Knjižna novost – Pod masko skrit in norčavo odkrit

Te dni je pri založbi Harlekin No. 1 izšla nova monografija Pod masko skrit in norčavo odkrit, publicista in fotografa Primoža Hienga, letošnjega prejemnika nagrade Občine Domžale. V izjemno lepo oblikovani knjigi (Marjan Kocjan, D.C. studio Kamnik) avtor predstavlja praktično vse najpomembnejše pustne šege in običaje na Slovenskem, obenem pa predstavi tiste izdelovalce pustnih mask, ki še negujejo to kulturno in etnološko dediščino. Tako smo s knjigo Pod masko skrit in norčavo odkrit dobili temeljit pregled bogatega pustnega dogajanja na Slovenskem.

»Slovenija je Evropa v malem,« je že leta 1984 v knjigi Maske slovenskih pokrajin zapisal priznani slovenski etnolog dr. Niko Kuret. Publicist in fotograf Primož Hieng je sledil temu načelu in opravil zares veliko delo. Etnolog prof. dr. Janez Bogataj pravi, da avtorjevo delo pomembno prispeva k zapolnitvi še številnih vrzeli v raziskovanju pustnega dogajanja v Sloveniji, njegove dediščine in sodobnih oblik.

Avtor monografije Pod masko skrit in norčavo odkrit Primož Hieng že več kot desetletje redno spremlja pustne šege in običaje na Slovenskem. Pred tremi leti je izšla njegova prva knjiga Ta norčavi pustni čas, ki je bila kmalu razprodana. Za desetletno fotografsko dokumentiranje in opisovanje pustnih šeg in običajev na Slovenskem je leta 2011 prejel Murkovo listino, leta 2013 pa za isto delo še priznanje Kultura-Natura.si Naša Slovenija 2013. Konec letošnjega maja mu je Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov Slovenije podelila še eno pomembno priznanje, to je delovno oziroma študijsko štipendijo.

V novi knjigi Pod masko skrit in norčavo odkrit avtor z izbranimi besedili in fotografijami predstavlja pustne šege v Drežniških Ravnah, v Drežnici in na Vrsnem pri Kobaridu. Spoznali boste, zakaj se ljudje zabavajo na pustovanju v Morskem in kakšni so Liški pustjè iz Kanala ob Soči. Avtor spregovori o Cerkljanskih lavfarjih in s fotografijami prikaže lepoto njihovih mask, predstavi škoromate iz Hrušice, šjme iz Pregarij v Brkinih, šeme iz Vrbice in nenavadne maske z Velikega Brda pri Ilirski Bistrici.

Hiengovi zapisi in fotografije so nastali še na pustovanjih v Cerknici z znamenitimi Butalci, v Ponikvah in Zagorici v dobrepoljski dolini ter na Viru pri Domžalah. Razloži še, kje vse se pojavljajo koši, v katerih ženske prenašajo moške. Brez kurentov s Ptujskega in Dravskega polja ter iz Haloz in Slovenskih goric ni pravega pusta, prav tako znani pa so tudi orači iz Podlehnika in okolice. Prebrali boste lahko, kdo so ženitovanjski kopjaši, avtor pa se je pomešal tudi med pustno obarvane Cigane iz Dornave. Bil je na Borovem gostüvanju v Bodoncih na Goričkem in na novo odkril Obrske prutarje z Velikega Obreža pri Dobovi.

V knjigi je poleg besedil še več kot 210 skrbno izbranih barvnih fotografij, ki so bile posnete v zadnjih treh letih na vseh pustnih koncih Slovenije. Knjiga meri 22,5 x 30 cm, ima 200 strani in trde platnice.

Avtor je v knjigi posebno pozornost namenil ustvarjalcu političnih pustnih mask, akademskemu slikarju, kiparju in restavratorju Jožetu Tönigu.

Tudi domžalska občina se po zaslugi avtorja knjige vse bolj uveljavlja na pustnem zemljevidu Slovenije. Poleg predstavitve Pustne sekcije Striček, njihove zgodovine in delovanja ter vsakoletnega virskega karnevala je avtor posebno pozornost namenil ustvarjalcu političnih pustnih mask, akademskemu slikarju, kiparju in restavratorju Jožetu Tönigu.

Knjiga Pod masko skrit in norčavo odkrit je izšla s podporo Občine Domžale.

Redna cena knjige z vključenim DDV je 42,00 evrov, založba pa obiskovalcem spletnega portala Domžalec.si prizna 30% popust, tako da znaša končna cena 29,40 evra. Naročite jo lahko po telefonu na številko 041 991 857, na e-naslov primoz.hieng@siol.net, ali pa pisno na naslov: Zavod Harlekin No. 1, Pot terencev 14, 1351 Brezovica pri Ljubljani.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Primož Hieng
Tagi