Ko izpod rok mladih nastajajo kite iz slame

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah je v sredo, 24. februarja 2016, potekala delavnica pletenja slamnatih kit, katere se je udeležilo lepo število uka željnih mladih nadobudnežev.

Pletilki kit iz slame, Domžalčanki Francka Us ter Milka Breznik, sta imeli na mizah pripravljene lepe kupčke slame, ki je bila že očiščena in namočena, da se je lažje pletlo. Blizu trideset otrok iz OŠ Venclja Perka z učiteljicami, ki delujejo v turističnem in eko šolskem društvu, ter nekaj uka željnih pletilcev od drugod, se je udeležilo te nadvse zanimive delavnice.

V uvodu je vse "tečajnike" lepo pozdravila kustosinja Katarina Rus Krušelj ter jim lepo opisala delovanje Slamnikarskega muzeja, zatem pa jim je v zgornjih prostorih nazorno v sliki in v "živo" pokazala, kako so nekoč ljudje želi žito in pšenico, ter izdelovali slamnate kite. Tako so si tečajniki ogledali snope pšenice še s klasjem, zatem šope že očiščene ter pripravljene slame za pletenje, pripomočke za žetev kot so srp, pa stroj za ročno stiskanje in ravnanje kite, klavtro, na katerega so kupci navijali kite pri pletilcih po domovih v okoliških vaseh ter lepe slamnike.

Zatem smo se preselili v pritličje, kjer sta Francka in Milka že imeli kar lep kupček začetnih pletenih kit. Tečajniki so se porazdelili po mizi in tudi po stopnicah ter pod budnim očesom obeh nadaljevali že začete pletene kite. Zelo so se zavzeli ter se podali na pot novosti. Izpod mladih prstov so hitro nastajale prave slamnate kite, pletene na pet in na štiri slamice. Nekaj preglavic je tečajnikom delalo "štukanje" slamic, ko je bilo potrebno dodano slamico postriči z škarjami čim bolj poševno, da so jo lahko zatem potisnili v končano slamico ter tako začeli plesti naprej.

Kar lepo so se tečajniki zavzeli za pletenje kit in na koncu so bili deležni lepe pohvale od Francke in Milke za trud pri pletenju kit.

Lepa gesta osebja Slamnikarskega muzeja, da prireja take tečaje, kjer se uka željni domačini zavzeto trudijo, da taka cenjena dela ne utonejo v pozabo.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi