Kamniški Karneval bo zvest tradiciji!

Ali veste, da ima Kamniški Karneval tradicijo iz časov pred drugo svetovno vojno? Takrat so se pustne šeme skozi mesto Kamnik na pustni torek zbrale na križišču Ljubljanske in Kranjske ceste (danes: Pri Korobaču), nato pa so se sprehodile vse do Grabna in nazaj na Glavni trg. V povorki je sodelovala tudi našemljena mestna godba na pihala.

Po zapisu v arhivu Kamniškega občana, je bil pust v tistih časih izredno pomembna zadeva. Kamniški karneval namreč ni bil namenjen samo otrokom, ampak predvsem odraslim z veliko domišljije. V sprevodu je bilo moč videti tudi model dvokrilnega letala v naravni velikosti, v naravni velikosti je bila tudi ladja z jambori, veliko pozornosti pa je požela lesena naprava, nekakšen časovni stroj, ki je iz »starih žensk izdelovala mlada dekleta«.

Kasneje je žal tradicija v taki obliki nekoliko zamrla. Da bi obudili tradicijo velikega predvojnega Kamniškega karnevala, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik ter KD Priden Možic vabita vse pustne šeme na letošnji Kamniški Karneval.

Karneval bo zvest tradiciji in tako se bodo pustne maske skozi mesto sprehodile na pustni torek, 5. marca. Zbor mask je pred rojstno hišo Rudolfa Maistra, povorka pa bo na pot krenila ob 17. uri. Zaključek bo na Glavnem trgu, kjer bo krajši zabavni program, najboljše maske bodo tudi nagrajene.

Vsi, ki bi se želeli potegovati za nagrade, morajo svojo posamično ali skupinsko masko prijaviti. Prijave bodo potekale pred začetkom povorke na stojnicah pri cerkvi na Šutni. Podelitev nagrad najboljšim maskam pa bo potekala na Glavnem trgu po zaključku povorke.

Kamnik z okolico bo sicer pustno obarvan tudi na pustno soboto, 2. marca, ko Turistično društvo Tuhinjska dolina v prireditvenem šotoru pri Termah Snovik organizira Otroško pustno rajanje (16.00) in Pustovanje s skupino Špica (20.00). Priljubljeno shajališče mladih – Pub Pod skalo – pa na pustno rajanje vabi ob 20.30.

Avtor: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik; Foto: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik

 

Komentarji uporabnikov
Tagi