Knjiga Lidije Bašič Jančar: Popolna ljubezen – Ali popolna ljubezen obstaja?

Lidija Bašič Jančar je kot terapevtka zakonske in družinske terapije z vodenjem terapevtskega centra, natančneje Študijsko-raziskovalnega centra za družine, aktivna na področju Domžal. Pravi, da moramo odrasli poskrbeti za to, da se bodo mladi v družini in družbi dobro počutili. Poudarja, da je prav, da se strokovnjaki posvečajo staršem, zakoncem oz. parom in drugim, ki kakor koli prihajajo v stik z mlajšo populacijo. Prav zato predava, vodi Šolo za družino in piše. Vsak mesec sledimo njenim kolumnam v domžalskem časopisu Slamnik, in prav vse po vrsti so namenjene odnosom. Odnosi pa so pod drobnogledom tudi v njeni prvi knjigi, ki je izšla pred kratkim. V njej govori o popolni ljubezni, čeprav se tudi sama sprašuje, ali ta res obstaja, in če ja, na kakšne načine.

Knjiga nas popelje skozi faze najzgodnejšega razvoja otroka, ki poteka na podlagi navezanosti. Ta otroku postavi temelje varnosti, tolažbe in udobja. Če se starši zmorejo uglasiti na otroka in prepoznati, kaj potrebuje, bo ta prek stika odrastel v odgovornega in suverenega posameznika.

V celotni knjigi avtorica vseskozi posveča posebno pozornost zakonskemu oz. partnerskemu odnosu. Trenutki stika čez dan partnerjema omogočajo pravo bližino in povezanost, kar jima prinaša zmožnost ohranjanja odnosa. Pritegnejo nas zanimive raziskave, ki jih avtorica predstavi na berljiv način in tako, da bralca vleče, da bi o tem izvedel še več. Narava poljudnih vsebin pa je taka, da se v njih lahko najdejo prav vsi starši, partnerji ali zaljubljeni posamezniki, ki si odnose šele ustvarjajo.

Popolna ljubezen – ali res obstaja? Avtorica poudarja, da smo popolne ljubezni enkrat v življenju deležni vsi, in sicer v najzgodnejšem stiku z mamo. To so trenutki popolnosti, ki so v možgane zapisani kot primarna izkušnja. Vnovič pa smo deležni možnosti najglobljega odnosa v odrasli dobi, ko sami postanemo starši in partnerji. Partnerski odnos je največja priložnost za globok stik.

Več o knjigi Popolna ljubezen – Ali popolna ljubezen obstaja? si lahko preberete na povezavi tukaj, kjer knjigo lahko tudi naročite.

Miha Ulčar

 

Tagi