Katarina iz domžalskega spomina

V torek zvečer je v Knjižnici Domžale potekala Literarna kavarna s predstavitvijo nove knjige Matjaža Brojana Katarina iz domžalskega spomina, ki jo je Matjaž posvetil svoji, že leta 1918 preminuli babici Katarini Jančigaj, poročeni Ravnikar. V pogovoru, ki ga je vodila Mirjam Štih, sta se sogovornika dotaknila tudi slamnikarstva in Domžal iz tistih časov.

Katarina je doživela le 33 let življenja in je umrla, tako kot številne Domžalke, za špansko gripo. V omenjenem obdobju, ko ji življenje nikakor ni prizanašalo, je kljub mnogim njegovim preizkušnjam mogla izkazati veliko dobrote pomoči potrebnim, bila je domžalska cerkvena pevka in dramska igralka, slamnikarska tovarnarica, počela pa je še mnogokaj drugega, kar jo skoraj stoletje po njeni smrti zagotovo uvršča med znamenite Domžalce njenega časa.

Brojan je združil opise njene nenavadno težke usode in njene življenjske poti z opisi vsega, kar se je v Domžalah v njenem času dogajalo. Kdor bi želel zvedeti vse o našem kraju izpred več kot stoletja, ga bo knjiga, ki je oblikovana v secesijskem slogu, gotovo pritegnila.

Poslušalci so na Literarni kavarni izvedeli marsikaj iz domžalske preteklosti, ki jo je Brojan v zadnjih tridesetih letih temeljito raziskal in jo predstavil v že kar nekaj izdanih knigah, ki bodo nam in tudi prihodnjim generacijam pričale o naši bogati preteklosti.

Avtor: Miha Ulčar
Tagi