Jesenski pozdrav v Slamnikarskem parku

Paviljon v Slamnikarskem parku je za eno uro spet oživel. Izpod nastreška se je slišalo igranje, petje in vriskanje ob plesu. Zveza Kulturnih društev Domžale je namreč priredilo dogodek »Jesenski pozdrav«, ki se je odvijal pod paviljonom v četrtek, 24. 10. 2019 v Slamnikarskem parku v Domžalah.

V uvodu v prireditev je vse zbrane nagovoril Nejc Lisjak, predsednik Zveze kulturnih društev Domžale, ki je tudi predstavil nastopajoče. Jesenski čas je čas, ko narava lega h počitku, da si nabere novih moči za naslednje leto. Čisto drugače je z društvi, ki so nastopila na četrtkovem koncertu. Čez poletje so si nabirali moči za novi začetek pevske in plesne sezone 2019/2020. Predstavili so se Moški pevski zbor Radomlje, člani Folklorne skupine Trzinka iz Trzina, Ženska Klapa Kamelije, Domžalski rogisti in Folklorna skupina Groblje Domžale. Vsaka skupina se je sama napovedala ter povedala nekaj besed o svojem delovanju.

Kulturno društvo Moški pevski zbor Radomlje je združenje ljubiteljev petja z namenom ohranjanja in širjenja kulture zborovskega petja s posredovanjem teh kulturnih vrednot ter ljubiteljskega kulturnega dela svojemu okolju. Zbor neprekinjeno deluje že devetinštirideseto leto, vse od svoje ustanovitve daljnega leta 1970. V zboru se družijo pevci iz Radomelj in okoliških krajev ter Kamnika. Repertoar zbora obsega dela slovenskih in tujih avtorjev, umetno, duhovno in narodno pesem. Zbor je zelo aktiven in z veseljem kulturno obogati program vsakovrstnih prireditev in komemoracij na radomeljskem področju ter širši in daljni okolici ter v tujini. Sodeluje s prijateljskimi pevskimi zbori in z njimi izmenjuje nastope. Redno sodeluje na Območnih srečanjih odraslih pevskih zborov in na republiških revijah obrtniških pevskih zborov in vsako leto organizira že tradicionalen letni koncert. Zbor uspešno vodi pevovodja Primož Leskovec.

V sklopu TD Kanja že enajst let deluje Folklorna skupina Trzinka, ki s plesom in petjem ohranja bogato slovensko ljudsko kulturno dediščino. Njeni člani so zelo aktivni. Na prvi pogled je lepo in zabavno: na odru se prikažejo sproščeni in nasmejani plesni pari, oblečeni v skrbno izbrane narodne noše, odpojejo nekaj ljudskih pesmi, se zavrtijo ob zvokih godcev in se po kratkem nastopu poslovijo. A ni tako preprosto. Za njimi so leta preplesanih in prepetih ur, uničenih čevljev, žuljev, bolečih nog, in tudi neprespanih noči ob pripravi najrazličnejših kostumov oziroma narodnih noš.

Ženske klape Kamelije iz Domžal z umetniškim vodjem Primožem Leskovcem je odpela tri pesmi. Tudi kombinacija citer z vokalno dalmatinsko glasbo ali s slovensko popevko je nekaj svežega in zanimivega ter, po odzivu poslušalcev sodeč, tudi precej všečnega. Če ne bi slišali, ne bi verjeli, kako lahko citre čisto drugače zvenijo, kadar iz njihovih strun zveni dalmatinska glasba ali pa pesem slovenske popevke.

Zven, ki ga rogisti izvabljajo iz svojih rogov je tako veličasten, da se z lahkoto vrnemo v preteklost in se spomnimo zlatih časov slamnikarstva pri nas v Domžalah. Njihov zvok je poln in slavnosten, da si ne moremo zamišljati glasbe brez njih. Domžalski rogisti so pričeli z vajami in nastopi leta 1991, kar pomeni, da imajo za sabo že 28 let uspešnega nastopanja tako z B rogovi, zadnjih 13 let pa tudi v Es zasedbi. Za njimi je več kot 970 nastopov v Sloveniji in tudi tujini (Avstrija, Italija, Češka, Hrvaška). Lahko rečejo, da so dnevi »potnih rok, suhih ust in ostalih znakov treme« pred in med nastopi že zdavnaj za njimi… pa vendar vedno iščejo možnost napredovanja v kakovosti igranja, širjenja svoje mreže poznanstev in s tem možnost predstavljanja naše skupine, občine in naše države v najlepšem možnem načinu. Osvojili so tudi nekaj mednarodnih nagrad kot so zlati rog…..

Člani Folklornega društva Groblje, Domžale že 12 let ohranjajo ter poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Veliko nastopajo v domačem kraju, po Sloveniji in v tujini. Vsakoletno prirejajo mednarodni folklorni večer »V Grobljah kot nekoč«. Z namenom prenosa ljudske dediščine na mladi rod prirejajo otroški folklorni festival »Pleši, pleši črni kos«. Ohranjajo in poustvarjajo folklorno izročilo Slovenije. Kot folklorna skupina delujejo od oktobra 2007. Plesalci, večinoma krajani domžalske občine, so takoj v prvem letu stopili na oder. V začetku delovanja so, povsem razumljivo, negovali gorenjsko ljudsko plesno izročilo, kasneje so gorenjskim odrskim postavitvam pridodali koroške in dolenjske. Ker so noše drage, članov pa je okoli 40, od tega jih pleše čez dvajset, si ne morejo privoščiti noš iz drugih slovenskih pokrajin, kar bi jim bilo dobrodošlo, saj bi s tem razširili svoj program plesnega izročila, vodenje vaj pa je prevzela Nevenka Unk Hribovšek.

Dr. Franc Hribovšek je predsednik društva. Čeprav že v letih, Franci nepretrgoma pleše zadnjih dvajset let, vodi eno upokojensko folklorno skupino, junija 2015 pa je prevzel dolžnosti predsednika Folklornega društva Groblje. Glede na to, da je usposobljen za vodenje odraslih folklornih skupin, lahko priskoči v pomoč Nevenki. On je dal pobudo za ustanovitev vsakoletnega mednarodnega folklornega večera »V Grobljah kot nekoč«. Ob tej priliki so se dr. Francu Hribovšku zahvalili za njegove zadnje odplesane korake ravno na tej prireditvi Jesenski pozdrav z bronasto plaketo. Nevenka Unk Hribovšek je prebrala zasluge dr. Franca Hribovška, podpredsednik društva Franci Strle pa mu je izročil bronasto plaketo. Ob koncu so še vsi skupaj, Grobeljski folkloristi na odru, ostali pa izza odra, zapeli »Nocoj je ena luštna noč«, luči so ugasnile, paviljon pa veselo čaka na naslednje dogodke, ki se bodo zvrstili pod njegovo streho.

Nejc Lisjak, predsednik Zveze kulturnih društev Domžale, se je ob koncu jesenskega koncerta zahvalil vsem nastopajočim.

Avtor: Miro Pivar; Foto in video: Miro Pivar

Tagi