin v družbi. S pisateljem se bo pogovarjal urednik knjige Orlando Uršič. Organizacija: Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale.

21. februar, petek
Knjižnica Domžale
10.00 | ZIMA, ZIMA BELA
ustvarjalna delavnica
Otroci, popestrite si zimske počitnice z obiskom Knjižnice Domžale. Pripravili smo vam ustvarjalno delavnico, kjer si bomo izdelali lepe izdelke, se zabavali … Toplo vabljeni! Delavnico vodi: Nives Podmiljšak. Obvezna je predhodna prijava / 14 dni pred dogodkom /. Organizacija: Nives Podmiljšak, Knjižnica Domžale.

22. februar sobota
Knjižnica Domžale
9.00-12.00 | DIGITALNA FOTOGRAFIJA ZA SENIORJE
tečaj prenosa in obdelave fotografij
Na kratkem, a intenzivnem tečaju se bomo naučili osnove prenosa fotografij s pametnih telefonov ali digitalnih fotoaparatov na računalnik. Pogledali si bomo nekaj preprostih, a učinkovitih orodij za oblikovanje in enostavnejše popravke fotografij. Tečaj je zato namenjen vsem, ki se boste prvič srečali s prenašanjem fotografij v digitalnem svetu.

Na delavnico lahko prinesete svoj digitalni fotoaparat, tablico ali pametni telefon, ki podpira snemanje slik ter USB ključek za shranjevanje. Računalniški tečaj vodi: Helena Dakič Prelc Prijave: helena.prelc@dom.sik.si ali 01/724 12 04. Organizacija: Helena Dakič Prelc, Knjižnica Domžale.

26. februar, sreda
Knjižnica Domžale
17.00 | PIKINA ČAJANKA: PIKINE NENAVADNE DOGODIVŠČINE
Pikina čajanka je preplet pripovedovanja zgodb iz Pike Nogavičke, ustvarjanja in igranja. Pijemo čaj in grizljamo piškote, včasih pa nas obišče tudi Pika Nogavička. Sledijo še ustvarjalne delavnice. Predhodna prijava /14 dni pred dogodkom/. Pikino čajanko vodi: Lidija Smerkolj Turšič. Organizacija: Lidija Smerkolj Turšič, Knjižnica Domžale.

27. februar, četrtek
Knjižnica Domžale
19.00 | VODNA UČNA POT V KRAŠNJI
Pot predstavlja projektno delo učencev Podružnične šole Krašnja, si so pred nekaj leti v okviru naloge popisali studence in korita v Krašnji in njeni okolici tako, kot so jim to povedali vaščani. V vaškem središču Krašnje je postavljena tabla z zemljevidom vodne učne poti. Vabljeni na predstavitev in raziskovanje poti, ob kateri se nahajajo tudi nahajališča mineralov in kristalov. V pogovoru bo sodelovala predsednica KUD Fran Maselj Vera Beguš. Vstop prost! Organizacija: TIC Domžale, Knjižnica Domžale.

RAZSTAVE

avtor razstave: Ivan Mitrevski
KNJIŽNE ILUSTRACIJE
razstava ilustracij
27. januar – 15. februar 2020

Zakaj imajo knjige ilustracije? Ali črke, stavki in odstavki niso dovolj? Je ilustracija le v okras napisani zgodbi? Ali pa da besedilu popolnoma novo dimenzijo? Si sploh lahko predstavljamo svojo najljubšo slikanico brez ilustracij? Odgovore poiščite med platnicami knjig.

razstavlja: KD Jože Gostič Homec
JOŽE GOSTIČ – TENOR
razstava
17. februar – 7. marec 2020

Razstava predstavlja tenoristovo življenjsko in umetniško pot, ljubljansko, dunajsko in zagrebško obdobje ter njegove nepozabne nastope v velikih svetovnih operah. Slovesno odprtje bo uvod v letošnje 21. Gostičeve dneve, ki bodo tokrat potekali v počastitev 120. Obletnice Gostičevega rojstva.

MLADINSKI ODDELEK

SPROŠČANJE SKOZI UMETNOST
razstavlja: Vrtec Urša
razstava
27. januar – 9. februar 2020

IGRAJE ODKRIVAMO MATEMATIKO
razstavlja: Vrtec Dominik Savio Karitas Domžale
razstava fotografij in izdelkov otrok
10. – 23. februar 2020

USTVARJAMO NA TEMO ANDERSENOVIH PRAVLJIC IN SLOVENSKIH LJUDSKIH PREGOVOROV
razstavljajo: učenci 6. razreda OŠ Venclja Perka Domžale
razstava
24. februar – 8. marec 2020

DVORANA

avtor razstave: Gordana Bajuk
MOJE VESELJE DO USTVARJANJA
razstava izdelkov
3. – 15. februar 2020

razstava
MoPZ upokojencev Janez Cerar Domžale
razstava
17. – 29. februar 2020

IZOBRAŽEVANJA V KNJIŽNICI DOMŽALE

OTROCI
Varna in pametna raba pametnih telefonov, varno obnašanje na internetu, kaj je res in kaj ni res – za otroke med 6. in 13. letom. Bodi KUL in pridi na delavnico. Tvoj pametni telefon ti bo hvaležen, mami in oči pa še bolj.

NAJSTNIKI
Digitalni najstniki med 14. in 17. letom vabljeni na workshop svetovalne delavnice: seksting, bullying, trolling, cyberhate, flaming, chatting, selfiji, zasvojenost … Kul pogovori, zaupanje, primeri, rešitve.

STARŠI
Analogni zbegani starši in digitalni otroci: delavnice za starše, ki bi radi izvedeli osnove: kaj moj otrok dela na spletu, kje so meje, kako ohraniti nadzor in kako mu pomagati.

SENIORJI
Brezplačni računalniški tečaj za začetnike (osnovna uporaba računalnika in interneta).

SENIORJI
Brezplačni izpopolnjevalni računalniški tečaj, kjer boste spoznali pametni telefon, e-pošto, Facebook …

Prijave na: helena.prelc@dom.sik.si ali 01/724 12 04.

COBISS – Virtualna knjižnica Slovenije
Brezplačno izobraževanje za otroke in mlade: vsako sredo med 12. in 14. uro. Prijave: 01/724 12 04.

Predstavitev aplikacij
V Knjižnici Domžale vam lahko po pokažemo delovanje mCOBISSa, DomLiba, Biblosa …
Prijave: vojka.susnik@dom.sik.si ali petra.strajnar@dom.sik.si.

Prva računalniška pomoč
Vsak drugi petek v mesecu med 12.00 in 14.00 brezplačna pomoč pri uporabi računalnika. Prijave: 01/724 12 04 (Gorazd Jesihar, Janez Dolinšek).

ENOTA IHAN

sreda, 5. februar 2020 ob 17.30
PIŠEM Z ROKO, izdelava inicialke
delavnica
Krajevna knjižnica Ihan
delavnico vodi: Breda Podbevšek
starost: 8+
predhodna prijava: 08 205 01 73
Organizacija: Društvo upokojenih pedagoških delavcev Slovenije – sekcija Domžale, Breda Podbevšek, Krajevna knjižnica Ihan.

četrtek, 6. februar 2020 ob 17.00
PINGVINI
ustvarjalna delavnica
Krajevna knjižnica Ihan
delavnico vodi: Gordana Bajuk
starost: 4+
Predhodna prijava! 08 2050173
Organizacija: Krajevna knjižnica Ihan.

sreda, 12. in 19. februar 2020 ob 17.00
PRAVLJIČNA URICA
Krajevna knjižnica Ihan
starost: 4+
Predhodna prijava: 08 205 01 73
Organizacija: Krajevna knjižnica Ihan.

četrtek, 20. februar ob 19.00
ROČNA DELA
ustvarjalna delavnica
Krajevna knjižnica Ihan
delavnico vodi: Erika Omejec
Predhodna prijava! 08 2050173
Organizacija: Krajevna knjižnica Ihan

sreda, 26. februar ob 17.00
BRALNE TAČKE – beremo kužku
Krajevna knjižnica Ihan
starost: 4+
Predhodna prijava! 08 2050173
Organizacija: Društvo ambasadorji nasmeha, Krajevna knjižnica Ihan.

Knjižnica Domžale

 

Tagi