Izšla je septembrska številka Slamnika, ki si ga lahko ogledate tudi na našem portalu

Izšla je septembrska številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu pod zavihkom – Glasilo Slamnik na spodnji strani portala, kjer si je možno ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2018 ter seveda že novo septembrsko številko.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki in je objavljeno tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu domžalec.si in sicer v zavihku na spodnji strani portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika, v katerem razkriva vsebino nove septembrske številke Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

Domžale so 25. septembra 1908 po več kot stoletje dolgem prizadevanju dobile svojo župnijo kot znamenje samostojnosti, ne le v duhovnem, temveč tudi v materialnem in kulturnem smislu. V sklopu praznovanja 110-letnice ustanovitve domžalske župnije so v soorganizaciji Župnije Domžale in Kulturnega doma Franca Bernika Domžale v septembru potekali kulturni dogodki, s katerimi so obudili spomin na tiste čase in na velikega Domžalca Franca Bernika.

V Temi meseca smo pod drobnogled vzeli cene življenjskih dobrin, ki so se v zadnjih sedemnajstih letih konkretno zvišale. Tako se je na primer cena hrane zvišala za dobrih 72 odstotkov, stanovanjski stroški so se povečali za kar 118 odstotkov, zdravstveni stroški pa so zrasli za 44 odstotkov . Naredili smo pregled, koliko so se dvignile na eni strani cene in na drugi strani, koliko se je zmanjšala naša kupna moč. Dejstvo je, da naš denar danes ni toliko vreden, kot je bil takrat, pa čeprav na prvi pogled zaslužimo več.

O tem, kaj bomo danes storili, da bomo ustvarili boljši jutri, smo se v Velikem intervjuju pogovarjali z novo izvoljeno poslanko in podpredsednico Državnega zbora RS, Domžalčanko Tino Heferle.

Na kulturnih straneh je naš gost režiser Darko Štante. Njegov film Posledice je svetovno premiero doživel na priznanem filmskem festivalu v Torontu (TIFF); na Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za najboljšo režijo, za najboljšo moško glavno vlogo, najboljšo moško stransko vlogo in nagrado občinstva; na Jameson Cine Festu na Madžarskem mu je nagrado Art Cinema Award podelila tudi žirija evropskega združenja art kinematografov CICAE. Z njim smo se pogovarjali dan po premieri filma v Portorožu.

Ob letošnji jubilejni deseti prireditvi V Grobljah kot nekoč vam predstavljamo očeta Folklornega društva Groblje, Domžale dr. Franceta Hribovška, ki med drugim pravi, da je zanj folklora nekaj tako lepega, da nima besed …

Od začetka letošnjega leta v Domžalah deluje Kulturno športno društvo Zvezda baleta, v katerem se izvaja šola ruskega baleta Margarite Isaeve. Poklicna ruska balerina in pedagoginja, ki je študirala na priznani Baletni akademiji A. J. Vaganove v Sankt Peterburgu, že dobre dve leti živi in svoje baletno znanje širi tudi v Domžalah. V pogovoru nam je razložila svoj pogled na umetnost baleta in zakaj meni, da je balet šola za življenje.

V Slamnikovi izvidnici pa vam predstavljamo delo občinskih redarjev, ki nam sporočajo, da niso inkasanti, kakor običajno pravijo kršitelji, ko prejmejo globo, temveč da so servis ljudem, ki jim želijo zagotoviti parkirna mesta, proste pločnike, varne prehode za pešce in podobno

Špela Trškan, odgovorna urednica

Tagi