Katere stvari bi rada naučila svojo hčer

Ker moja pupa obožuje knjige, mi je zaradi tega marsikaj olajšano, saj se že z njihovo pomočjo veliko nauči.

Tri čarobne besede

To so seveda: hvala, prosim in oprosti. Pri založbi Učila International so izdali istoimenske pravljice v katerih nastopajo luštne živali, ki se učijo pravilne uporabe že omenjenih čarobnih besed. In ker je moja triletnica ravno v fazi ponavljanja, mi je zaradi teh knjig prihranjena marsikatera “moralka”.

Kako prepoznati in umiriti svoja čustva

Ker tega drugega kdaj še sama ne znam ravno najboljše (umirjanja svojih čustev namreč), so knjigice o samorogu Rožletu (www.primus.si), poučne in zanimive tudi meni. Rožle je v njih namreč jezen, žalosten ali ga je strah … vsako čustvo, ki ga prevzame, ima moč, da spremeni barvo njegove grive in repa, v njegovo glavo pa se takrat naseli velik, črn oblak. A Rožle vsakič (s)pozna tudi skrivnost, kako ta oblak pregnati.

Naj pazi, katerega volka hrani

To zgodbico, ki sem jo (poleg drugih, enako poučnih in razmišljanja vrednih) prebrala v knjigi Pazi, katerega volka hraniš (založba Mladinska knjiga), bom pupi zaupala, ko bo malo starejša in bo razumela o čem govori … gre pa takole:

Čerokiji imajo legendo, ki se prenaša iz roda v rod. Nekoč je ded svojemu vnuku zaupal življenjsko resnico. V duši vsakega človeka vsak dan poteka boj, podoben silovitemu spopadu med dvema volkovoma.

En volk predstavlja zlo, bes, zavist, ljubosumnost, obžalovanje, pohlep, ošabnost, samopomilovanje, krivdo, jezo, laž … Drugi volk pa predstavlja dobro, tisto kar prinaša užitek – mir, ljubezen, upanje, vedrino, strpnost, prijaznost, dobroto, resnico, sočutje …

Vnuk se je za nekaj trenutkov zamislil in nato vprašal dedka: “In kateri volk na koncu zmaga?” Dedek mu je odgovoril z nasmeškom na starem obrazu: “Vedno zmaga tisti, ki ga hraniš.”

Poznate tudi vi kakšno super knjig(ic)o na to temo?

Maham do prihodnjič,

Maša

Tagi