Ko mladi posvojijo spomenike

Konec novembra je bila v Mariboru predstavljena knjiga ''Dediščina v rokah mladih – Mladi posvojijo spomenik'', ki odstira bogastvo naše kulturne, naravne, tehnične in nesnovne dediščine. Med devetinpetdesetimi šolami in vrtci, ki so aktivno sodelovale pri tem projektu UNESCO ASP MREŽE je bila tudi OŠ Rodica. Na Rodici so ˝posvojili˝ tri spomenike z bližnje okolice šole: grobeljski drevored, Kofutnikovo domačijo in umetni potok Mlinščica.

˝Pravzaprav se mnogokrat niti ne zavedamo kako bogato je naše ožje naravno in kulturno okolje. S takšnimi projekti ga ne le spoznavamo ali na novo odkrivamo, pač pa hkrati tudi ustvarjamo zavedanje o pomembnosti ohranjanja tovrstne dediščine,˝ pravijo v OŠ Rodica in dodajajo, da ˝posvojitev˝ spomenikov ne pomeni zgolj zapis dejstev, pač pa tudi obvezo za skrb ter širjenje zavesti o pomenu le-teh za naše okolje.

Grobeljski drevored je dragocen naravni spomenik, ki so ga osnovnošolci z Rodice posvojili v okviru projekta Dediščina v rokah mladih. Sestavljen je iz dveh delov. V starejšem drevoredu, ki je bil del gradu Groblje, so najstarejše lipe stare kar 200 let. Mlajši, ki raste pred Kulturnim domom Groblje, pa je bil kot spominski park zasajen v letu 1980, ob smrti predsednika SFRJ, Josipa Broza Tita.

Umetni potok Mlinščica je speljan iz struge reke Kamniške Bistrice. Vije se prek Jarš in Rodice do Domžal. Zgrajen je bil pred več kot 300 leti, najstarejši zapisi segajo v leto 1674. Že samo ime pove, da je bila energija tekoče vode usmerjena v mlinarstvo, ki je bilo v tem okolju nekoč zelo pomembno.
Kofutnikova domačija leži v Srednjih Jaršah. Strokovnjaki iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine ocenjujejo, da je bila zgrajena pred letom 1600 in je torej stara več kot 400 let. Domačija je živa demonstracija načina gradnje kmečkih hiš, ki je bila tipična za tisto obdobje.

˝Podrobnejši opis posvojenih spomenikov si lahko ogledate na naši spletni strani, vabimo pa vas, da si jih ogledate še v živo,˝ še sporočajo z OŠ Rodica, kjer si želijo, da bi prek otrok in tudi tovrstnih medijskih objav zavest o pomenu ohranjanja naše dediščine prenesli tudi na širše okolje.

Avtor: Petra Šuštar; Foto: Vilma Vrtačnik Merčun, Primož Hieng
Tagi