Kaj bom brala letošnje poletje in jesen

Na dopust grem vsako leto bolj pozno, kar se je v letošnjih okoliščinah še toliko bolj izkazalo za odlično odločitev, pa čeprav v resnici letos to pomeni samo kakšen krajši izlet po Sloveniji, odvisno pač koliko mi bo to dovoljevalo tudi dokaj aprilsko vreme.

Bom pa zato lahko potovala v daljne kraje (in sanjske svetove) s pomočjo knjig. Večeri so še ravno prav svetli, večina televizijskih kanalov pa tako in tako spet povalja oddaje in filme, ki me ne zanimajo ali pa sem jih že videla. In ker sem ena izmed srečnic, ki ji v avtomobilu ni slabo, bom lahko brala tudi med vožnjo, za kar se moram seveda v prvi vrsti zahvaliti svojemu v. d. možu, ki bo vozil in genom, ki so se prenesli na hči, saj tudi ona med vožnjo brez težav gleda slikanice, lepi nalepke, rešuje naloge, tako da mi ni treba pretirano skrbeti zanjo.

Gromska strela!

Strel ne maram, sploh ker jih je zadnje čase za moje pojme malo preveč, knjigo s tem naslovom, pa je prav zabavno brati. Finski pisatelj Arto Paasilinna se mi je s svojim edinstvenim humorjem priljubil že pred časom in tudi tokrat ni videti, da bi bilo kaj drugače. Roman ki je v finščini sicer izšel že leta 1984, namreč prinaša avtorjevo priljubljeno kombinacijo čudaških likov in družbene parodije: ker se na kriznem sestanku finskih bogov izkaže, da ljudje ne verjamejo več, vrhovni bog Gromovnik zato na Zemljo pošlje svojega sina. Ta ima eno samo nalogo – ljudi spreobrniti k pravi veri. Na njegovo žalost, se izkaže, da v deželi vladata apatija in pomanjkanje vrednot, zato njegova naloga ne bo tako enostavna, kot si je zamislil. Ampak … kot božanstvo, je poln trikov.

Gardsko jezero z otroki

O obisku Gardalanda se že nekaj časa pogovarjamo z bližnjimi sosedi, in zdaj je želja še močnejša. Ne samo zato, ker je cilj trenutno nedosegljiv, kar še povečuje hrepenenje, ampak tudi zaradi knjige, ki opisuje 40 idej za pohode, izlete in doživetja za vso družino ob Gardskem jezeru in s katero bo načrtovanje izleta lažje. Tako zdaj tudi vemo, da si bo treba za raziskovanje Gardalanda in okolice, vzeti več kot dva dni časa.

Na spisku knjig, ki čakajo, da jih primem v roke, pa so se znašle tudi:

  • Odnosi z javnostmi: sicer učbenik, v katerem pa me najbolj zanima praktični del, v katerem so nazorno predstavljeni uspešni primeri iz organizacijske prakse z različnih področij dela ter pogovori z uveljavljenimi slovenskimi strokovnjaki za odnose z javnostmi.
  • Osvobojena: avtobiografska zgodba, v kateri 33-letna avtorica opisuje spomine na svoje odraščanje v mormonski družini v Idahu, kjer so bili vsi njeni sorojenci brez dokumentov in formalne izobrazbe.
  • Družinski kolesarki vodnik: se mi zdi zanimiv, ker je v njem menda 50 predlogov za izlete treh težavnostnih stopenj in največkrat krožnih poti. Katero izmed njih bi z veseljem kdaj prevozili, sploh zdaj, ko je hči že popolnoma suverena na kolesu.
  • Počitnice na deželi, moj počitniški zvezek Montessori (od 3. do 6. leta): ker bo letos še kako prišel prav. Montessori pedagogika mi je blizu, sem pa svojo prestolonaslednico kljub temu vpisala v navaden vrtec.
  • Kako z igro spodbujati miselni razvoj otroka: je knjiga namenjena staršem predšolskih otrok, obdobju zelo pomembnem za razvoj otroka, saj se prav v tem času najintenzivneje tvorijo povezave med aktivnimi nevroni in oblikujejo mreže povezav v možganih. Ker avtorja že nekaj čas spremljam, je zdaj nujno čas, da preberem tudi knjigo.

Bi mi tudi vi priporočali kakšno dobro? Do naslednjič, lep pozdrav!

Maša

 

Tagi