Izšla je prva letošnja številka Slamnika, ki ga najdete tudi na našem portalu

Izšla je prva letošnja številka Glasila Slamnik, osrednjega tiskanega informatorja o življenju in delu v občini Domžale. Od začetka letošnjega leta Glasilo Slamnik lahko najdete tudi na našem portalu, na katerem smo pripravili poseben zavihek, možno pa si je ogledati vse Slamnike od leta 2013 do 2016 ter seveda že tudi prvo letošnjo številko.

Ustanovitelj glasila je Občina Domžale. Izdajatelj glasila Slamnik je Kulturni dom Franca Bernika s sedežem glasila v Domžalah. Cilj glasila je objavljanje objektivnih in celovitih informacij o vseh področjih življenja in dela v občini Domžale.

Glasilo Slamnik izhaja v nakladi 13.500 izvodov, brezplačno pa ga prejmejo vsa gospodinjstva v občini Domžale. Posamezni izvod glasila obsega od 24 do 40 strani. Glasilo izhaja v tiskani obliki, ki je objavljen tudi na spletni strani Kulturnega doma Franca Bernika, spletni Strani Občine Domžale ter tudi na našem portalu Domžalec.si in sicer v zavihku čisto na vrhu portala – Glasilo Slamnik. V nadaljevanju si lahko preberete uvodni nagovor urednice Slamnika.

Drage bralke, dragi bralci,

pred nami je februar, v katerem praznujemo Prešernov dan, ki je osrednji slovenski kulturni in državni praznik, zaradi česar je tokratni veliki intervju kulturno obarvan. Pogovarjali smo se z Matejem Primožičem, vodjo območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Domžale, katerega delo je tesno povezano in prepleteno z ljubiteljsko kulturo, s številnimi društvi, skupinami in posamezniki. Z ljubiteljsko kulturo praviloma nihče ne služi, hkrati pa je nekaj, kar bogati kar sedem odstotkov Slovencev, ki se z njo ukvarjajo.

V temi meseca smo pod drobnogled vzeli demografske spremembe, ki se obetajo naši občini, in kakšne odgovornosti nam nalagajo. Zanimiv je podatek, da v Domžalah trenutno prevladuje mlajša populacija – imamo namreč za dva odstotka manj starejših, kot velja za celotno državo, in višji delež od državnega povprečja najmlajših do štirinajst let. Domžalsko prebivalstvo torej ni 'najstarejše' v državi, je pa dejstvo, da je naša mlada populacija tista, ki se bo čez nekaj deset let soočila z odločitvami, ki jih odločevalci sprejemajo danes.

Pogovarjali smo se tudi z domžalskim župnikom Klemenom Sveteljem, ki je v Domžalah že tri leta kot župnik ljudem na razpolago za pogovor, spoved, spremljanje in ki nas vse nagovarja k razmišljanju, kaj smo pripravljeni narediti, da bi bil ta svet boljši, lepši.

Z novim letom začenjamo nov sklop Pogleda na domžalsko preteklost. V njem nam bo v več nadaljevanjih Matjaž Brojan predstavil družine, ki so se v Domžalah, sicer na pretežno obrten način, ukvarjale s slamnikarstvom in z njim zaznamovale našo tradicionalno domžalsko obrt.

V športnem intervjuju je naš sogovornik športni direktor Nogometnega kluba Domžale Matej Oražem, ki kljub drugačni filozofiji od Olimpije in Maribora verjame, da bomo znova dočakali tudi 'domžalski trenutek'.

Na zadnji strani Slamnika vam podrobneje predstavljamo, kakšno je bilo vreme v preteklem letu, za vas pa smo poiskali tudi odgovor, zakaj se sneg Domžalam tako pogosto izogne.

Špela Trškan,
odgovorna urednica

Povezavo na Glasilo Slamnik na našem portalu najdete TUKAJ.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Tagi